Skip to Content

32 Tips voor activiteiten & speelgoed voor drukke kinderen

32 Tips voor activiteiten & speelgoed voor drukke kinderen

Of het nu gaat om een lange vakantie of om andere redenen dat je langere tijd je kind moet zien te vermaken, soms vraag je je af wat je nu weer moet gaan doen om ze bezig te houden.

Maar het wordt nog eens extra feest als je kinderen toch al drukker zijn dan het gemiddelde kind of misschien zelfs wel hyperactieve gedrag vertonen. Voor hen is stilzitten al helemaal geen fijne optie.

Hoewel het voor kinderen op zich juist goed is om zich even stierlijk te vervelen (dat schijnt goed te zijn voor o.a. hun creatieve ontwikkeling en zeg zelf maar: de beste ideeën ontstaan bij onszelf ook vaak als we heerlijk niks aan het doen zijn op vakantie, toch?),

Kan het voor hyperactieve of andere drukke kinderen toch wel heel fijn zijn als ze even heerlijk kunnen uitrazen om zo hun overtollige energie kwijt te kunnen. Daarom hier enkele ideetjes die je hierbij kunnen helpen.

Naar buiten!

Logisch, buiten kunnen ze immers lekker rennen en gillen zonder dat andere mensen daar direct last van hebben. Ze hebben meer bewegingsvrijheid en ga zo maar door. Maar ga ook eens lekker met ze de natuur in.

Natuur is voor ieder mens gezond en in combinatie met beweging voor onze drukke mannetjes en vrouwtjes (hoewel, is dat niet voor ieder kind zo?) een ideale combinatie.

Ga lekker met ze hardlopen, fietsen of verzin een leuke speurtocht die ze op hun eigen tempo mogen doen. Tussendoor even uitrazen in een speeltuin, bijvoorbeeld. Héérlijk. Overigens zijn teamsporten in dit opzicht iets minder geschikt.

Wil je echt iets doen om ze even te ontladen, kies dan voor iets wat ontspant. Bij een teamsport komt de prestatiedrang naar boven wat juist weer averechts kan werken.

Eenvoudige spellen

Kunnen we niet naar buiten omdat het weer het niet toelaat of vanwege ziekte of ons opgelegd van hogerhand? Dan zul je dus binnen dingen moeten verzinnen. Bedenk dat drukkere kinderen vaak een kortere concentratieboog hebben.

Een spelletje Monopoly kun je dus misschien beter even niet voorstellen. Kies voor spelletjes die niet te lang duren. Kwartetten, bingo of wat dacht je van spelletjes als boter, kaas en eieren of galgje?

Gewoon net zo lang spelen als je kind er zin in heeft en even niet moeilijk doen als hij of zij al snel weer klaar is!

Toneel spelen

Toneel spelen heeft meerdere activiteiten in zich. Nu zal uiteraard niet ieder kind dit leuk vinden, maar dat is een kwestie van naar je kind kijken. Hak de activiteit in stukjes, zodat het behapbaar wordt.

Bijvoorbeeld:

 • Verzin met elkaar een verhaal
 • Verdeel de rollen, waarbij je ook eventueel het geluid en/of de camera aan iemand toevertrouwt
 • Zoek verkleedkleren op
 • Leer de tekst uit je hoofd
 • De uitvoering

Voor drukke kinderen is dit een uitdaging die te behappen is doordat het meerdere, korte activiteiten zijn. En ze hoeven eventueel ook niet allemaal direct achter elkaar. Voor je kind helpt dit om te leren concentreren op 1 taak.

Hyperactieve muziek

Maak bewegen uitdagend door er muziek bij te gebruiken. Lekker los op een discofeestje thuis. Alleen met je broertje of zusje? Waarom niet?! Draai de favoriete muziek en laat ze lekker hun gang gaan.

Op YouTube is minidisco voor jonge kinderen of kinderen voor kinderen en just dance voor iets oudere kinderen ook een absolute aanrader. Lekker mee mogen zingen hoort er natuurlijk ook bij.

Muziek kan nog meer doen voor kinderen. Het kan ook juist voor ontspanning zorgen. Maak een playlist op bijvoorbeeld Spotify of YouTube, die echt voor je kind is. Met favoriete, rustige muziek, welke geluisterd kan worden om even een rustmomentje te creëren. Lopen er meerdere kinderen rond?

Maak ergens een relaxplekje, waar de kinderen met een koptelefoon zich kunnen terugtrekken. Leer de kinderen dat als er één van hen daar zit te luisteren, ze niet gestoord mogen worden!

Een derde activiteit met muziek is zélf muziek leren maken. Muzieklessen schijnen heel goed te werken voor ADHD’ers. Uit een Mexicaans onderzoek blijkt dat muziekles voor kinderen met ADHD en Autisme goede therapie is omdat het beide hersenhelften stimuleert om beter samen te werken!

Nu ben je misschien meer op zoek naar iets wat je nu direct kunt doen, maar waarom zou je dus niet gewoon zelf muziek gaan maken met elkaar?

Heb je geen instrumenten in huis, dan kun je ook met huis- tuin- en keukengerei aan de slag. Een pan en een pollepel heb je vast wel, of twee deksels…

Zitten op een bal….

Is je kind vaak te ongedurig om stil te zitten, maar wil het wel tv kijken, om maar even iets te noemen. Probeer eens of een wiebelkussen helpt. Of anders een skippybal. Omdat je kind toch, onbewust, bezig is om steeds te corrigeren op zowel het kussen als de bal, raakt hij toch de energie kwijt en heeft hij zo meer rust in zijn lijfje.

En als je die skippybal dan toch hebt…kun je er ook heerlijk buiten even een wedstrijdje mee doen! Maar er kan nog veel meer met zo’n bal. Zowel ongemerkt in huis terwijl je kind wat drinkt, bijvoorbeeld.

Maar ook bewust met opdrachten buiten. Zigzaggen langs pilonnen bijvoorbeeld.

Ontspanningsoefeningen!

Zorg voor ontspanning voor je kind. Niet alleen door beweging te stimuleren, wat wel een ontlading is, maar ook door echt voor ontspanning te zorgen. Probeer eens of hij of zij een bepaalde ontspanningsoefening leuk vindt en doe dit zo lang als je kind fijn vindt.

Zorg trouwens ook voor voldoende slaaptijd voor je spruit. Kies voor leuke oefeningen voor kinderen, dat maakt het allemaal net even leuker.

Serious Games

Niet misschien iets waar je aan dacht bij het begin van dit artikel, maar als je toch nog naar iets zoekt waarbij je kind even alleen bezig is, denk dan eens aan Serious Games. Dit zijn computergames die speciaal gemaakt zijn voor kinderen met bepaalde klachten, waaronder ook concentratieproblemen.

Ga dan natuurlijk wel voor de geteste spellen. Zo wordt beeldschermtijd opeens nuttige tijd! En heeft je kind toch ook weer even een invulling voor zijn dag!

Meer ideeën voor activiteiten en uitjes

 • Doe een bewegingsactiviteit zoals yoga, kinderfitness of dansen.
 • Maak een parcours in de achtertuin met obstakels waar ze overheen kunnen springen, onderdoor kunnen kruipen en omheen kunnen rennen.
 • Speel een actief buitenspel zoals tikkertje, verstoppertje of voetbal.
 • Organiseer een speurtocht in huis of in de buurt waarbij ze moeten rennen en zoeken naar aanwijzingen.
 • Laat ze helpen bij het opruimen van de tuin door bijvoorbeeld bladeren te verzamelen of onkruid te wieden.
 • Neem ze mee naar een indoor trampolinepark waar ze hun energie kwijt kunnen door te springen en te stuiteren.
 • Laat ze meedoen aan een sportactiviteit zoals tennis, judo of zwemmen.
 • Ga samen naar een speeltuin met veel klim- en klautermogelijkheden.
 • Laat ze meehelpen bij het organiseren van een obstacle run in de achtertuin.
 • Speel een actieve videogame waarbij ze moeten bewegen, zoals een dansgame of een spel met bewegingsbesturing.
 • Doe samen een muziek- en danssessie waarbij ze kunnen bewegen op hun favoriete muziek.
 • Organiseer een watergevecht in de achtertuin met waterballonnen en waterpistolen.
 • Ga samen skeeleren, fietsen of steppen.
 • Bezoek een binnenspeeltuin met veel klimtoestellen en glijbanen.
 • Laat ze meehelpen bij het opzetten van een tent in de tuin voor een kampeeravontuur.
 • Maak een hindernisbaan in de woonkamer met kussens, stoelen en andere materialen.
 • Organiseer een sportdag in de buurt met verschillende spelletjes en activiteiten.
 • Laat ze helpen bij het versieren van de stoep met stoepkrijt.
 • Ga naar een openbaar park waar ze kunnen rennen, spelen en misschien zelfs een hond kunnen uitlaten.
 • Neem ze mee naar een indoor speelhal met trampolines, klimwanden en andere activiteiten.
 • Doe samen een wateractiviteit zoals zwemmen, waterskiën of paddleboarden.
 • Ga samen naar een speelgoedwinkel waar ze nieuwe buitenspellen of sportartikelen mogen uitkiezen.
 • Maak samen een grote zeepbelmachine en laat ze achter de zeepbellen aanrennen en proberen ze te vangen.
 • Doe een mini-olympiade in de achtertuin met verschillende sportieve uitdagingen.
 • Plan een dagje naar een avonturenpark met ziplines, klimmuren en andere spannende activiteiten.
Spelletjes
Wil Cats
Volg me via: