Skip to Content

Zwangerschapsmasker; vanaf wanneer krijg je daar last van en hoe kan je dit voorkomen of behandelen?

Zwangerschapsmasker; vanaf wanneer krijg je daar last van en hoe kan je dit voorkomen of behandelen?

Gelukkig heb ik er zelf nooit mee te maken gehad, maar ik ken wel een aantal dames die echt last hebben gehad van een zwangerschapsmasker.

Voor de mensen die nog niet weten wat het is, dit zijn pigmentvlekken in het gezicht of in de nek, die tijdens de zwangerschap ontstaan. Dit heeft voornamelijk te maken met hormonen, die de structuur van je huid veranderen.

Je zult sowieso merken dat je huid vaak wat droger of vetter wordt als je zwanger bent, maar je pigment kan er dus ook behoorlijk door veranderen. Lastig is het zeker en veel vrouwen worden er ook onzeker van.

Overigens hebben vrouwen met een wat donkerdere huid meer kans op het krijgen van een zwangerschapsmasker dan vrouwen met een lichte huid.

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigment is de bruine kleurstof die aangemaakt wordt bij blootstelling aan de zon. Het voorkomt de schadelijke uv-straling en absorbeert deze. Ook beschermt pigment het onderliggend weefsel.

Pigmentvlekken ontstaan met name als gevolg van (overmatige en/of onbeschermde) blootstelling aan de zon, veroudering van de huid, genetische aanleg en hormonale schommelingen, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap.

Wat is een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker (ook wel melasma of chloasma genoemd) wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen. De hormonen oestrogeen en progesteron zorgen ervoor dat er meer pigment wordt aangemaakt, waardoor (donker)bruine vlekken ontstaan.

Bij een zwangerschapsmasker zijn deze vlekken meestal te zien op het voorhoofd, de jukbeenderen, rondom de ogen, op de bovenlip en de kin. Soms komen ze ook in de nek of op de armen voor.

Een zwangerschapsmasker is niet schadelijk, wel is het erg vervelend om te hebben.

Wanneer; tweede en derde trimester grootste kans

De kans op een zwangerschapsmasker is halverwege of aan het eind van de zwangerschap het grootst. Dit wordt ook wel het tweede en derde trimester genoemd.

Over het algemeen verdwijnen de pigmentvlekken na de bevalling, maar dit gebeurt heel geleidelijk en kan dus lang duren (soms duurt het ruim een jaar).

Meestal komt een zwangerschapsmasker bij een volgende zwangerschap terug en dan zijn de vlekken vaak nog donkerder.

Wat kun je doen om het een beetje te maskeren?

Hoewel je je absoluut niet hoeft te schamen voor het hebben van een zwangerschapsmasker, brengt het vaak een hoop onzekerheid met zich mee.

Gebruik gerust wat make-up om de boel te maskeren, maar let wel op dat je geen make-up gebruikt dat schadelijk is voor de baby.

Gebruik in geen geval producten voor een algemene behandeling van melasma, hier zitten stoffen in die niet goed zijn voor de baby.

Kan je zwangerschapsmasker voorkomen?

Als je weet dat je aanleg hebt om een zwangerschapsmasker te krijgen, is het slim om tijdens je zwangerschap (maar ook in de maanden daarna) de zon (zoveel mogelijk) te vermijden.

Ga je toch de zon in, smeer dan goed met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en draag eventueel een fijne zomerhoed. Geen zon, houdt ook in geen zonnebank trouwens.

Kan je een zwangerschapsmasker behandelen?

Het is een dooddoener, maar je zult geduld moeten hebben. De vlekken verdwijnen vanzelf, ongeveer drie maanden na je zwangerschap.

Het is wel mogelijk dat er nog lichte pigmentatie overblijft, maar daar kun je gelukkig wel wat aan doen. Er bestaan peciale crèmes met hydrochinon: dit bestanddeel bleekt je huid op een gelijkmatige manier.

Ook is er speciale lasertherapie die pigmentvlekken verwijdert. Dat is natuurlijk wel wat duurder, maar heel effectief.

Let op: bij zowel het gebruik van crèmes als lasertherapie is het mogelijk dat, na blootstelling aan zonlicht, de pigmentatie weer terugkomt. Bescherm je gezicht dus altijd met zonnebrand met een hoge beschermingsfactor.

Omdat ook de anticonceptiepil pigmentproblemen kan veroorzaken, is het handig om hierover eens te overleggen met je huisarts. Een pil op basis van oestrogeen is af te raden als je last hebt (gehad) van verkleuringen.

Zwangerschapsmasker; vanaf wanneer krijg je daar last van en hoe kan je dit voorkomen of behandelen? - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Amanda