Skip to Content

Bellenblaas maken; van recept zeepsop en ideeën

Bellenblaas maken; van recept zeepsop en ideeën

Bellenblazen is hartstikke leuk. Zeker als je nog het originele sop hebt die bij het bellenbaasproduct hoort. Want het bellen blazen lukt toch meestal makkelijker en mooier met dit originele sop.

Hoe maak je nu zelf bellenblaassop dat ook goed werkt? Zodat de kinderen nog lekker kunnen bellenblazen nadat het sopje bijgevuld is? En als toetje: leuke ideeën waarmee je allemaal bellen kunt maken!

Zelf bellenblaassop maken: wat gaat er fout?

De bellenblaas is op en dus moet er nieuw sop komen. Nu zul je misschien, net als ik trouwens, denken dat je met een beetje afwasmiddel en water dan al zover bent. Om erachter te komen dat het sop nooit zo goed werkt als het sop dat bij het product zat.

Wat is er dan anders? Hoe maak je je eigen bellenblaas beter werkend? Het geheim zit hem in het zoete gedeelte van het sop. Wát? Zoet? Ja, dat klopt.

Volgens ervaringsverhalen van anderen schijnt een vleugje zoetigheid de bellen steviger te maken. Hoe je een bellenblaas maakt kan op meerdere manieren. Hieronder een aantal voorbeelden.

O ja, en wat het afwasmiddel betreft: het is even zoeken naar de beste hoeveelheid. Je weet vast ook wel dat het ene afwasmiddel veel beter sopt dan een ander.

En dus beter werkt. 100 ml van een eigen merk kan heel anders uitpakken dan 100 ml Dreft. Om maar een voorbeeld te geven. Dreft werkt eigenlijk beter…

Bellenblaas om meteen te gebruiken

Wil je een sopje die je direct kunt gebruiken dan kun je het beste gaan voor het standaard riedeltje (warm water mengen met Dreft of een ander afwasmiddel). Alleen voeg je er nu dus suiker aan toe. Het suiker laat je eerst even oplossen voordat je het afwasmiddel eraan toevoegt.

Bellenblaas met glycerine

Naast water en afwasmiddel heb je voor dit recept glycerine en suiker nodig. Meng hiervoor 100 gram suiker met warm water (ongeveer anderhalve liter).

De suiker moet nu eerst goed oplossen, dit bereik je door goed te roeren. Als dit gebeurd is kun je er 200 ml afwasmiddel en 4 theelepels glycerine aan toevoegen. Even rustig doorroeren. Dit sopje kun je de dag erna gebruiken.

Als de bellen niet goed blijven zweven, dan kun je er nog wat water aan toevoegen. Nadeel van glycerine is dat het vlekken veroorzaakt mocht het met textiel in contact komen! Dus ook je tent…, tafelkleed of de kleding van je kind. Glycerine zorgt er wel voor dat de bellen langer blijven bestaan.

Bellenblaas met behangplaksel

Je kunt ook kiezen voor een sopje met behangplaksel. Ook nu meng je de suiker en het warme water met elkaar. Als de suiker weer is opgelost, kan het behangplaksel erdoor.

Ook dit moet eerst oplossen voordat je als laatste het afwasmiddel toevoegt. Ook dit sopje moet eerst op elkaar inwerken en kan dus pas een dag later gebruikt worden.

Tussendoor even roeren is wel zo slim. Qua hoeveelheden kun je hierbij uitgaan van 150 ml. Dreft, 100 gram suiker, 2 liter warm water en 10 gram behangplaksel.

Bellenblaas met Maizena

Het kan ook met Maizena. Ook nu ga je eerst weer de suiker oplossen in warm water. Denk hierbij aan een half kopje suiker en twee kopjes water. Vervolgens doe je hier 1 kopje afwasmiddel bij. Als alles goed doorgeroerd is kun je er 1 theelepeltje Maizena door doen.

Bellenblaas met honing

Nog een variatie is het mengen van afwasmiddel met warm water en honing! En eventueel met glycerine eraan toegevoegd (maar hoeft dus niet!). Dit sopje kun je het beste een paar dagen laten staan. De juiste hoeveelheden zijn 1 kopje afwasmiddel, 8 kopjes warm water en 1 theelepel honing.

Bellenblaas maken: waar blaas je door?

Nu zijn al die sopjes leuk, maar het wordt allemaal nog leuker als je ook het object waar je doorheen blaast zelf maakt. Zorg altijd voor een bakje waar je het sop in kunt doen. Deze moet zo groot zijn dat je het ‘oog’ waar je doorheen moet blazen er doorheen kunt halen (maar dat spreekt voor zich)

. Eigenlijk kun je dan alles gebruiken waar een opening in zit. En die je goed kunt vasthouden. Zelf maken is niet moeilijk! We geven een paar originele ideetjes.

Zelf mooie stokjes maken

Bellenblaas maken; van recept zeepsop en ideeën - Mamaliefde
Bellenblaas maken; van recept zeepsop en ideeën - Mamaliefde

Bellenblaasstokjes maken hoeft niet ingewikkeld te zijn en je kunt ze lekker lang gebruiken. Is meteen een leuke activiteit om met een kinderfeestje te doen! Met ijzerdraad, mooie kralen en een tangetje om alles op de juiste plek te krijgen ben je er al!

Rietjes bellenblazen

Bellenblaas maken; van recept zeepsop en ideeën - Mamaliefde

Heb je oude plastic rietjes; knip deze dan in korte stukjes en plak ze in een metalen ring; als je ermee gaat zwaaien krijg je heel veel kleine belletjes.

Oude plastic flessen

Bellenblaas maken; van recept zeepsop en ideeën - Mamaliefde

Bij de oude fles knip je een stukje van de onderkant af, zodat er een ruime opening is. Je kunt de fles nu zo versieren als je zelf wilt. Door de ene kant van de fles in het sop te drukken en door de andere kant (de hals van de fles) te blazen kun je bellen de lucht in toveren. Door een sok om de opening te doen blijft het sop beter hangen.

De fles kun je verkleden als een draak, zoals op deze foto te zien is, maar je kunt er natuurlijk van alles van maken. Omdat de buitenkant verder ook niet nat wordt op die ene uiteinde na dan, kun je er gewoon op plakken en tekenen. Ook leuk is het maken van een bubbelslang.

Een rietje met een plastic bekertje

Bellenblaas maken; van recept zeepsop en ideeën - Mamaliefde

Een rietje (helaas, de papieren rietjes werken hier niet bij…) steek je door een gaatje in een plastic bekertje. Het sop doe je in het bekertje. Niet te veel trouwens. Nu kun je gaan blazen. Je zult in ieder geval bubbels krijgen en hopelijk komen er ook bellen vanaf. Niet geschikt voor kleintjes vanwege het gevaar dat ze het sop op zullen zuigen!

Heel grote bellen met bellenblaasstokken

Bellenblaas maken; van recept zeepsop en ideeën - Mamaliefde

Zorg voor twee langere stokken. Deze verbind je aan elkaar met een reep stof of een stuk touw. Dit doe je twee keer, zodat er een soort ring kan ontstaan van het touw. Dit haal je door het sop heen en dan wordt het even goed oefenen hoe je daar nu mooie bellen uit kunt krijgen. Maar in dit filmpje kun je prima zien hoe dat in zijn werk gaat! Nog handiger is het natuurlijk als je het gewoon koopt…

Levensgrote bubbels

Bellenblaas maken; van recept zeepsop en ideeën - Mamaliefde

Vul een compleet badje met zeepsop en een kleine hoepel, als je deze heel voorzichtig omhoog trekt verdwijnt je kind in de bubbel.

Regenboog bubbels

Bellenblaas maken; van recept zeepsop en ideeën - Mamaliefde

Bellenblaas kraampje

Bellenblaas maken; van recept zeepsop en ideeën - Mamaliefde

Weer eens wat anders dan een limonade kraampje; ideaal om de zomervakantie mee te beginnen!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)