Het opvoeden van kinderen kan soms behoorlijk vermoeiend zijn. Omdat je al tien keer iets hebt herhaald en ze nog steeds niet het gewenste gedrag hebben vertoond. Omdat je bijna ongesteld moet worden en je daardoor enorm futloos bent. Of ze ziek zijn en ze je de hele nacht hebben wakker gehouden maar desondanks vol energie zitten overdag terwijl jij lucifers nodig hebt om je ogen open te houden. En je je nauwelijks kan concentreren. Zelf ben ik echt een avondmens, met als gevolg dat ik in de avonduren het werk inhaal en dus later in bed lig dan ik me had voorgenomen. Terwijl die uurtjes slaap zo belangrijk zijn! Vooral vlak na de lunch treedt vermoeidheid snel op. Als je moe bent werk je niet alleen langzamer, je vergeet ook sneller dingen. Waardoor je veel minder efficiënter kan werken. Een energizer kost misschien wat tijd, maar zorgt dat die efficiëntie daarna weer terug is.

Lees ook: Mama is moe! – Door het uitgeputte moederschap, opvoeden, tropenjaren met baby, kind dat energie vreet of gewoon het weer
Lees ook: Vermoeidheid tijdens de zwangerschap; extreem moe tijdens eerste weken of tweede trimester
Lees ook: Minimumleeftijd voor energydrink?

Wandeling maken

Even een brief naar de brievenbus brengen, naar de supermarkt lopen, kind ophalen van school. Even door die buitenlucht doet wonderen. Van de frisse lucht wordt je een stuk allerter. Helemaal als de zon schijnt, daar krijg je spontaan energie van! En je kan het mooi combineren met een ander punt van je to-do-list ;-)

Actief zijn

Niet alleen wandelen, maar ook sporten zorgt voor meer adrenaline in je bloed waardoor je weer meer energie krijgt. Dat kan je doen in de sportschool, of als je een apparaat hebt in huis om te fietsen. Maar je kan ook vanuit huis een paar oefeningen doen.

Iets anders doen

Of gewoon al het feit dat je even iets anders gaat doen. Heel iets anders zoals alvast koken, of een wasmachine aanzetten. Maar als je werkt gaat dan niet zo makkelijk. Dan kan je het beste even een andere taak oppakken die snel klaar is. Daarvan krijg je ook weer energie.

Uur in bad

Het kost wel een uur, maar in bad kan je even heerlijk ontspannen. Vaak gaan je gedachten ook alle kanten op en kan je wat lijstjes maken. Zodat je als je uit bad komt je meteen aan de slag kan en die tijd zo weer hebt ingehaald. Heb je niet zoveel tijd? Even een lekkere warme douche kan ook al heel veel schelen. Als het echt een korte nacht was helpt dat me altijd om even goed wakker te worden.

Kop koffie / cola

In koffie en cola zit cafeïne. Als je dat dagelijks meerdere keren per dag drinkt wordt het effect steeds korter. Datzelfde geldt voor het drinken van redbull of andere energiedrankjes. Als je dat de hele dag door drinkt wordt je een soort van immuun voor het effect. Als je het echter alleen drinkt als je moe bent kan je er weer even tegenaan.

Suikershot

Ook van iets zoets; een zoet drankje, stuk fruit of wat gebak krijg je ook een shot energie. Het werkt misschien maar even, maar als dat net even de kickstart is die je nodig hebt… Sowieso even iets eten kan al baat hebben.

Powernapje

Als je echt heel moe bent is het het beste om gewoon toe te geven aan die vermoeidheid. En even een powernapje te doen. Zoals Chrissy Teigen deed tijdens de Oscaruitreikingen. Op kantoor zal het misschien niet zo gewaardeerd worden. Maar als je thuis bent en de kinderen naar bed en zelf ook even liggen. Korte powernaps van 10 tot 20 minuten verlagen het stressniveau en verhogen de productiviteit. Een langer dutje van een uur herstelt je hersencapaciteit zodat je beter in staat bent om nieuwe informatie op te slaan.