Dat wc-rollen weggooien een beetje dom is weten we als ouders allemaal wel. Je kunt er immers heerlijk mee knutselen. Maar je kunt er nog veel meer mee doen. Voor jezelf zijn er talloze mogelijkheden waarbij ze in huis zelfs tot hulp kunnen zijn, zoals gebruiken als stofzuigermond of als cadeaupapierhouder. Maar daarnaast kun je er ook leuke activiteiten mee maken én doen met de kids!

Een knikkerlabyrint

Een leuk behendigheidsspel heb je zo gemaakt met deze rollen. Neem een grote doos of deksel als ondergrond van het labyrint. Plak hierop meerdere wc-rollen vast. Lijm zal waarschijnlijk niet sterk genoeg zijn, want het moet wel stevig vastzitten. Plak de rollen kriskras door elkaar in verschillende richtingen. Het idee is dat je knikkers van een beginpunt naar een eindpunt laat rollen maar dat ze dan wel door alle wc-rollen heen moeten gaan.

Je kunt het moeilijk maken door iedere rol een cijfer te geven en dat je dan ook echt die volgorde aan moet houden. Wil je er een competitie van maken, dan houd je dus gewoon de tijd bij en wie dit het snelst voor elkaar heeft, heeft gewonnen! Niet alleen leuk om te doen, maar ook goed voor de oog-handcoördinatie van je kind!

Bowlen met wc-rollen

Een mini-bowlingbaan maak je ook zo simpel. Natuurlijk kun je hiervoor gewoon kale wc-rollen of keukenrollen gebruiken, maar ze even in een mooi kleurtje verven is weer een leuke activiteit extra. Zorg voor een balletje op maat! Dit kun je natuurlijk gewoon op de tafel spelen, of op je buik op de grond… Zorg voor een schema op papier, waar je op bij kunt houden wie hoeveel heeft omgegooid.

Uiteraard kun je de puntentelling aanhouden van het echte bowlen of je maakt het simpeler als je kind nog jong is. Laat ze zelf de punten tellen en als ze oud genoeg zijn de scores bij elkaar optellen. Zo heb je ook weer een rekenles te pakken…

Knikkers en wc-rollen

Knikkers en wc-rollen zijn sowieso een heerlijke combinatie. Maak in meerdere wc-rollen een gat waar de knikker doorheen kan. Geef iedere rol een waarde en plak die erop. Zet ze naast elkaar en nu maar proberen om de hoogste waarde binnen te halen! Hoe zullen we het noemen? Eh, knikkersjoelen? Nu kun je ook kiezen om in plaats van knikkers of balletjes damschijven te gebruiken. Maak de gleuven breed genoeg en je hebt echt een minisjoelbakje gemaakt!

Je kunt ook de rollen gewoon in een kluitje neerzetten (voor de stevigheid zou je ze aan elkaar kunnen plakken) en dan moet je de knikker of een ander balletje erin zien te gooien!

Muziekinstrumenten maken

Ook leuk: een muziekinstrument maken van een wc-rol en dan een mooi concert geven. Je maakt er op z’n eenvoudigst een sambabal van. Stop rijst in de rol en plak de uiteinden dicht met knutselpapier. Geef de rol eventueel nog een mooi verfbad of plak er leuke stickers op en rammelen maar. Je kunt ook ieder kind een andere vulling geven waardoor de klank net anders is.

Varieer bijvoorbeeld met zand, rijst en moeren. Laatstgenoemde klinkt vooral leuk als ze tegen elkaar aankomen en zorgt voor een heel ander geluid. Een andere variant kan zijn dat je een kind een stokje geeft waarmee hij op de rol slaat. Klinkt niet hard, maar is wel weer een ander geluidje en alles bij elkaar wordt het dan toch nog leuk!

Lees ook: Zelf muziekinstrumenten maken en knutselen

Bouwwerk als knikkerbaan

Oké, die knikkers worden misschien een beetje vervelend, maar leuk is het wel. Zijn je kinderen ouder, dan kun je ze ook een knikkerbaan laten maken. Laat ze met wc-rollen en keukenrollen een ingewikkelde constructie maken. Prima om hun hersentjes aan het werk te zetten, want het moet wel zo in elkaar zitten dat de knikker blijft rollen natuurlijk.

Heb je een muur waar wel plakband aan bevestigd mag worden? Dat zullen ze leuk vinden! Dan maak je de knikkerbaan langs de muur vast!

Is die muur toch een dingetje? Dan kun je ook op zoek gaan naar een groot stuk karton wat je neer kunt zetten (bijvoorbeeld door de zijkanten klem te zetten tussen een stoel en de muur). De rollen plak je dan op het karton. Een soort activiteitenbord kun je er dan van maken, wat door kleintjes zeker gewaardeerd zal worden. Of wat dacht je van grote broers en zussen die dat voor de ukkies mogen maken! Leer ze maar hoe goed het voelt om iets voor een ander te doen! Oké, ze mogen er zelf dan ook wel mee spelen…

Constructiespeelgoed

Bouwen met rietjes, en wc rollen waarin gaten zijn geperforeerd.

Een poppenkastvoorstelling

Eerst mogen je kinderen van een wc-rol een personage maken. Laat gezichtjes plakken op de rollen en haren over de bovenkant. Plak er eventueel ook nog handjes aan. Nu kun je twee dingen doen: zij vertellen wie hun personage is en jij maakt er een poppenkastvoorstelling van waar zij naar mogen kijken. Of zij spelen zelf de voorstelling en jij kijkt!

Door je vingers in de rol te steken kun je de poppetjes laten bewegen zonder dat jouw handen gezien worden. Vraagt misschien wel iets van je fantasievermogen, maar dat is ook voor volwassenen helemaal goed! Leer jij er ook nog iets van… En laat je het de kinderen zelf doen? Inderdaad, fantasie ontwikkelen is hartstikke goed! Spelen ze met meerdere kinderen dan leren ze samenwerken en voor de taalontwikkeling is het ook al goed.

Een heel huis van rollen!

Vakantie, een lockdown of gewoon tijd over? Pak het dan gewoon lekker groot aan. Maak een compleet speelhuis voor binnen van rollen! Ik zie al helemaal voor je hoe je nu je wenkbrauwen fronst, maar echt: het kan wél. Ik kwam bij Pinterest dit plaatje tegen en was meteen verkocht. Wat een superidee. Je hebt er wel even de tijd voor nodig, maar dan heb je ook wat! Een heerlijk speelhuis waar ze lekker in kunnen spelen, als de vakantie dan nog niet afgelopen is tenminste…

Experimenten met wc-papier

Wist je dat je ook heel leuke experimenten kan doen met wc-papier? Test bijvoorbeeld eens de zachtheid, het absorbtievermogen etc. Meer experimenten vind je hier.

Torens stapelen

Torens stapelen met wc-rollen; maar dan net iets uitdagender terwijl je aan het opdrukken bent. Is dit te makkelijk? Probeer het dan eens terwijl je in de handstand tegen de muur staat en je ondersteboven werkt.

Wc-rol challenge

Deze heb je wellicht al op social media voorbij zien komen; niet alleen gymdocenten, maar ook voetballers en BN-ers oefenen deze challenge en posten hun resultaten op sociale media. Hoe ver kom jij?

Balanceren met een wc-rol in je nek

Ben je heel handig; dan is dit de perfecte oefening om je balans te oefenen.

Lees ook

Wil Cats
Volg me via:
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)