Skip to Content

Mierenboerderij review

Mierenboerderij review

Met dit weer doe ik het liefste overdag zo min mogelijk. Lekker in de ochtend al naar buiten, als het nog niet te warm is. Tussendoor lekker veel drinken en zo af en toe wat lekkers tussendoor. Als de kinderen op bed liggen, vind ik het helemaal niet erg om zelf ook even te gaan liggen. Gewoon even relaxen.

Dat geldt niet voor onze nieuwe huisdieren. Sinds een klein maandje hebben we namelijk een heuse mierenfamilie, of eigenlijk mierenboerderij in huis. En geloof me, rust lijken die kleine beesten niet te kennen.

Mierenboerderij

Review: Mierenboerderij - Mamaliefde

In de verpakking zit een doos waarin de mierenboerderij zit. Je hebt verschillende varianten en vanwege de nog jonge leeftijd hebben we gekozen voor de gelvorm. Hierin graven de mieren het snelste gangen en kan je ze goed volgen.

In een reageerbuisje dat met een propje watten is afgesloten zodat er wel zuurstof bij komt zit de mierenfamilie. Het buisje is goed dik ingepakt in noppenfolie zodat het in principe tijdens het versturen niet kapot kan gaan.

In de doos vind je de glazen bak, een loep, een rietje en de beschrijving. Dochterlief vond de mieren erg interessant, maar vooral de loep. De halve tuin werd ermee geïnspecteerd. Dat vind ik ook het mooie hieraan. Het laat de kinderen zien hoe de natuur werkt. Wat er onder de grond gebeurd.

Misschien heb je vroeger ook wel kikkervisjes gevangen, of heb je op school kuikentjes gehad. Zelf heb ik het daar niet zo mee op. Er moet namelijk wel goed voor de dieren gezorgd worden en de kikkers moet je al snel weer loslaten. Dan is dit een mooi alternatief.

Verhuizen

Heel ingewikkeld is het niet. Met het rietje prik je een paar gangen voor in de gel. Daarmee kan je de mieren op weg helpen. Daarna doe je de mieren er in, deksel er op en klaar. Klinkt simpel. Toch viel dat klein beetje tegen.

Ik was al buiten gaan zitten voor het geval er iets mis ging. Dan heb ik die mieren tenminste niet in mijn woonkamer rondlopen. Maar zodra ik het watje van het buisje haalde kreeg ik de kriebels.

Helemaal toen ze er niet allemaal gelijk uitkwamen en de eerste al naar boven klommen. Met watje en al heb ik ze er zo snel mogelijk ingemikt en deksel er op gedaan (klinkt erger dan het lijkt hoor ;-) ). ‘S-avonds toen manlief thuis kwam mocht hij het watje weghalen. Ze bleven er namelijk in het begin helemaal omheen kriebelen.

Graven maar

Review: Mierenboerderij - Mamaliefde
Review: Mierenboerderij - Mamaliefde

Op de beschrijving staat dat mieren pas na 24 tot 48 uur beginnen met graven. Die avond voordat we naar bed gingen waren de eerste beginnetjes al gemaakt. Opvallend was dat ze niet de voorgegraven gaten gebruikten. Maar zelf aan de vier hoeken begonnen te kriebelen.

Het is stiekem ongelofelijk hoe hard ze werken. Grappig is ook om te zien dat ze allemaal op verschillende punten gaan graven. Dan een gangetje een paar dagen met rust laten om het dan weer opeens op te pakken.

Waar je de ene avond denkt dat zullen ze morgen wel aangesloten hebben op een andere gang. Ze graven namelijk regelmatig vanaf beide kanten dezelfde richting op. Is dat de volgende dag nog niet, maar wel op een hele andere plek een totaal nieuwe gang gegraven.

Heel planmatig en efficiënt lijkt er dus niet gewerkt te worden. Ik vind het ook erg leuk om te zien hoe hard het gaat. Altijd voor het slapen, en de volgende ochtend kijk ik naar de gangen die ze hebben gegraven.

Ohoh

Review: Mierenboerderij - Mamaliefde

Na een paar weken, ze hadden flink hard gewerkt en al de nodige gel los gehaald. Viel de mierenboerderij om dankzij onhandigheid van mij. Zo van bovenop de kast op de grond. Ik zag overal dat groene spul liggen dus ging gelijk de stofzuiger pakken en riep manlief om te helpen.

Gelukkig bleek dat op een barstje na de boerderij nog prima gebruikt kon worden. De meeste mieren bevonden zich in een gang dus zat er ook nog gewoon in. De voortvluchtigen werden met een a4-tje terug in de boerderij geholpen.

Het was duidelijk dat ze zich even opnieuw moesten oriënteren aan de oppervlakte maar gingen al snel weer verder op de orde van de dag. Het graven van gangen.

Volgens het boekje leven de mieren tussen de 1 en 3 maanden. Ik heb gehoord dat ze daarna elkaar opeten. Maar heb geen idee of dat ook echt zo is. Als je de mieren er uit hebt gehaald.

Kan je voorzichtig de gel in de magnetron verwarmen en in je tuin op zoek gaan naar een nieuwe mierenfamilie. Er is ruimte voor hoogstens een familie tegelijkertijd, omdat het anders oorlog wordt.

Winactie: MIerenboerderij - Mamaliefde
Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)