Overal waar je loopt kun je wel iets vinden, een mooi blaadje, een prachtige steen, een bijzonder takje. Of je nu een blokje om loopt in je woonwijk, of in het park, of in een bos, er ligt altijd wel natuurlijke materialen voor het grijpen. Vooral kinderen zijn hier vaak op bedacht. Hoe vaak hoor je ze niet zeggen “kom, we gaan een schat zoeken!”. En dan bedoelen ze echt geen kistjes met goudmunten hoor.

Loop maar eens mee met je kind en kom thuis met de schat, leg het verspreid op tafel en kijk ernaar. Rangschik het of leg het in een bepaalde vorm. Misschien wordt het alles bij elkaar wel een mooie collage of een mandala. Met veel materialen die je buiten in de natuur kunt vinden is wel mee te knutselen. In deze blog laat ik graag enkele creatieve voorbeelden zien die je zelf ook makkelijk kunt maken.

Bloempotjes met schelpen

Als kind ging ik graag met mijn ouders mee naar het strand. Het enige wat ik nodig had was een grote schep en een emmertje, meer niet. Ik was de hele dag aan het graven, heerlijk en mijn emmertje ging aan het einde van de dag tot de rand toe gevuld met schelpen mee naar huis.

Met schelpen kun je zoveel leuks maken, denk aan mooie kettingen, of windgongs voor in de tuin of op het balkon. En je kunt er ook potjes mee beplakken. Zoals je hier kunt zien bijvoorbeeld. Beplak een aardewerken bloempot helemaal rondom vol met schelpen. Lijm de schelpen vast met een lijmpistool. Dit zal gezellig staan op je kamer. Doe er een paar leuke vetplantjes in, of een mooie cactus en je hebt een leuk tropisch sfeertje.

Schelpen kun je ook prima inlijsten voor een mooi rustiek stukje kunst. Met een mooie 3D lijst heb je een prachtig schilderij aan je muur hangen.

Decoreren met drijfhout

Op het strand vind je niet alleen schelpen, ook drijfhout ligt er vaak volop. Mooi doorleefde dikke takken die misschien wel al jaren door de zee zijn meegevoerd. Deze takken staan erg mooi in een glazen pot (eventueel nog versierd met een mooie grote schelp). Op deze manier haal je een stukje strand mee naar huis. Kijk vooraf op internet wel even goed na wat je allemaal daadwerkelijk mee naar huis mag nemen, want soms kan een potje zand al een flinke boete opleveren en dat zal vast je bedoeling niet zijn!

Takjes kunst

Heb je nu heel veel kleine takjes gevonden, dan kun je hier ook mooie kunst mee maken. Print een mooie kleurplaat uit van internet en vul de plaat op met de takjes, ligt alles goed, dan plak je ze vast op stevig karton. Ook dit is daarna eventueel nog in te lijsten of op een mooi canvasdoek te bevestigen.

Dromenvangers

Met schelpen, takjes, bladeren en touw is deze prachtige dromenvanger te maken. Zorg er wel voor dat alles goed schoon is, en beestjes vrij, anders heb je straks geen fijne dromen als je in je kamer ligt te slapen

Een herbarium maken

Bloemen zijn mooi van kleur en hoe langer je naar een blad kijkt hoe meer je kunt zien. Sommige bloemblaadjes hebben een kleurverloop in het blad zitten, je kunt de stampers goed bekijken, het stuifmeel ruiken en de vormen bekijken. Bloemen zijn goed te bewaren in een herbarium.

Misschien heb je er vroeger als kind ook wel eens één moeten maken op school. Ik wel in ieder geval. Ik weet nog goed dat de meester ons met groep 8 meenam op de fiets, de polders in. Uren fietsen met elkaar en bij elke berm weer even stoppen en het verhaal van de meester aanhoren welke bloemen er allemaal te zien waren. Na deze tocht kregen we een lijstje bloemnamen. Die moesten we opzoeken en bewaren in een herbarium. Een leuke opdracht. Zeker ook voor kinderen om dit weer eens te maken.

De uitleg vind je hier.

Telefoonhoesje van bloemen

Heb je teveel bloemen geplukt voor je herbarium dan maak je van de rest een mooi telefoonhoesje. Op de blog vind je een stap-voor-stap uitleg hoe je dit hoesje kunt maken.

Tekenen met de natuur

Soms heb je zo’n bonte verzameling bij elkaar weten te sprokkelen dat je eigenlijk niet eens weet waar je het allemaal laten moet. Of je moeder kijkt verschrikt en roept “laat dit maar fijn hier, lieverd!”. Maak dan ter plekke een mooie tekening van al je spulletjes en maak er daarna een mooie foto van. Zo heb jij je kunstwerk altijd bij je, je kunt het zelfs nog uitprinten en inlijsten als je wilt. En je takjes en blaadjes? Die blijven achter in het bos zodat de egels en andere dieren hier weer een winterbedje van kunnen maken.

Nog meer tekenen

Ben jij ook zo dol op modder en je vindt het niet erg om een beetje vies te worden? Dan maak jij natuurlijk graag een tekening met modder. Ga lekker los met je kwast in een flinke pot modder en schilder er een prachtig kunstwerk van.

Natuurlijke verfkwasten

En die verfkwasten om mee te schilderen kun je ook prima zelf maken met takjes en blaadjes. Door de verschillende structuren kun je per kwast ook weer verschillend werken. De ene kwast zal makkelijker zijn om mee te stempelen, de andere kwast zal makkelijker vegen door de verf en weer een ander maakt misschien wel mooie afdrukken van zijn vormen op je papier. Probeer het maar uit.

De uitleg vind je hier.

Mooi ingelijst

Natuurlijk is het leuk om wat je gemaakt hebt in te lijsten in een mooie lijst. Maar soms is je zelfgemaakte lijst al een kunstwerk op zich! Zeker als je een lijst maakt met verschillende takjes en veertjes en bloemen. Zeg nu zelf, hier hoeft toch niks meer aan toegevoegd te worden?!

Een insectenhotel

Leerzaam en leuk is deze opdracht. Maak een hotel voor insecten, bedenk welke inwoners je wilt lokken en maak met natuurlijke spullen een fijn en veilig onderkomen.

De uitleg vind je hier.

Vlinder vleugels

De buitenlucht geeft je energie, goede energie. Het geeft je vleugels en dat komt niet uit een blikje frisdrank! En deze vleugels kun je ook heel goed zelf maken met gevonden moois uit de natuur. Kijk hier hoe jij er bij kan lopen als een magische vlinder.

Weefkunst met natuurlijke materialen

Weven is een oude ambacht vanuit de handwerktechniek. Veel mensen vinden het oubollig, weven dat doe je toch niet meer? Maar waarom niet? Er is zoveel moois te maken, ook met deze oubollige techniek.

Lees ook

Isabell