Skip to Content

Sinterklaasjournaal 2023; Wanneer begint het / start, van verhaallijn tot en lespakket en landelijke intocht

Sommige dingen blijven gewoon ontzettend leuk, ook als je ouder wordt. Tenminste, dat vind ik wel. Ik ben dol op de tijd voor Sinterklaas en natuurlijk 5 december zelf. Ik vind het een gezellige tijd en de kinderen worden er ook zo vrolijk van! Het Sinterklaasjournaal hoort daar inmiddels helemaal bij.

Natuurlijk is het wel goed om na te denken wat voor effect deze verzonnen verhalen op je kinderen hebben. Maar als je kinderen ervan genieten dan is het natuurlijk super leuk om samen het Sinterklaasjournaal te kijken!

Zal de intocht wel echt doorgaan? Komt het goed met het vullen van de schoentjes? En gaat alles goed komen voor 5 december? Zeker dit jaar is dat extra spannend.

Het Sinterklaasjournaal

Het Sinterklaasjournaal is de jaarlijkse fictieve nieuwsrubriek in het kader van de traditionele Sinterklaasviering van de NTR op de Nederlandse televisie, waarin wordt getoond wat Sinterklaas zoal meemaakt.

Het format van het ‘echte’ televisiejournaal wordt geïmiteerd, waarbij verhaallijnen in fragmenten als reportages worden gepresenteerd door presentatrice Dieuwertje Blok.

De eerste aflevering is drie à vijf dagen voor de intocht van Sinterklaas. De laatste aflevering is rond pakjesavond. In principe start het Sinterklaasjournaal in de week van 11 november (met de intocht de zondag na Sint Maarten). Het Sinterklaasjournaal wordt rond zes uur uitgezonden, tenzij er een belangrijke sportwedstrijd is.

Op de zaterdag van de intocht is er om 12.00 uur een extra lange uitzending van het Sinterklaasjournaal die bestaat uit een rechtstreeks uitgezonden verslag van de intocht.

Presentatrice Dieuwertje Blok en verslaggever Jeroen Kramer presenteren de intocht. Elke zondag is er het Sinterklaasjournaal weekoverzicht en na de laatste aflevering wordt er een jaaroverzicht uitgezonden.

De start van het Sinterklaasjournaal

Het Sinterklaasjournaal begon in 2001. Ik was toen 14 jaar en keek met mijn toen 5-jarige broertje en 10-jarige zusje elke avond op de bank gezellig mee. Stiekem vond ik het zelf gewoon super leuk om naar te kijken. Dit jaar maken ze het 19de seizoen, het blijft dus een succes.

En al die tijd is er dezelfde presentatrice: Dieuwertje Blok. In 2007 kwam Jeroen Kramer er bij die het land in trekt als verslaggever en alvast kijkt hoe het er bij de intocht aan toe gaat. Vaak is er ook een rol weggelegd voor de burgemeester van de stad.

Het Sinterklaasjournaal 2022

Elke werkdag is er een aflevering te zien van het Sinterklaasjournaal om 18.00 uur op NPO 3. Dit jaar is er wel een fysieke intocht, maar wordt de locatie geheim gehouden zodat er geen publiek langs de kade staat.

Als dan de Sint en zijn Pieten aangekomen zijn zal het Sinterklaasjournaal vervolgens verslag doen van schoentjes vullen, cadeautjes inpakken en de voorbereidingen op pakjesavond, 5 december. En uiteraard zullen zich weer de vreemdste problemen voordoen die opgelost moeten worden.

De verhaallijn van het Sinterklaasjournaal 2022 wordt heel erg geheim gehouden en indien je daar toch iets over deelt kan je aangeklaagd worden vanwege schending auteursrecht. Zelfs leerkrachten mogen niet onderling (online) tips uitwisselen.

De eerste uitzending van 2023 is op maandag 6 november.

Live Sinterklaasintocht

Ieder jaar komt de Sint ergens anders aan, vaak is het dan een drukte van belang omdat kinderen vanuit het hele land komen. Naast de boot zijn er vaak meerdere podia met optredens zodat je vermaakt wordt.

\Alles wordt ook live uitgezonden op tv wat misschien wel zo rustig is en prettig bij lage temperaturen, je bent niet alleen: maar liefst 2 miljoen kijkers kijken naar deze uitzending.

Dit jaar is de intocht in Hellevoetssluis en zal door burgemeester Milene Junius ontvangen worden in de haven van de vestingstad. De boot komt aan vanaf het Haringvliet en vaart langs de vuurtoren het dorp in.

Dit jaar is de locatie van de landelijke intocht onbekend. Er is wel voor gekozen om een fysieke intocht te hebben, en niet alleen online, maar om te voorkomen dat de kades vol staan gaat het wat anders.

Natuurlijk wordt de intocht wel live uitgezonden op tv. Ook dit jaar verzorgt Dieuwertje Blok de presentatie op locatie. Jeroen Kramer, één van de vaste verslaggevers van Het Sinterklaasjournaal, staat haar op de kade bij.

De NTR doet verslag van de intocht in een speciale – extra lange – aflevering van Het Sinterklaasjournaal op zaterdag van 12.00 tot 13.15.

Sinterklaas zonder zwarte Piet

Ook dit jaar heeft de Sint helemaal geen Zwarte Pieten bij zich. Er komen alleen maar Roetveeg Pieten aan in Nederland.

NTR is al een aantal jaar bezig met het afbouwen van het aantal Zwarte Pieten en dit jaar zal het dus voor het eerst zijn dat er geen Zwarte Pieten meer zijn. Ook de regenboogpieten die een jaar te zien waren zijn niet meer van de partij.

Lespakket

Om het verhaal voor kinderen nog meer compleet te maken is er door Uitgeverij Zwijsen in samenwerking met de NTR een lespakket ontwikkeld inclusief materialen. Op die manier kunnen kleuterklassen en groep 3/4 ook meedoen aan het verhaal.

Veel scholen kijken op school naar het journaal en met behulp van de materialen kunnen ze het echt tot ‘leven’ laten komen. De inhoud sluit nauw aan bij de gebeurtenissen in het Sinterklaasjournaal 2022. Zo worden je leerlingen actief betrokken bij de dagelijkse avonturen van Sinterklaas!

Het pakket biedt leuke activiteiten en (knutsel-)opdrachten. Ook zijn er verschillende digitale materialen en extra verrassingen en is geschikt vanaf het moment dat Sint op 12 november op de boot zit tot en met zijn verjaardag op 5 december. In ieder pakket zit er een handleiding voor de leerkracht, poster, persoonlijke boodschap voor iedere leerling en overige materialen.

Meer informatie en de lespakketten vind je hier.

Daarnaast zijn er ook een aantal alternatieve verhaallijnen en pakketten beschikbaar zoals de Intocht van Elburg.

Geke Douw

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Martijn Dijkstra

Saturday 26th of November 2022

Sinterklaasjournaal pakjesboot

Djaivey

Tuesday 8th of November 2022

Djaivey , vind het een beetje vreemd als kinderen hun naam niet invellen dat ze dan geen cadeautjes krijgen

Roos

Sunday 30th of October 2022

Waneer begint het in 2022 welke datum

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.