Met de eerste zonnenstralen krijg ik altijd ontzettende zin in het voorjaar. Kijken naar de babyeendjes die worden geboren, de knoppen aan de bomen, de vogeltjes die je hoort fluiten als je wakker wordt en het steeds groener wordende landschap. Natuurlijk is het ook leuk om daar met de kinderen bij stil te staan. De wandeling naar de peuterspeelzaal duurt twee keer zo lang vanwege alles wat ze onderweg zien en tegenkomen. Op de terugweg worden er standaard ‘bloemetjes’ (groene onkruidblaadjes) geplukt die thuis in een vaasje moeten en ook in huis maken we het gezellig met bloemetjes. Ook als het gaat om de activiteiten met de kinderen sta ik daar natuurlijk bij stil, zeker nu vandaag de lente is begonnen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gezellige lente bingo?

Lees ook: Thema lente; knutselen voor baby’s, peuters, kleuters, bloemen, vogels, vlinders en dieren
Lees ook: Lente-activiteiten; spelen met de natuur
Lees ook: Lichttafel spelletjes en oefeningen

Spelen met ‘wormen’

Fijn motorisch spel met wormen - Mamaliefde.nl

Dit spel is een goede oefening om de fijne motoriek te oefenen. Hiervoor heb je nodig ‘gras’. Dit groene spul komt uit de Wibra, maar je kan ook alternatieven bij de Action vinden. Of van die kartonnen reepjes die als opvulling wordt gebruikt voor het versturen van pakketjes. Vervolgens leg je er wat chenille / pijpenragers in die je ook bij de Action kunt kopen en je hebt een nijptang nodig om ze te pakken. Daarnaast zet je een vergiet neer om ze in te verzamelen. Dochterlief had het heel snel door en haalde er soms twee of drie tegelijk uit. Voor zoonlief van twee jaar oud was het al meer een uitdaging.

Natuur sensory bag / suncatcher

Sensopatisch natuur spel met bloemen - Mamaliefde.nl

Met een zoon in huis heb je misschien ook wel een flinke pot haargel. Smeer hiervan een deel in een hersluitbaar boterhamzakje. Bij voorkeur in de keuken / badkamer en stroop je mouwen vooraf even op ;-) Zeker als je kinderen laat helpen. Vervolgens ga je op zoek naar de eerste lentebloemen zoals krokussen, narcissen, sneeuwklokjes, wat standvastige bloesembloemetjes en wat je nog meer kunt vinden. Deze voeg je toe aan de zak waarna je hem zo luchtvrij mogelijk probeert af te sluiten. Dit is even wat schuiven en natuurlijk komt er ook wat haargel vrij. Na afloop even afspoelen en goed droogmaken voor je hem met tape als een schilderijtje op het raam plakt. Bij zonnig weer heb je ook een mooie suncatcher!

Lees ook: Sensopatisch spelen en materialen

Bloemen plukken

'Bloemen plukken' lente activiteit met bloemen ter stimulering van de fijne motoriek - Mamaliefde.nl

In het gras groeien natuurlijk ook bloemen. Deze ‘bos’ is een bloem die ik voor een euro bij de Wibra kocht en vervolgens alle bloemen vanaf heb geknipt zodat de steeltjes ook wat korter worden. Als ze geplukt zijn, is het meteen ook een goede fijne motorische oefening om ze in de vergiet te steken door deze omgekeerd neer te zetten. Natuurlijk moest er ook een vaasje komen om de bloemen in te zetten. De beker water bleek echter beter gewaardeerd als vaas…

Lees ook: Spelen met loose parts

Waterkers groeien

DIY: Waterkers laten groeien - Mamaliefde

Een tweede idee voor een soort sensory bag maar dan om de kinderen te laten zien hoe de natuur werkt. In een afsluitbare zak stop je wat vochtige watjes of een vochtig keukenpapiertje, paar bonen of zaadjes toevoegen en kijken maar hoe het groeit! Je kunt op deze manier ook heel goed de wortels zien groeien.

Lees ook: Tuinexperiment; waterkers laten groeien op watten met kinderen

Natuurmandala