Skip to Content

Spanningshoofdpijn kind; tips en ervaringen migraine

Spanningshoofdpijn kind; tips en ervaringen migraine

Als kind weet ik nog goed dat een vriendinnetje vroeg: ‘Wat zou je liever hebben, buikpijn of hoofdpijn?’ ‘Buikpijn’ zei ik direct. Ik had nooit buikpijn maar wel heel vaak hoofdpijn. En dat heb ik nog steeds.

Aan één kant van mijn hoofd voel ik dan een bonzende pijn, ik ben misselijk en moet soms overgeven. Tijdens deze hoofdpijn kan het nog verergeren als ik bepaalde geuren (zweet, parfum) ruik of te maken krijg met fel licht. Inmiddels weet ik dat het migraine is wat me minstens één keer in de maand weet op te zoeken.

Hoofdpijn kinderen

Kunnen kinderen hoofdpijn hebben? Jazeker! En er zijn ook kinderen met migraine. Migraine kan een groot effect hebben op een kinderleven.

Naast dat je met migraine letterlijk plat moet, misselijk kunt zijn en slecht tegen geluid en licht kunt, kan het je ook eenzaam maken. Je moet een kinderfeestje op het laatste moment afzeggen door je hoofdpijn. Of een dag schoolreis zorgt ervoor dat je erna een langdurige migraineaanval hebt.

Nog steeds kan migraine wel voor onbegrip zorgen bij anderen. Welke soorten migraine komen bij kinderen voor? En hoe kun je als ouders hier het beste mee omgaan?

Wat is migraine?

1 op de 30 kinderen heeft last van migraine. Dat zou, met de grote klassen van nu, in iedere klas dus 1 kind zijn.

Migraine is een vorm van hoofdpijn. Deze hoofdpijn is zo heftig, dat een kind vaak niet in staat is om andere activiteiten te doen. Het is een bonzende hoofdpijn. Deze kan met aura of zonder aura zijn.

Een kind wat last heeft van migraine met aura kan flitsen voor de ogen zien. Maar ook krachtsverlies en tintelingen kunnen voorkomen. Kinderen kunnen ernaast ook last hebben van klachten als duizeligheid, misselijkheid, overgeven. Vaak hebben kinderen met migraine vooral last van erge hoofdpijn, braken en misselijkheid.

Meest voorkomende vorm van migraine bij kinderen

De meest voorkomende vorm van migraine bij kinderen is die van episodische migraine. Kinderen hebben dan in periodes last van hoofdpijn. Buiten de migraineaanval om hebben ze geen hoofdpijn.

Er is nog weinig bekend over de oorzaak van migraine bij kinderen. Wel is uit onderzoek gebleken dat migraine ontstaat door een ontregeling in de hersenstam. Deze ontregeling heeft te maken met prikkels. Bij een lage prikkeldrempel ontstaat er vaak een aanval.

Kinderen in de pubertijd kunnen last van migraine krijgen als ze ongesteld worden. Grote vermoeidheid kan ook een prikkel zijn waardoor een migraineaanval optreedt. Migraine is veelal erfelijk, daarnaast heb je meer kans als je continue last hebt van een lage prikkeldrempel.

Een migraineaanval bij kinderen

De hoofdpijnaanvallen bij kinderen komen vaak onverwacht. Meestal komt dit door lichamelijke inspanning. Na een sportdag of een gymles bijvoorbeeld. De hoofdpijn kan aan één of aan beide kanten voelbaar zijn van het hoofd.

Bij volwassenen zit migraine qua pijn meestal aan één kant van het hoofd. Vaak duurt zo’n aanval bij kinderen 1 – 2 uur. Maar dit kan ook langer duren. Het kan zijn dat het wel tot drie dagen duurt!

Vaak moeten kinderen met migraine ook overgeven. Hoewel dit even oplucht, keert de hoofdpijn daarna weer terug. Veel kinderen (en ook volwassenen) die migraine hebben, willen het liefste een stille en donkere kamer hebben om in te liggen. Dit zodat ze zo min mogelijk prikkels binnenkrijgen.

Licht, of het nu fel is of niet, en geluid kan de aanval weer verergeren.

Aura bij kinderen

Als je kind migraine heeft met een aura, betekent dit dat ze dingen zien, horen, ruiken, voelen die er in werkelijkheid niet zijn. Zo kunnen ze hun omgeving met gekleurde lijnen, stippen of trillend zien. Ook kan het zicht wazig zijn.

Een aura duurt vaak 5 tot 25 minuten. Het kan voorkomen dat 2 aura’s elkaar opvolgen. Een aura duurt maximaal een uur. Duurt het langer? Neem dan contact op met een arts!

Aanvoelen van migraineaanval

Het lukt mij steeds beter om aan te voelen wanneer een migraineaanval eraan komt. Als ik veel trek in zoetigheid krijg, erg moe ben en moet gapen en in stressvolle situaties.

Kinderen en ouders kunnen dit ook merken. Het uit zich bij ieder kind anders. Het ene kind krijgt meer eetlust, of houdt meer vocht vast. Het kan ook zijn dat een kind sneller boos en onrustig wordt. Allemaal signalen die kunnen wijzen op een naderende migraineaanval.

Als de migraineaanval over is, ben ik vaak nog moe en misselijk. Dit wordt in de neurologie ook wel de herstelfase genoemd. Bij kinderen kan het 1 tot 2 dagen duren voor ze zich weer helemaal fit voelen.

Wist je dat..

  • Een kind met migraine vaak ook last heeft van andere soorten hoofdpijn (clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn)
  • Kinderen met migraine ook vaak reisziekte hebben?
  • Jonge kinderen met migraine kunnen onverklaarbare buikpijnklachten hebben. De bloeddoorstroming in de buik lijkt hiervoor de oorzaak. De buikpijn verdwijnt zodra de hoofdpijnklachten ontstaan. Heel soms houden kinderen zowel buik- als hoofdpijn.
  • Er zijn kinderen met migraine die op jonge leeftijd een paar uur plotseling een scheefstand van het hoofd hadden. Vermoedelijk is dit ook een vorm van migraine.
  • Kinderen met migraine blijken gevoeliger te zijn voor het ontwikkelen van angstklachten. Mochten deze lang aanhouden, dan kan er een risico op het krijgen van een depressie zijn.

Hoe weet je of je kind migraine heeft?

Als je denkt dat je kind migraine heeft, kun je via de huisarts een doorverwijzing naar een kinderneuroloog aanvragen. Deze zal allereerst door middel van een vraaggesprek de hoofdpijnklachten in beeld brengen. Als tweede wordt een lichamelijk onderzoek gedaan.

Voordat migraine vastgesteld kan worden, wordt er een MRI-scan gemaakt. Bij kinderen met migraine zijn op deze foto geen afwijkingen te zien.

Behandeling migraine kind

Vaak worden er 3 zaken aangereikt, die helpen om migraine zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Leefstijl aanpassen
  • Medicatie
  • Prikkels vermijden

Onder leefstijl aanpassen kun je denken aan: voldoende slaap en voldoende ontspanning. Beperk schermtijd en moedig buitenspelen en sport aan.

Zorg ook dat je kind voldoende water drinkt! Veel sporten en te weinig drinken kan ook voor hoofdpijn zorgen. Verder helpt gezond eten ook. Vermijd het liefste suikerrijke tussendoortjes.

Er is medicatie die de klachten van migraine of een aanval kunnen verminderen. Zo zijn er medicijnen die het overgeven of de misselijkheid tegengaan.

Daarnaast zijn er ook medicijnen die migraine voorkomen. De kinderneurloog en kinderarts weten het beste wat helpt in de situatie van jouw kind.

Verder helpt het om prikkels te vermijden. Denk daarbij aan het eten van veel chocola of het drinken van energiedrankjes. Producten met veel cafeïne erin, zorgen vaak voor een aanval.

Hoofdpijndagboek

Tip: Houd een hoofdpijndagboek bij. Schrijf hierin op wat je kind gegeten en gedaan heeft. Waar de hoofdpijn voelbaar was, hoe lang dit duurde. Neem dit ingevuld mee naar je huisarts en kinderarts. Zo krijgen ze al een beeld van de hoofdpijnklachten.

Migraine is niet altijd chronisch. Er zijn kinderen die ‘eroverheen groeien’. Vaak is het zo dat als je de erfelijke component hebt, je wel altijd gevoelig voor migraine blijft. De wetenschap blijft in ontwikkeling en er worden nog steeds medicijnen voor ontwikkeld.

Mocht je al langer rondlopen met migraineklachten, ga dan zeker langs de huisarts. Goede medicijnen en een gezonde leefstijl kunnen je leven heel veel lichter maken.

Spanningshoofdpijn kind; tips en ervaringen migraine - Mamaliefde
Mirjam de Stigter