Skip to Content

Zwangerschapsmisselijkheid; wanneer, tips voorkomen of als je moet werken

Zwangerschapsmisselijkheid; wanneer, tips voorkomen of als je moet werken

Elke zwangere heeft er waarschijnlijk weleens last van gehad; zwangerschapsmisselijkheid. Het is misschien wel het eerste kwaaltje van de zwangerschap naast het uitblijven van de menstruatie. Het gaf mij een soort van zekerheid dat er iets in mijn lichaam gebeurt.

Hoewel ik ook wel weet dat het niets zegt over hoe mijn bevruchte eicel zich ontwikkelt. Ik had een lichte vorm van misselijkheid en was er na drie maanden vanaf. Helaas kan de misselijkheid ook extreme vormen aannemen.

Wanneer last van zwangerschapsmisselijkheid?

Zwangerschapsmisselijkheid komt voornamelijk voor in de eerste vier maanden van de zwangerschap. Gemiddeld hebben 50 – 70% van de zwangere vrouwen last van misselijkheid. In de ochtend is de misselijkheid het hevigst.

Helaas hoeft het niet alleen bij de ochtend te blijven. Vrouwen kunnen zelfs het misselijk worden bij het aanzien of ruiken van eten. Vrouwen kunnen braken tijdens de zwangerschap, dit gegeven staat niet één-op-één.

Wanneer je last hebt van zwangerschapsmisselijkheid kan per vrouw / zwangere verschillen; de één heeft er direct al vanaf dag 1 last van en kan op een gegeven moment niet meer werken.

De ander alleen de eerste twaalf weken, of juist in de laatste weken als de baby erg groot is en als je pech hebt kan je er de hele zwangerschap last van hebben.

hCG hormoon

Onderzoekers denken de misselijkheid voornamelijk te wijten is aan de toename van het hCG hormoon in het lichaam. Tegelijkertijd zijn onder andere: stress en vermoeidheid ook van invloed.

Zwangerschapsmisselijkheid voorkomen

Wat kun je eraan doen om de misselijkheid zoveel mogelijk te voorkomen?

  • Crackers: Zet een doos crackers op je nachtkastje. Eet in de ochtend een cracker (of andere lichtverteerbare etenswaren) voordat je opstaat.
  • Kleine maaltijden: Eet meerdere keren per dag en dan kleinere hoeveelheden dan normaal. Dat zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Hierdoor verlaagt de zuurtegraad in je lichaam, waardoor de maagwand beter in tact blijft. Zorg ervoor dat je altijd een pakje koekjes of banaan in je tas hebt zitten. Zodat je onderweg iets kunt eten wanneer je lichaam hier om vraagt.
  • Eet gevarieerd: Let erop dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Zoals vitaminen (fruit, groente) en eiwitten (eieren, kaas, yoghurt) en koolhydraten (brood, havermout). Kies liever hartig in plaats van zoet op je boterham, deze zijn milder voor je maagwand.
  • Vocht: Wanneer het lastig is om al dit voedsel binnen te houden, onthoud dan goed dat drinken het belangrijkste is! Zorg ervoor dat je niet uitdroogt.
  • Gember: Men zegt dat gember kan helpen tegen de misselijkheid. Maak er bijvoorbeeld thee van. Drink dit gedurende de dag.
  • Volle maag: Probeer te blijven eten. Begrijpelijk dat dit lastig is. Eet zo nodig ongezonde producten, als je maar wat binnen krijgt. Want op een lege maag word je sneller misselijk. Vooral in de ochtend in het belangrijk om iets binnen te krijgen. Je weet zelf welk voedsel het beste binnen blijft.
  • Zuren en vetten: Vermijd zure- en vette producten, zoals; sinaasappelsap of mandarijnen. Een bitterbal of patat is niet verstandig om te eten. Wel lekker uiteraard. Bedenk zelf wat je ervoor over hebt om dit toch een keer te eten. De voor- en nadelen afwegen voor jezelf. Dat kan jij alleen.
  • Rust: Luister naar je lichaam en rust. De huishouding is niet belangrijk. Jij draagt een kindje dat vele malen belangijker is.

Tips als je last hebt van misselijkheid tijdens de zwangerschap

Wanneer je toch misselijk blijft en moet braken dan zijn de volgende tips misschien wat voor jou om het leed te verzachten.

  • Probeer yoga-oefeningen. Lukt dit lichamelijk niet meer? Doe dan de ademhalingsoefeningen. Adem in door je neus en uit door je mond. Doe je ogen dicht en concentreer je op de buikademhaling.
  • Drink melk om de zuurtegraad naar beneden te krijgen.
  • Blijf drinken. Bijvoorbeeld gemberthee, melk of water.
  • Stop ijsklontjes in je mond
  • Poets je tanden vaker. Voor de frisse smaak en om je tanden extra te beschermen tegen het zuur
  • Breng een bezoek aan de acupuncturist

Misselijk op je werk

In sommige gevallen is werken niet meer haalbaar. Overleg met je werkgever of jullie samen een oplossing kunnen bedenken om de eerste maanden door te komen.

Houd de misselijkheid langer aan en neigt het naar HG. Kies dan voor jezelf en je kindje.

Volgens de wet heb je recht op een zwangerschapsuitkering van het UWV wanneer werken en/of aangepaste werkzaamheden niet meer haalbaar is tijdens de zwangerschap.

Wat als je niet misselijk bent tijdens de zwangerschap?

Vrouwen kunnen onzeker worden wanneer ze wel een positieve zwangerschapstest hebben, maar niet misselijk zijn. De echo heeft nog niet uitgewezen dat er daadwerkelijk een gezond groeiend kindje in je buik zit. Het uitblijven van de misselijkheid kan dan een angstgever zijn.

Het kan zijn dat het hCG hormoon niet voldoende wordt aangemaakt, wat kan duiden op een miskraam. In de meeste gevallen is dit niet het geval. Want 20% tot 25% van de zwangere vrouwen is niet misselijk.

Geniet ervan dat je niet misselijk bent en kijk uit naar de eerste ontmoeting van je kind op de echo.

Als de baby er is

Wanneer jullie kindje is geboren, dan is de misselijkheid sowieso voorbij. Ik hoop dat de periode van misselijkheid snel voorbij gaat bij jou.

De crackers kun je op je nachtkastje laten staan, je hebt veel energie nodig om de nachten door te komen ?.

Huisarts

De misselijkheid kan erger worden of lang aanhouden. Natuurlijk is het goed om je verloskundige op de hoogte te houden of en hoeveel je er last van hebt. In overleg of als je heel erg last hebt is het verstandig om de huisarts te bezoeken.

Bijvoorbeeld;

  • Sterke gewichtsafname
  • Niks van het voedsel blijft binnen
  • Als je snel flauwvalt
  • Als je teveel vocht verliest

De huisarts stelt samen met jou de diagnose. Om daarna een behandeling voor te stellen.

Hyperemesis Gravidarum (HG)

De huisarts kan vaststellen dat jij lijdt aan Hyperemesis Gravidarum. In de volksmond beter bekend als: HG. De letterlijke vertaling is: extreem braken tijdens de zwangerschap.

In Nederland lijden 2000 tot 4000 Nederlandse aanstaande moeders die de huisarts hiervoor bezoeken aan HG.

Waaraan herken je HG?

  • Gedurende dag meerdere keren braken
  • Er blijft amper eten in het lichaam
  • Extreme vermoeidheid
  • Slap en lusteloos gevoel in het lichaam
  • Brandend maagzuur
  • Eten smaakt anders
  • De geur van eten lokt misselijkheid uit

Deze symptomen in extreme vorm houden gedurende de hele zwangerschap aan. Het is een zware periode voor de vrouw en het gezin.

De zwangerschap hoort een bijzondere periode te zijn waarin je vol liefde en kracht uitkijkt naar het verwelkomen van jullie kind. Deze donkere wolk draagt daar niet aan bij.

Het kan je schuldgevoelens geven dat je niet goed voor jullie ongeboren kind kan zorgen of dat je wil dat je bevallen was omdat de misselijkheid dan over zou zijn.

Er zijn meerdere vrouwen die last hebben van HG, heb je kunnen lezen. Je bent dus niet alleen!

Zwangerschapsmisselijkheid; wanneer, tips voorkomen of als je moet werken - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Anita Schokker