Skip to Content

Uit eten met kinderen? Zo voorkom je stress voor alle partijen!

Uit eten met kinderen? Zo voorkom je stress voor alle partijen!

Uit eten gaan met jonge kinderen kan een uitdaging zijn, maar het hoeft niet stressvol te zijn. Met de juiste planning en voorbereiding kun je een leuke en ontspannen tijd hebben met je gezin. Hier zijn enkele tips voor een stressvrije ervaring in de horeca met jonge kinderen.

Kies het juiste restaurant

Kies een restaurant dat kindvriendelijk is en een menu heeft dat geschikt is voor jonge kinderen om te gaan uit eten. Controleer of er kinderstoelen beschikbaar zijn en of er voldoende ruimte is voor kinderwagens en andere benodigdheden. Een buitenruimte of speelhoek kan ook handig zijn om de kinderen bezig te houden.

Zo kan het handig zijn om te kiezen voor een buffetrestaurant, vaak hebben deze ook een speelplek voor de kinderen. Het voordeel hiervan is dat je niet aan tafel hoeft te wachten tot je eten gebracht wordt, maar je zelf kan opscheppen.

Of helemaal fijn, met kerst hebben we met de hele familie gegeten in een restaurant waar ze een koelkast glazen deur hadden, zo konden ze ook zelf zien wat ze wilden drinken en dat pakken.

Kies het juiste tijdstip

Probeer te reserveren op een rustiger tijdstip, zoals vroeg in de avond voor uit eten of tijdens de lunch. Op deze manier voorkom je lange wachttijden en voorkom je dat je kinderen ongeduldig worden. Ook kunnen kinderen beter omgaan met een rustige omgeving.

Neem wat vermaak mee

Neem klein (stil) speelgoed mee om de kinderen bezig te houden terwijl je wacht op het eten. Vergeet ook niet om een vertrouwd knuffeldier of boek mee te nemen om je kind gerust te stellen in een nieuwe omgeving.

We hebben ook een keer gegeten in een Italiaans restaurant met een houtoven wat de kinderen natuurlijk heel interessant vonden, daarom was er speciaal een laag muurtje gemaakt met een trappetje ervoor lang leve het Horecagemak, zodat de kinderen konden zien, van een veilige afstand, hoe de pizza’s gemaakt werden. Geen vermaak meer nodig!

Lees ook: Spelletjes voor aan tafel

Maak gebruik van het kindermenu

Maak gebruik van het kindermenu, als dit beschikbaar is. Dit zijn vaak eenvoudige en gezonde opties die speciaal zijn ontworpen voor kinderen. Als er geen kindermenu beschikbaar is, vraag dan of het mogelijk is om een halve portie te bestellen of om het eten aan te passen aan de behoeften van je kind.

In sommige restaurants is het ook mogelijk om een zogenaamd ‘dievenbord’ te bestellen, dit is een klein leeg bord zodat je kind mee kan prikken van het eten van mama en papa.

Want je kind zal echt niet de enige zijn waarvoor zijn favoriete maaltijd wordt besteld, maar dan liever heeft wat iemand anders op zijn bord heeft liggen. ;-)

Maak het uit eten niet te lang

Houd het uit eten kort en bondig. Kinderen hebben vaak een kortere spanningsboog en kunnen ongeduldig worden als het diner te lang duurt. Plan dus niet te veel tijd in voor het eten en houd de activiteiten daarna simpel.

Vraag om hulp

Aarzel niet om hulp te vragen aan het personeel van het restaurant als je het nodig hebt. Ze zijn er om te helpen en kunnen bijvoorbeeld een extra bord of bestek voor je kinderen regelen, of een stoel te verschuiven om meer ruimte te creëren.

Wees flexibel

Wees flexibel en pas je plannen voor het uit eten aan als dat nodig is. Als je kind onrustig wordt, neem hem of haar dan mee naar buiten voor een korte wandeling of geef hem of haar even de kans om rond te rennen. Het belangrijkste is om te genieten van de tijd samen en niet te veel te stressen over kleine dingen.

Uit eten gaan met jonge kinderen kan een geweldige ervaring zijn als je de juiste planning en voorbereidingen treft. Kies het juiste restaurant, het juiste tijdstip en neem snacks en speelgoed mee om de kinderen bezig te houden. Maak gebruik van het kindermenu en houd het diner kort en bondig.

Floortje