Het is alweer een week geleden dat de schoolfotograaf bij de peuterspeelzaal op bezoek kwam. Dat is toch wel een heel bijzonder moment, je kleine kindje wordt dan opeens zo groot. Vanaf nu worden er dus jaarlijks foto’s gemaakt, die je dan netjes naast elkaar kan leggen om te zien hoe ze zich ontwikkelt. Nu had ik hier al een blogje over getypt, maar die blijkt op mysterieuze wijze verdwenen te zijn. Best wel jammer, want ik had mijn best gedaan een overzichtje te maken met tips voor als je kind op de schoolfoto gaat. Maar we geven de moed niet op en gaan in de herkansing. Dus bij deze de klassenfoto van onze dochter, waarbij ik natuurlijk alle gezichtjes onherkenbaar heb gemaakt ;-) en haar eigen schoolfoto.

Vooraf

De schoolfotograaf kwam dus op bezoek. Op vrijdag kregen we  te horen dat hij die maandag zou komen. En dat de meisjes allemaal als prinses mochten komen. Dat moet je dus niet zeggen in het bijzijn van onze dochter. Ook al doet ze soms alsof ze geen langetermijngeheugen heeft, daar is niets mis mee.

Maandagochtend, het begin van een nieuwe week. En de schoolfotograaf zou langs komen. Dus haalde ik vier jurkjes uit de kast, waarvan een echt prinsessenjurkje dat ik een beetje wegmoffelde achter de andere wat modernere jurkjes. Niets dus, die moest mevrouw aan. Want ze mocht prinses zijn. Vervolgens snel naar beneden om een boterham weg te werken en de haren te kammen. Natuurlijk wou de vlecht die ik regelmatig maak, nu totaal niet lukken. Ze heeft namelijk een hele vervelende kruin die momenteel heel erg opspeelt en ervoor zorgt dat het niet netjes blijft zitten. Dan maar uithalen en de andere kant opvlechten. Dat ging al een stuk beter. Kon manlief haar wegbrengen naar de peuterspeelzaal. Hij begon namelijk al een beetje ongeduldig te worden.

Het was echt ontzettend snel gegaan, een week later bracht manlief al de foto’s mee naar huis. Ze hadden een aparte klassenfoto liggen die je kon bekijken en door het zakje kon je een losse foto zien. Manlief had gelijk het hele pakket meegekregen nadat hij de rekeningnummer en handtekening had achtergelaten.

Tips voor schoolfoto’s

Helaas kan je er niet bij zijn als je kind op de foto gezet wordt. Je kan dus niet snel nog even dit doen of dat rechttrekken. Dat maakt het iets lastiger.

Kleding schoolfoto

Effen kleding staat mooi rustig op de foto. Zeker als het gaat om een groepsfoto. Vaak wordt alleen de halslijn en de kraag in beeld gebracht. Een mooie kraag, ketting of sjaaltje zorgt voor wat opvulling. Maak het niet te druk zodat de aandacht naar het gezicht gaat. Van de schoolfotograaf op de basisschool kregen we de volgende tips, ook absoluut handig om te gebruiken voor broer & zus foto’s om op af te stemmen;

  • Pasteltinten of juist felle kleuren
  • Spijker met wit enof donkerblauw; mooi puur!
  • Vermijd prints met drukke teksten
  • Strepen of ruiten zijn juist wel weer heel mooi
  • Stoer jasje of vest; Cool!
  • Meiden; leuke bloem of band in het haar

Kapsel schoolfoto

Los haar kan heel mooi zijn, zeker als het een volle bos is. Bij onze dochter was het enorm gaan pluizen waardoor ikzelf het minder mooi vind. Om dat te voorkomen kan je het beste een dag van te voren de haren wassen. Dan is het de volgende ochtend goed kambaar en blijft het goed zitten. Dan kan je er beter voor kiezen om het helemaal los te laten of er een staartje in te doen. Pas echter op als je twee staartjes maakt, dat zorgt al snel voor een heel breed kapsel waardoor je een landscape portretfoto krijgt dat niet altijd even mooi overkomt.

Make-Up

Jonge kinderen hoeven hier natuurlijk nog totaal niet bij stil te staan. Een kind is gewoon mooi zoals het is, met alle sproetjes, littekens etc. Daar heb je geen schoolfotograaf voor nodig die gaat retoucheren zoals bij Joyce en Pauline het geval was. Als je ouder bent kan je het beste de make-up zo naturel mogelijk houden. De dag van de foto’s is geen moment om te experimenteren. Houdt het beperkt tot een goede dekkende creme, wat blush, kleur op de lippen en oogschaduw. Je ogen kan je extra goed aanzetten met mascara en eye-liner zodat ze sprekender overkomen.

De klassenfoto

De klassenfoto vond ik erg leuk om te zien. Helaas wisselt de samenstelling van de groep vrij snel. Bijna iedere week zie ik wel nieuwe kindjes komen, en gaan. En niet alleen maar omdat ze vier jaar en dus naar de basisschool gaan. Ook omdat mama en papa het toch niet nodig vinden, of hele dagen gaan werken zodat er een overstap gemaakt wordt naar een kinderdagverblijf. Het is dus een echte momentopname. Zo leuk om te zien hoe ze bij haar juf op schoot zit. Met die blik in de ogen is precies zoals we haar kennen.

De portretfoto

Daar ben ik helaas iets minder enthousiast over. Deze is duidelijk veel later gemaakt, nadat ze wild heeft lopen spelen en rennen. Om de een of andere reden blijven haar kapsels nooit zitten. Zelfs als ik het helemaal insmeer met schuim etc. Wat dat betreft vind ik het wel jammer dat je er niet uit twee of drie kan kiezen. Haar ogen zijn heel erg sprekend, maar haar mondje geeft het iets treurigs. Achja, het is ook voor haar de eerste keer. Is in ieder geval al beter dan toen we bijna twee jaar geleden foto’s lieten maken voor een identiteitsbewijs.

Zijn jouw kinderen wel eens door de schoolfotograaf op de foto gezet?

Lees ook

Linda van Aken