De komende weken is een heel bijzondere periode. Het was even afwachten, maar ondertussen hebben veel scholen hun ‘lespakket’ voor de komende tijd verdeeld onder de leerlingen. Echter hoorde ik veel ouders van kleuters er over dat zij voor hun kind niets of nauwelijks iets hebben gekregen en afvroegen wat ze de komende tijd moeten doen. Daarom deze tips voor thuisonderwijs specifiek voor kleuters waarbij leren EN spelen centraal staat. Want ook spelenderwijs leert je kind een hoop! Enkele van onderstaande tips zijn van de kleuterjuf van mijn kinderen. Ook geschikt voor peuters die al toe zijn aan school of bijna naar groep 1 zouden gaan!

Hoe leg jij je kleuters uit over Corona?

Het is een bijzondere situatie waar we nu in zitten, en dat er geen school is zal voor veel kinderen eerst het gevoel geven dat het vakantie is. Of ze ervaren het vooral als ‘schooltje’ spelen. De consequenties zijn ook best vergaand; ze kunnen niet meer naar zwemmen, voetbal etc. of even op bezoek bij opa en oma. Maar hoe leg je dat uit?

Grote kans dat ze het op school er al over hebben gehad, alle volwassenen hebben het er over dus zij krijgen het ook mee. Onze kinderen hadden het bijvoorbeeld over de ‘nieuwe griep’ en dat was een mooie uitleg. Want griep of verkoudheid met hoesten is heel bekend en hebben ze vaker last van. Een aanrader is bijvoorbeeld om dit filmpje van StoryZoo te laten zien.

Ook zijn er filmpjes te vinden die uitleggen hoe je bijvoorbeeld je handen moet wassen en waarom; zoals het experiment van gemalen peper in een schaaltje met water waarbij de peper eerst aan je vinger blijft kleven en na het wassen met zeep niet meer en zelfs afstoten. Of hoe je in je elleboog moet hoesten.

Dagplanning corona voor kleuters