Skip to Content

Sinterklaasjournaal 2024; Van wanneer begint het tot intocht

Sinterklaasjournaal 2024; Van wanneer begint het tot intocht

Sommige dingen blijven gewoon ontzettend leuk, ook als je ouder wordt. Tenminste, dat vind ik wel. Ik ben dol op de tijd voor Sinterklaas en natuurlijk 5 december zelf. Ik vind het een gezellige tijd en de kinderen worden er ook zo vrolijk van! Het Sinterklaasjournaal 2024 hoort daar inmiddels helemaal bij.

Natuurlijk is het wel goed om na te denken wat voor effect deze verzonnen verhalen op je kinderen hebben. Maar als je kinderen ervan genieten dan is het natuurlijk super leuk om samen het Sinterklaasjournaal te kijken!

Zal de intocht wel echt doorgaan? Komt het goed met het vullen van de schoentjes? En gaat alles goed komen voor 5 december? Zeker dit jaar is dat extra spannend.

Wanneer begint het Sinterklaasjournaal?

De eerste aflevering is drie à vijf dagen voor de intocht van Sinterklaas. In principe start het Sinterklaasjournaal in de week van 17 november (met de intocht de zondag na Sint Maarten). De laatste aflevering is rond pakjesavond.

De eerste uitzending van 2024 is op maandag 4 november.

Het Sinterklaasjournaal wordt rond zes uur uitgezonden, tenzij er een belangrijke sportwedstrijd is.

Het Sinterklaasjournaal is de jaarlijkse fictieve nieuwsrubriek in het kader van de traditionele Sinterklaasviering van de NTR op de Nederlandse televisie, waarin wordt getoond wat Sinterklaas zoal meemaakt.

Het format van het ‘echte’ televisiejournaal wordt geïmiteerd, waarbij verhaallijnen in fragmenten als reportages worden gepresenteerd door presentatrice Dieuwertje Blok.

De verhaallijn van het Sinterklaasjournaal 2024 wordt heel erg geheim gehouden en indien je daar toch iets over deelt kan je aangeklaagd worden vanwege schending auteursrecht. Zelfs leerkrachten mogen niet onderling (online) tips uitwisselen.

Op de zaterdag van de intocht is er om 12.00 uur een extra lange uitzending van het Sinterklaasjournaal die bestaat uit een rechtstreeks uitgezonden verslag van de intocht. Tot slot is er elke zondag is er het Sinterklaasjournaal weekoverzicht en na de laatste aflevering wordt er een jaaroverzicht uitgezonden.

Een opmerkelijke vernieuwing in 2024 is dat Het Sinterklaasjournaal nu audiodescriptie biedt voor blinden en slechtzienden. Audiodescriptie vergroot de toegankelijkheid van programma’s voor mensen met een visuele beperking. Eerder was Het Sinterklaasjournaal al te zien met gebarentolk voor slechthorenden.

Voor degenen die buiten Nederland wonen, blijft Het Sinterklaasjournaal beschikbaar op BVN.

Speculasies

Vanaf 11 november lanceert het programma Speculasies, een diepgaande analyse van Het Sinterklaasjournaal. Gedurende vier opeenvolgende zaterdagen kun je het programma volgen op NPO Zapp.

Beleef de spanning van Het Sinterklaasjournaal, ontdek of Dieuwertje Blok afscheid neemt en voel de feeststemming in Nederland. Speculasies brengt gesprekken met experts, reacties van kinderen en muziek van De Grote Pietenhuisband, ook bekend als The Kik.

Presentator; Dieuwertje Blok

En al die tijd is er dezelfde presentatrice: Dieuwertje Blok. In 2007 kwam Jeroen Kramer er bij die het land in trekt als verslaggever en alvast kijkt hoe het er bij de intocht aan toe gaat. Later voegde verslaggeefster Rachel Rosier zich bij het team. Ook zijn er jaarlijkse gastrollen van mensen die jaarlijks terug komen. Vaak is er ook een kleine gastrol weggelegd voor de burgemeester van de stad.

Start Sinterklaasjournaal

Het Sinterklaasjournaal begon in 2001. Ik was toen 14 jaar en keek met mijn toen 5-jarige broertje en 10-jarige zusje elke avond op de bank gezellig mee. Stiekem vond ik het zelf gewoon super leuk om naar te kijken. Dit jaar maken ze het 19de seizoen, het blijft dus een succes.

Live Sinterklaasintocht

Sinterklaasjournaal 2024; Van wanneer begint het tot intocht - Mamaliefde.nl

Ieder jaar komt de Sint ergens anders aan, vaak is het dan een drukte van belang omdat kinderen vanuit het hele land komen. Naast de boot zijn er vaak meerdere podia met optredens zodat je vermaakt wordt.

Alles wordt ook live uitgezonden op tv wat misschien wel zo rustig is en prettig bij lage temperaturen, je bent niet alleen: maar liefst 2 miljoen kijkers kijken naar deze uitzending.

Dit jaar is de intocht in Gorinchem en zal de Goedheiligman door burgemeester Reinie Melissant ontvangen worden in de haven van de vestingstad.

Natuurlijk wordt de intocht wel live uitgezonden op tv. Ook dit jaar verzorgt Dieuwertje Blok de presentatie op locatie. Jeroen Kramer en Rachel Rosier zijn de de vaste verslaggevers van Het Sinterklaasjournaal, staat haar op de kade bij.

De NTR doet verslag van de intocht in een speciale – extra lange – aflevering van Het Sinterklaasjournaal op zaterdag 18 november van 12.00 tot 13.15.

Als dan de Sint en zijn Pieten aangekomen zijn zal het Sinterklaasjournaal vervolgens verslag doen van schoentjes vullen, cadeautjes inpakken en de voorbereidingen op pakjesavond, 5 december. En uiteraard zullen zich weer de vreemdste problemen voordoen die opgelost moeten worden.

Sinterklaas zonder zwarte Piet

Ook dit jaar heeft de Sint helemaal geen Zwarte Pieten bij zich. Er komen alleen maar Roetveeg Pieten aan in Nederland.

NTR is al een aantal jaar bezig met het afbouwen van het aantal Zwarte Pieten en dit jaar zal het dus voor het eerst zijn dat er geen Zwarte Pieten meer zijn. Ook de regenboogpieten die een jaar te zien waren zijn niet meer van de partij.

Lespakket met activiteiten

Om het verhaal voor kinderen nog meer compleet te maken is er door Uitgeverij Zwijsen in samenwerking met de NTR een lespakket ontwikkeld inclusief materialen. Op die manier kunnen kleuterklassen en groep 3/4 ook meedoen aan het verhaal.

Veel scholen kijken op school naar het journaal en met behulp van de materialen kunnen ze het echt tot ‘leven’ laten komen. De inhoud sluit nauw aan bij de gebeurtenissen in het Sinterklaasjournaal 2024. Zo worden je leerlingen actief betrokken bij de dagelijkse avonturen van Sinterklaas!

Het pakket biedt leuke activiteiten en (knutsel-)opdrachten. Ook zijn er verschillende digitale materialen en extra verrassingen en is geschikt vanaf het moment dat Sint op 12 november op de boot zit tot en met zijn verjaardag op 5 december. In ieder pakket zit er een handleiding voor de leerkracht, poster, persoonlijke boodschap voor iedere leerling en overige materialen.

Geke Douw