Skip to Content

Uit eten met peuters en kinderen: Tips voor een stressvrije ervaring

Uit eten met peuters en kinderen: Tips voor een stressvrije ervaring

Uit eten gaan met kinderen kan soms een uitdaging zijn, maar met de juiste planning en strategieën kan het een plezierige ervaring zijn voor zowel ouders als kinderen. Natuurlijk kun je het met kinderen vermijden om naar een restaurant te gaan, maar dan leren ze ook nooit hoe ze zich moeten gedragen. In dit artikel delen we een aantal handige tips en trucs voor een geslaagd restaurantbezoek met het gezin.

Plan vooruit en kom vroeg

Eén van de geheimen voor een succesvol diner met peuters is om vroeg te arriveren. Tip: Probeer minstens 30 minuten voor het gebruikelijke dinertijd van je kinderen in het restaurant te zijn. Op deze manier voorkom je dat iemand hongerig en chagrijnig is nog voordat je aan tafel gaat zitten en er tijd is om te bestellen.

Maak een reservering

Hoewel het reserveren van een tafel niet altijd nodig is, kan het handig zijn om dit te doen, vooral als je van plan bent om tijdens de spitsuren te dineren. Dit voorkomt onnodig wachten en maakt de ervaring soepeler.

Tip: Als je ‘rustig’ wilt eten zonder dat er teveel andere gasten zijn kom dan voordat ‘iedereen’ gaat eten bijvoorbeeld rond vijf uur. Het personeel is dan vaak ook nog en stuk relaxter en behulpzamer omdat het nog geen spits is.

Neem je eigen drinkbekers mee

Om geknoei met drankjes te voorkomen, is het een goed idee om je eigen drinkbekers voor peuters mee te nemen die net hebben leren drinken en nog niet (altijd) goed uit een glas kunnen drinken. Op deze manier kunnen ze gemakkelijker drinken zonder morsen.

Tafelindeling

Zorg dat er altijd een volwassene is die naast de kleinste kinderen zit om waar mogelijk te assisteren met het eten door dat te snijden en aan te bieden, maar bijvoorbeeld ook in te grijpen mochten ze zich verslikken of er iets op de grond vallen.

Zorg voor slabbetjes en doekjes

Bereid je voor op mogelijke rommel door een pakje vochtige doekjes mee te nemen, dat scheelt bij ‘ongelukjes’ iemand om hulp te vragen. Want stel dat er een beker omvalt, voordat er een doekje is ligt de hele tafel onder… Hoewel je misschien geen slabbetjes meer nodig hebt, is het handig om ze bij je te hebben voor het geval dat.

Vermaak de kinderen

Neem 3-5 kleine speeltjes mee in je tas die de kinderen alleen mogen gebruiken wanneer je uit eten gaat. Dit kan hen bezig houden en voorkomen dat ze zich gaan vervelen. Daarnaast is het slim om voor noodgevallen de tablets opgeladen en klaar te hebben voor het geval dat de kinderen onrustig worden.

Bestel direct voor de kinderen

Wanneer de ober je begroet, is het een goed moment om niet alleen de drankjes te bestellen maar ook de bestelling voor de kinderen of een voorgerecht door te geven. Check dus thuis alvast de menukaart zodat je weet hoe of wat. Dit versnelt de bediening en zorgt ervoor dat de kinderen snel kunnen gaan eten zodra ze aan tafel zitten en niet hoeven te wachten met een hangry buik.

Vraag op tijd de rekening

Als je weet dat je niets meer wilt bestellen en de kinderen hun grens bereiken, vraag dan om de rekening. Dit geeft de ober voldoende tijd om de rekening voor te bereiden en voorkomt dat er meltdowns van de kinderen plaatsvinden. Het biedt jou een snelle manier om op te staan en te vertrekken als dat nodig is.

Houd een “restaurant tas” in de auto

Als je jongere kinderen hebt, kan het handig zijn om een “restaurant tas” in de auto te bewaren. Deze tas kan alle benodigdheden bevatten die je nodig hebt voor baby’s en peuters ook als je niet naar een restaurant gaat, zoals een slabbetje, bestek, fles, melkpoeder en wegwerpplacemats. Dit geeft je extra vrijheid en gemoedsrust.

Met deze tips kun jij je volgende restaurantbezoek met kinderen soepeler laten verlopen. Het belangrijkste is om flexibel te zijn en te genieten van quality time met je gezin, zelfs als dat betekent dat er af en toe wat geknoeid wordt.

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)