Skip to Content

Mierenboerderij review

Mierenboerderij review

Met dit weer doe ik het liefste overdag zo min mogelijk. Lekker in de ochtend al naar buiten, als het nog niet te warm is. Tussendoor lekker veel drinken en zo af en toe wat lekkers tussendoor. Als de kinderen op bed liggen, vind ik het helemaal niet erg om zelf ook even te gaan liggen. Gewoon even relaxen.

Dat geldt niet voor onze nieuwe huisdieren. Sinds een klein maandje hebben we namelijk een heuse mierenfamilie, of eigenlijk mierenboerderij in huis. En geloof me, rust lijken die kleine beesten niet te kennen.

Mierenboerderij

Review: Mierenboerderij - Mamaliefde

In de verpakking zit een doos waarin de mierenboerderij zit. Je hebt verschillende varianten en vanwege de nog jonge leeftijd hebben we gekozen voor de gelvorm. Hierin graven de mieren het snelste gangen en kan je ze goed volgen.

In een reageerbuisje dat met een propje watten is afgesloten zodat er wel zuurstof bij komt zit de mierenfamilie. Het buisje is goed dik ingepakt in noppenfolie zodat het in principe tijdens het versturen niet kapot kan gaan.

In de doos vind je de glazen bak, een loep, een rietje en de beschrijving. Dochterlief vond de mieren erg interessant, maar vooral de loep. De halve tuin werd ermee geïnspecteerd. Dat vind ik ook het mooie hieraan. Het laat de kinderen zien hoe de natuur werkt. Wat er onder de grond gebeurd.

Misschien heb je vroeger ook wel kikkervisjes gevangen, of heb je op school kuikentjes gehad. Zelf heb ik het daar niet zo mee op. Er moet namelijk wel goed voor de dieren gezorgd worden en de kikkers moet je al snel weer loslaten. Dan is dit een mooi alternatief.

Verhuizen

Heel ingewikkeld is het niet. Met het rietje prik je een paar gangen voor in de gel. Daarmee kan je de mieren op weg helpen. Daarna doe je de mieren er in, deksel er op en klaar. Klinkt simpel. Toch viel dat klein beetje tegen.

Ik was al buiten gaan zitten voor het geval er iets mis ging. Dan heb ik die mieren tenminste niet in mijn woonkamer rondlopen. Maar zodra ik het watje van het buisje haalde kreeg ik de kriebels.

Helemaal toen ze er niet allemaal gelijk uitkwamen en de eerste al naar boven klommen. Met watje en al heb ik ze er zo snel mogelijk ingemikt en deksel er op gedaan (klinkt erger dan het lijkt hoor ;-) ). ‘S-avonds toen manlief thuis kwam mocht hij het watje weghalen. Ze bleven er namelijk in het begin helemaal omheen kriebelen.

Graven maar

Review: Mierenboerderij - Mamaliefde
Review: Mierenboerderij - Mamaliefde

Op de beschrijving staat dat mieren pas na 24 tot 48 uur beginnen met graven. Die avond voordat we naar bed gingen waren de eerste beginnetjes al gemaakt. Opvallend was dat ze niet de voorgegraven gaten gebruikten. Maar zelf aan de vier hoeken begonnen te kriebelen.

Het is stiekem ongelofelijk hoe hard ze werken. Grappig is ook om te zien dat ze allemaal op verschillende punten gaan graven. Dan een gangetje een paar dagen met rust laten om het dan weer opeens op te pakken.

Waar je de ene avond denkt dat zullen ze morgen wel aangesloten hebben op een andere gang. Ze graven namelijk regelmatig vanaf beide kanten dezelfde richting op. Is dat de volgende dag nog niet, maar wel op een hele andere plek een totaal nieuwe gang gegraven.

Heel planmatig en efficiënt lijkt er dus niet gewerkt te worden. Ik vind het ook erg leuk om te zien hoe hard het gaat. Altijd voor het slapen, en de volgende ochtend kijk ik naar de gangen die ze hebben gegraven.

Ohoh

Review: Mierenboerderij - Mamaliefde

Na een paar weken, ze hadden flink hard gewerkt en al de nodige gel los gehaald. Viel de mierenboerderij om dankzij onhandigheid van mij. Zo van bovenop de kast op de grond. Ik zag overal dat groene spul liggen dus ging gelijk de stofzuiger pakken en riep manlief om te helpen.

Gelukkig bleek dat op een barstje na de boerderij nog prima gebruikt kon worden. De meeste mieren bevonden zich in een gang dus zat er ook nog gewoon in. De voortvluchtigen werden met een a4-tje terug in de boerderij geholpen.

Het was duidelijk dat ze zich even opnieuw moesten oriënteren aan de oppervlakte maar gingen al snel weer verder op de orde van de dag. Het graven van gangen.

Volgens het boekje leven de mieren tussen de 1 en 3 maanden. Ik heb gehoord dat ze daarna elkaar opeten. Maar heb geen idee of dat ook echt zo is. Als je de mieren er uit hebt gehaald.

Kan je voorzichtig de gel in de magnetron verwarmen en in je tuin op zoek gaan naar een nieuwe mierenfamilie. Er is ruimte voor hoogstens een familie tegelijkertijd, omdat het anders oorlog wordt.

Winactie: MIerenboerderij - Mamaliefde
Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Mierenboerderij.nl - Jan-Peter Oudenampsen schreef:

  Gefeliciteerd Sarah Heideman, maandag verzenden wij de mierenboerderij naar je adres. Veel plezier ermee! Voor degene die niet gewonnen hebben en toch een Mierenboerderij met mieren willen hebben. Neem contact met mij op voor de speciale mammaliefde.nl blog kortingscode… info@mierenboerderij.nl

 2. Natasja schreef:

  dit zou mijn zoontje super vinden, hij heeft een insectenbox met loep en daar heeft hij al menig diertje in bekeken vooral liefheersbeestjes die blijft hij mooi vinden en ze bewegen ook zo leuk en mieren natuurlijk helemaal en dan nog hele mooie gangen maken..

 3. elly van dongen schreef:

  zou mijn kleinzoon enig vinden!

 4. Meike schreef:

  Wauw, dat is gaaf! Dit zullen mijn twee kids super gaaf vinden. Ze vinden het geweldig om buiten naar beestjes te zoeken en die met een loep uitgebreid te gaan bestuderen. Zo’n mierenboederij zullen ze dan ook vol overgave gaan bestuderen. Ik wil dus graag voor hun kans maken op deze mooie prijs.

 5. cindy pater schreef:

  oh mijn dochter zou dit fantastisch vinden, ze is helemaal into diertjes en vraagt zich altijd al af. hoe het zit met de miertjes in de tuin.

 6. Mahwish schreef:

  Wat gaaf! Ik ga een poging wagen voor mijn dochters, die zijn altijd zo nieuwsgierig naar alles wat beweegt.

 7. Karen schreef:

  Ik zie mijn kleine al zitten voor de boerderij en lekker prutsen. Een genot om naar te kijken!

 8. Astrid schreef:

  Krijg gewoon een dejavu! Wij hadden dit spul dikke 10 jaar geleden ook al. Toen was de gel alleen blauw… Leuk hoor, hoef niet te winnen, mijn kinderen houden niet van kriebel beestjes :p

 9. Sandra schreef:

  Wat een leuk ding !! echt wat voor mijn jonge onderzoekers :-)

 10. Sas schreef:

  Ik doe graag mee, voor op mijn werk. Denk dat de kids het echt geweldig zullen vinden!

 11. Maaike schreef:

  Leuk! Daar zouden mijn twee beestjesverzamelaars veel plezier van hebben!

 12. Aniek schreef:

  Ik doe graag mee.

 13. Annie de Waal schreef:

  Erg leuk voor mijn zoon Nick, ik doe graag voor hem mee.
  Zou hij prachtig vinden, we hebben veel mieren op de straat.

 14. tamara v.d. Smissen schreef:

  leuk voor mijn zoontjes! Mijn oudste is zeer leergierig, dus die zou hier zeker wel benieuwd naar zijn. En de jongste is gewoon een dierenvriend!

 15. Laura schreef:

  Ooh, ik krijg er al bijna jeuk van, maar toch doe ik graag mee met deze actie! Het ziet er ook wel gezellig uit :)

 16. Mireille schreef:

  Dit is echt iets voor mijn stoere zoon! Altijd in de weer met mieren en spinnen en andere beestjes in de tuin! ;-)

 17. Sonja Hubregtse schreef:

  Ohw dat zou Robin (6) super interessant vinden !

 18. Sander schreef:

  Wat leuk om samen met me neefje op onderzoek uit te gaan!

 19. melissa schreef:

  Wat leuk. Mijn dochter is gek op beestjes en doet nu alles (even) in een glazen potje om daarna weer vrij te laten. Dit zou ze geweldig vinden. FB: melissa.vanstipdonkmaas

 20. Patricia Schmitz-Heres schreef:

  Wat leuk!!! Ik kan echt uren naar die kleine beestjes kijken. Ik waag dan ook graag een gokje!!!

 21. Romy schreef:

  Mijn nichtje is dol op kleine beestjes. Wandelende takken, rupsen en zelfs slakken…ze vindt ze allemaal geweldig! Zo’n mierenboerderij zou ze dan ook superleuk vinden. Moeten we wel even opletten dat ze het bij haar kleine zusje uit de buurt houdt, want die is op miraculeuze wijze juist niet zo gecharmeerd van alles wat klein is en meer dan 4 poten heeft…

 22. Jessica schreef:

  Wat super leuk een mieren boerderijtje! Denk dat ik mijn boefje Tommy van bijna 6 hier erg blij mee zou maken. Hij is altijd met insecten aan het spelen. Slakken en lieveheersbeestjes, maar ook kikkervisjes en zelfs dikke zwarte spinnen (iekkk !!!) redt hij mij van! Miertjes zouden we erg leuk vinden! Lieve groetjes

 23. SophiaG schreef:

  Mijn dochtertje van bijna 3 is dol op beestjes (zoals zij ongedierte liefkozend zegt) zoals mieren, vliegen, spinnetje, torretjes etc. Als ze er een ziet is het meteen ” Mama, kijk een beestje”

 24. Anita H. schreef:

  Dit vind ik nog eens origineel, leuk en educatief speelgoed. Ik doe mee.

 25. Marijke schreef:

  Leuk! Tijs is dol op beestjes, dus ik doe een poging voor hem!

 26. Alyt schreef:

  Super leuke activiteit voor mijn dochters en gastkinderen. Zo leuk om met de natuur bezig te zijn en de mieren kunnen waarderen om al het werk wat ze doen. Erg interessant lijkt mij!

 27. Feinette schreef:

  Super leuk voor mijn oppaskindjes! Ik zou dit dan ook graag willen winnen..

 28. Loes schreef:

  leuk voor mijn dochter en zoon

 29. Tamara Stoc schreef:

  Superleuk zeg. Zeker voor mijn neefje die helemaal op de Freek ontdekkingstoer is!

 30. Kelly schreef:

  Supergaaf dit! Ik doe heel graag mee voor mijn dochter van bijna 4. Ik ben juf en wij hadden dit jaar kikkervisjes in de klas, die in de meivakantie kwamen logeren. Tranen met tuiten huilen toen we ze weg gingen brengen naar de sloot, omdat het inmiddels kikkertjes waren geworden. Dit zou ze helemaal geweldig vinden!

 31. Wendy schreef:

  Mooi hoe je hierover vertelt! Wat zou ik het leuk vinden om dit thuis te delen met mijn kinderen, maar ook op school met mijn groep 2!

 32. Viv schreef:

  Geweldig zeg! Ook ik krijg gelijk de kriebels… maar wil dit de meiden toch niet onthouden.
  Doe graag mee voor mijn beide natuurliefhebbertjes :)

 33. miranda schreef:

  oooo zo super geweldig

 34. Moniek (sprankje) schreef:

  Oooh, dat zou leuk zijn zeg!
  Daar maak ik plek voor, op de vensterbank!
  (maar kleuterdochter zou er ook van genieten hoor ;-) )

 35. Lis Lager schreef:

  Wat een leuk blog! Ik doe heel graag mee. Dit zouden mijn nichtje en neefje onwijs gaaf vinden.
  Erg educatief en ook nog eens leuk. Ik ben benieuwd, duimen maar.

 36. Barbara schreef:

  Wat een leuke actie! Ik zie Riana al staren naar de mieren hoe die gangen graven! ik doe mee!

 37. Joy en Marcel schreef:

  Oh wat gaaf zeg. Ons dochtertje is helemaal gek op kleine diertjes. Elke avond moet ik haar voorlezen over Woezel en Pip en het mierennest :) Dus wij gaan duimen voor deze leuek prijs voor haar :)

 38. Mandy schreef:

  Al een paar weken stond er een potje met een rupsje in de huiskamer,
  De blaadjes werden regelmatig ververst, en het was feest toen het beest zich verpopt had.
  Nog groter was de vreugde toen er ook een echt vlindertje uitgekomen was…
  Vrolijk werd het beestje uitgezwaaid…

  De mierenboerderij zou hier ook helemaal leuk gevonden worden.

 39. Mandy schreef:

  Al een paar weken stond er een potje met een rupsje in de huiskamer,
  De blaadjes werden regelmatig ververst, en het was feest toen het beest zich verpopt had.
  Nog groter was de vreugde toen er ook een echt vlindertje uitgekomen was…
  Vrolijk werd het beestje uitgezwaaid…

  De mierenboerderij zou hier ook helemaal leuk gevonden worden.

 40. Nency schreef:

  Dat is leuk en leerzaam!

 41. Cobi schreef:

  Ooooohhhh dit zouden mijn jongens zo gaaf vinden. Ze zijn helemaal natuurfreak en net als bij mij vroeger staan er regelmatig potjes met beestjes op de tuintafel….

 42. Simone schreef:

  Wauw super leuk m’n dochtertje die net 4is geworden! Dien dus graag mee met de winactie

 43. Simone schreef:

  Wauw dit zal m’n dochtertje geweldig vinden! Ze is net 4 geworden dus dien graag mee met de winactie

 44. monique weber schreef:

  lijtk me echt gaaf om dit eens te doen met de kleine om van heel dichtbij te zien waar een klein diertje zo groot in kan zijn

 45. marielle onderwater schreef:

  jaaaaaa leuk wat leerzaam hier is een meisje van 3 die de hele dag vraagt wat doet de mier nu?
  waar is de mier nu? waar is zn huisje? en waar eet hij?

  dit is superleuk om t haar zo te laten zien

 46. Samantha schreef:

  Naar aanleiding van je antwoord op Twitter wagen we graag een gokje :)

 47. Rosanne schreef:

  Ik wil dus graag meedoen met de actie

 48. Rosanne schreef:

  War super leuk! Mijn dochter van 2.5 is in de tuin altijd op zoek naar miertjes zoals ze zelf zegt. Zou ook echt iets voor haar zijn!

 49. Maarten schreef:

  Die boerderijen zijn helemaal geweldig. Bij de gelboerderijen zit geen koningin dus zal de kolonie uiteindelijk sterven, bij de zandversies kan de kolonie groeien. Ik doe graag mee voor Liam.

 50. Berthine schreef:

  Oh dit zou erg leuk zijn voor de kinderen. Ik doe graag mee.

 51. Judith schreef:

  Vroeger deden we zelf mieren in een glazen potje met zand, haha, maar dit ziet er veel leuker uit. Ik doe overigens niet mee met de actie maar vraag me wel af wat de mieren eten? Of heb ik daar overheen gelezen? X, Judith

  • Linda schreef:

   In de gel zitten voedingsstoffen zodat je ze geen eten hoeft te geven. Scherp opgemerkt!

 52. sarah schreef:

  Libby wijst overal hoopjes zand aan op straat “kijk hier hebben mieren gegraven” maar voor haar is het nog een groot mysterie wat ze dat nou doen. Daarom keek ik al een beetje rond voor een mierentank 1 winnen zou dan helemaal leuk zijn natuurlijk!

 53. Karin Snel schreef:

  Zullen onze kids van 7 en 4 super vinden! Zouden we eindelijk soort van “huisdieren” hebben :-)

 54. Sas schreef:

  oh wat leuk! Daar zullen mijn kinderen erg blij mee zijn! Hoeven ze de mieren niet meer zelf te vangen om ze van dichtbij te bekijken!

 55. Marguerita schreef:

  Lijkt me erg educatief! Nu probeert de jongste steeds miertjes uit de tuin te vangen, dan lijkt me dit veiliger voor de mieren :-)

 56. Karen Mee schreef:

  Met anderhalve bioloog hier in huis móéten we onze dochter natuurlijk opvoeden met biologische dingetjes dus ik wil de boerderij wel winnen :) ik heb je fb-pagina geliked hoor en me aangemeld voor de nieuwsbrief.

 57. Ellen schreef:

  Geweldig om met de kindjes te kijken en volgen. Erg leuk!

 58. Sharon schreef:

  Wat een leuke prijs! Mijn dochters zijn dol op alle kriebelbeestjes; dit hotel zou bij ons in goede handen zijn.

 59. lisette schreef:

  O, dat vind ik leuk voor onze drie kindjes van 2,5 , 5 en 6,5.

 60. daisy schreef:

  Wat leuk! Mijn dochtertje (nu 2,5) vind het heerlijk buiten te spelen, lekker in de aarde wroeten en natuurlijk beestjes kijken! Ik zou dus graag meedoen met de winactie zodat ik haar kan verassen.

 61. Jessica schreef:

  Dat gaan de 3 mannen erg leuk vinden! Al weet ik niet of ik van kriebelende beestjes ga houden :-p

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.