Sommige pakketjes worden gebracht in een grote kartonnen doos. Die kan je natuurlijk bij het oud papier doen, of even laten staan om mee te spelen. Waardeloze materialen zijn tenslotte erg interessant voor kinderen. Ze leren er creatief door denken en het stimuleert de fantasie. Natuurlijk kan je meteen creatief aan de slag om er een vliegtuig van te maken.

Maar je kan het ook in stappen doen. Met een doos kan je namelijk erg veel leuke dingen doen. Vaak bedenken de kinderen zelf genoeg varianten en als ze uitgespeeld zijn kan je zelf nog wat alternatieven aanreiken. Ik heb niet overal foto’s van gemaakt, maar je snapt het principe denk ik.

Doolhof

Volgens mij zijn mijn kinderen niet de enigen die zich graag verstoppen. Een lege doos is daar zeer geschikt voor. Ze stoppen zich dan helemaal in de doos, opeens zijn ze niet meer bang voor het donker en spoken ;-) Vooral als ze de voordeur open horen gaan of er iemand van de trap komt willen ze zich graag verstoppen zodat mama en papa ze kunnen zoeken.

Glazen kist van Sneeuwwitje

Deze foto heb ik ook al op Instagram gedeeld. Gewoon te lief hoe ze in de doos ligt zoals Sneeuwwitje aan het wachten op haar prins. Helaas moest ze het doen met haar kabouterbroertje…

Tv

Wat zou het nieuws van vandaag brengen?

Speelgoedverzamelplaats

Lege dozen zijn ook een prima plaats om speelgoed op te bergen. De hele dag door verdwijnt er vanalles in. Aan het einde van de dag kan je dan ook precies zien waar ze mee hebben gespeeld. Van auto’s, tot dieren, een armband, duploblokken, boekjes en kleurtjes alles vind je hier terug.

Boot, auto of vliegtuig

Hiervoor kan je de doos wat versieren en bewerken. Vaak is de fantasie van je kind meer dan voldoende en met wat toettoet of een speelgoedstuur is het een auto en met de flappen naar buiten gevouwen een vliegtuig die je naar verre landen brengt.

Knikkerbaan

Van een langwerpige doos kan je deze knikkerbaan maken.

Kleurdoos

Zijn ze het kleuren op papier even zat, leg dan een verzameling kleurtjes in de doos. Kleurpotlood zie je niet altijd even goed, maar wel zo handig met jonge kinderen die anders zichzelf ondertekenen. Voor oudere kinderen werken stiften iets beter.

Speeldoos

En na het kleuren kan je er natuurlijk prima met auto’s of ander speelgoed een heel landschap van maken.

Ballentent

Met wat gaatjes in de doos kan je kind gaan proberen de ballen door het gat te gooien of schieten.

Huisje of kasteel

Van het karton kun je ook een huisje bouwen, of zelfs een torenflat. Gewoon op zijn kant neerzetten, van de flappen een dak bouwen. Deurtjes erin knippen, raampjes en klaar is je huisje. Voor kinderen heb je niet meer nodig.

Schaduwbox

Om te spelen met licht en donker en schaduwfiguren.

Poppenhuis

Met meerdere kleine dozen kan je dit poppenhuis maken, met van iedere doos een ander kamertje.

Picknickplaats

Zodra ze het huisje zat zijn belandt de doos vanzelf weer op zijn kant. Prima geschikt om de gehele inhoud van het keukentje erin te kiepen om te gaan picknicken!

Sensory box

Voor baby’s en dreumessen die nog kruipen; een soort tunnel met materialen waar ze mee kunnen spelen. Zorg wel dat alles goed vast zit, en niet in de mond kan.

Wasmachine

Of een keukentje of…

Voetbalspel

Ook dit voetbalspel maak je van een kleine doos.

Poppenkast

Als je de doos op zijn zij zet en er aan de bovenkant een vierkant gat uitsnijdt en wat gordijntjes voorhangt, heb je al snel een mooie poppenkast. Eventueel kan de voorkant nog wat versierd worden.

Golfspel

Krijg jij de ballen door de poortjes naar de finish?

Hinkelspel

Zijn ze de poppenkast ook zat, dan kun je het gat, en overige delen gebruiken om vierkantjes van te snijden. Met potlood wat getallen tekenen en klaar is je hinkelspel!

Kostuum

Je kan er ook een kostuum van maken om te verkleden, zoals deze dinosaurus.

Drive-in bioscoop

Met meerdere auto’s naast elkaar heeft iedereen zijn eigen plekje voor een heuse drive-in bioscoop bijvoorbeeld op de oprit.

En meer ideeën om te doen met een doos!

Meer inspiratie vind je hier.

Welk spel met karton is favoriet bij jullie kinderen?

Lees ook

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)