Skip to Content

Verstoppertje spelletjes

Verstoppertje spelletjes

Verstoppertje is een tijdloos spel dat jong en oud verbindt in een eindeloze zoektocht naar de perfecte schuilplek. Als je op zoek bent naar nieuwe manieren om dit klassieke spel op te frissen, ben je hier aan het juiste adres. Hier zijn enkele creatieve ideeën voor verstoppertjespelletjes die een geweldige toevoeging kunnen zijn aan je verzameling buitenspellen.

Klassiek verstoppertje

Bij verstoppertje is er een zoeker die op een plek tot tien telt terwijl de rest van het gezelschap zich gaat verstoppen. Als het een heel grote groep / grote ruimte is kan er ook tot 20 of zelfs 100 geteld worden. Daarna wordt er gezegd; “wie niet weg is, is gezien!” en gaat de zoeker op stap om iedereen die verstopt is te zoeken totdat iedereen gevonden is. Tot die tijd blijft iedereen op zijn plek zitten.

Vaak mag diegene die als laatste gevonden wordt daarna de zoeker worden.

Verstoppertje met buut

Een leuke variatie op verstoppertje is het gebruik van een “buutplaats”, dit is de plek waar ook geteld wordt. Als iemand gevonden wordt loopt de zoeker terug naar deze plek en zegt wie hij / zij heeft gezien (en waar). Ook kinderen die verstopt zitten kunnen het risico nemen om richting de buutplaats te sprinten en vervolgens te roepen ‘buut vrij’ om zich ‘vrij te spelen’. Of zelfs ‘buut vrij voor de hele groep’.

In de praktijk kan het voorkomen dat er kinderen achter de zoeker gaan staan zodat als de zoeker klaar is met tellen ze zich meteen vrij kunnen buten. Om dat te voorkomen kun je afspreken dat er minimaal een X-aantal stappen gezet moeten worden voordat jij je mag verstoppen.

Eventueel kun je ook kiezen voor een buut die weggeschopt kan worden. Als de bal weggeschopt is, kunnen kinderen zichzelf “vrij-buten” door eerder dan de zoeker de bal aan te tikken en “buut vrij!” te roepen en deze weg te schieten zodat de buutplaats verandert.

Belgisch verstoppertje

Denk aan dit spel als een soort omgekeerd verstoppertje. Degene die ‘m is (1 persoon) verstopt zich, terwijl de andere spelers (de rest) tellen. In tegenstelling tot verstoppertje proberen de andere spelers degene die ‘m is te vinden (en zich bij hem te voegen). Het is dus handig een plek te kiezen waar een grote groep zich stilletjes kan verstoppen. Als iedereen de verstopplek heeft gevonden kan het spel opnieuw gespeeld worden en mag de persoon die als eerste de verstopplek heeft gevonden zich verstoppen.

Verstoppertje met een voorwerp

Voeg een twist toe aan het klassieke verstoppertje door een speciaal object te introduceren, zoals een bal of een knuffel. Dit object wordt de “schuilplaats” genoemd en kan overal worden verstopt. Als de zoeker het object vindt, kunnen de verstopte spelers worden gevonden en moeten ze naar de basis terugkeren.

Glow-in-the-dark verstoppertje

Speel verstoppertje in het donker met glow-in-the-dark elementen. Laat de spelers zich verkleden in reflecterende kleding en verstop glowsticks op strategische plekken in het speelgebied. Dit voegt een opwindend en mysterieus element toe aan het spel, en het wordt nog leuker als de avond valt.

Geluidsverstoppertje

Laat de zoeker een blinddoek dragen terwijl de andere spelers een geluid maken dat hen kenmerkt. Dit kan een grappig geluid zijn, zoals een dierengeluid of zelfs een eigen verzonnen geluid. Het toevoegen van auditieve hints maakt het spel uitdagender en hilarischer. Eigenlijk een soort van dierengeluidenspel.

Waterverstoppertje

Op een warme dag is waterverstoppertje een verfrissende variant. Laat de spelers zich verstoppen in de buurt van een zwembad of tuinslang. De zoeker krijgt een waterpistool en moet de verstopte spelers raken om ze te vinden. Het is een geweldige manier om af te koelen en actief te blijven.

Thema-verstoppertje

Geef elk verstoppertje spel een thema. Misschien is het een piratenschatzoektocht of een ruimte-avontuur. Spelers kunnen zich verkleden volgens het thema en specifieke schuilplekken creëren die passen bij het verhaal. Dit voegt een extra laag van verbeelding toe aan het spel.

Verstoppertje met foto’s

Laat de verstopte spelers met hun telefoon een foto maken van hun schuilplek als ze zich verstopt hebben. De zoeker ontvangt vervolgens de foto’s op hun telefoon en moet proberen de spelers te vinden op basis van de achtergrond. Dit voegt een visueel element toe aan het spel en stimuleert creatieve schuilplekken. Een leuke variant voor een wat oudere doelgroep.

Nachtwacht verstoppertje

Speel verstoppertje als een spel van strategie en teamwerk. Wijs een nachtwacht toe die (in het donker) op zoek is naar de verstopte spelers. De verstopte spelers kunnen zich vrijelijk verplaatsen, maar als ze worden gezien, moeten ze zich bij de nachtwacht voegen. Het doel is om zo lang mogelijk ongezien te blijven.

Verstoppertje met opdrachten

Voeg een uitdagend element toe door iedereen die zich verstopt te voorzien van een opdracht die voltooid moet worden voordat ze veilig zijn. Dit kunnen eenvoudige taken zijn zoals het oplossen van een puzzel, het zingen van een liedje of het uitvoeren van een grappige dans. Het voegt een komisch tintje toe aan het traditionele verstoppertje.

Kleuren verstoppertje

Wijs elke speler een kleur toe en laat ze zich alleen verstoppen op plaatsen die overeenkomen met hun toegewezen kleur. Dit wordt een uitdaging voor de verstopper. De zoeker moet niet alleen op zoek gaan naar personen, maar ook de juiste kleuren identificeren.

Bewegend verstoppertje

Laat zowel de zoeker als de verstopte spelers voortdurend verplaatsen. Het spel gaat door totdat iemand wordt gevonden. Dit voegt een extra element van spanning en actie toe aan het traditionele verstoppertje.

Virtueel digitaal verstoppertje

Speel verstoppertje met behulp van augmented reality (AR) apps. Spelers kunnen zich virtueel verstoppen en de zoeker kan ze vinden met behulp van een smartphone of AR-bril. Het is een moderne draai aan een klassiek spel.

Tijd verstoppertje

Voeg een tijdslimiet toe aan het spel. Als de zoeker er niet in slaagt iedereen binnen een bepaalde tijd te vinden, winnen de verstopte spelers. Het stimuleert strategisch denken en planning.

Verstoppertje in teams

Laat de spelers zich in teams verdelen. Elk team verstopt zich op een andere locatie en van ieder team moet een zoeker(s) de andere teams zien te lokaliseren.

Met deze extra alternatieven van verstoppertje kun je verstoppen en zoeken naar nieuwe niveaus tillen. Of je nu kiest voor schaduwen, kleuren, verhalen of augmented reality, deze varianten zorgen voor diversiteit en opwinding in dit tijdloze buitenspel. Veel plezier met het ontdekken van deze creatieve en verfrissende verstoppertje ideeën!

Spelletjes
Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)