Skip to Content

Activiteiten kinderopvang; voor kinderen van 2 tot 4 jaar

Activiteiten kinderopvang; voor kinderen van 2 tot 4 jaar

Kinderen van 2 tot 4 jaar zijn nieuwsgierig, energiek en klaar om te ontdekken. Het is belangrijk om activiteiten aan te bieden die passen bij hun leeftijd, vaardigheden en interesses. In dit artikel bespreken we verschillende activiteiten die geschikt zijn voor kinderen in de kinderopvang in de leeftijd van 2 tot 4 jaar.

Creatieve activiteiten

Creatieve activiteiten bieden kinderen de mogelijkheid om hun verbeelding te gebruiken en hun artistieke vaardigheden te ontwikkelen. Voorbeelden van creatieve activiteiten voor kinderen van 2 tot 4 jaar zijn:

 • Tekenen en schilderen: Geef kinderen papier, kleurpotloden, verf en kwasten en laat ze hun creativiteit de vrije loop.
 • Knutselen: Laat kinderen hun eigen knutselwerkjes maken met papier, lijm, stickers en andere knutselspullen.
 • Boetseren: Geef kinderen klei en laat hen hun eigen creaties maken.
 • Knippen en plakken: Laat kinderen knippen en plakken om hun fijne motoriek te ontwikkelen en hun eigen kunstwerkjes te maken.

Spelen met speelgoed

Kinderen van 2 tot 4 jaar zijn dol op spelen en ontdekken de wereld om hen heen met hun zintuigen. Speelgoed kan een geweldige manier zijn om hun nieuwsgierigheid te bevredigen. Enkele voorbeelden van speelgoed voor kinderen van 2 tot 4 jaar zijn:

 • Bouwblokken: Laat kinderen bouwen met blokken van verschillende groottes en vormen.
 • Puzzels: Geef kinderen puzzels met grote, kleurrijke stukken om hun cognitieve vaardigheden te ontwikkelen.
 • Poppen en knuffels: Kinderen kunnen hun eigen fantasiewereld creëren en rollenspellen spelen met poppen en knuffels.
 • Voertuigen en treinen: Kinderen kunnen hun eigen avonturen beleven met speelgoedvoertuigen en treinen.
 • Spelletjes: Eenvoudige spelletjes zoals memory of domino kunnen kinderen helpen om hun geheugen en sociale vaardigheden te ontwikkelen.

Buitenspelen

Buitenspelen biedt kinderen de mogelijkheid om te rennen, springen, klimmen en ontdekken. Het is belangrijk om de kinderen in de kinderopvang de gelegenheid te geven om buiten te spelen en te genieten van de natuurlijke omgeving. Enkele voorbeelden van buitenspeelgoed en activiteiten voor kinderen van 2 tot 4 jaar zijn:

 • Zandbak: Kinderen kunnen zandkastelen bouwen en ontdekken met zandspeelgoed.
 • Glijbaan en schommel: Laat kinderen genieten van de glijbaan en schommel.
 • Wateractiviteiten: Laat kinderen spelen met water in een waterbak of laat ze met water spelen tijdens het buitenspelen.
 • Ballen: Laat kinderen spelen met ballen van verschillende grootte en vorm.

Bewegingsactiviteiten

Kinderen van 2 tot 4 jaar hebben veel energie en houden van bewegen. Het is belangrijk om activiteiten aan te bieden die hun motorische vaardigheden stimuleren. Voorbeelden van bewegingsactiviteiten voor kinderen van 2 tot 4 jaar zijn:

 • Dansen: Laat kinderen dansen op muziek en stimuleer hun gevoel voor ritme en maat.
 • Bewegingsspellen: Speel bewegingsspellen zoals Simon Says en stopdans.
 • Yoga: Introduceer kinderen tot eenvoudige yoga-oefeningen om hun lichaamsbewustzijn te ontwikkelen en hun fysieke vaardigheden te verbeteren.

Voorlezen

Voorlezen is een geweldige manier om de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren en hen te helpen hun woordenschat uit te breiden. Voorlezen biedt ook een geweldige gelegenheid voor kinderen om hun fantasie te gebruiken en hun luistervaardigheden te ontwikkelen. Kies boeken die passen bij de leeftijd en interesses van de kinderen.

Verkleden en rollenspel

Kinderen van 2 tot 4 jaar zijn dol op verkleden en rollenspel spelen. Het stimuleert hun verbeelding en sociale vaardigheden. Zorg voor verkleedkleding en laat kinderen hun eigen fantasiewereld creëren. Speel samen met hen om hun verbeelding te stimuleren en hun sociale vaardigheden te verbeteren.

Sensopathisch spel

Sensopathisch spel is een activiteit waarbij kinderen verschillende materialen verkennen met hun zintuigen. Het stimuleert hun tastzin, geur, smaak, zicht en gehoor. Voorbeelden van sensopathisch spel voor kinderen van 2 tot 4 jaar zijn:

 • Sensorische bakken: Vul een bak met rijst, pasta, water of zand en laat kinderen spelen en ontdekken met verschillende materialen.
 • Klei: Laat kinderen experimenteren met klei en hun eigen creaties maken.
 • Schuim: Geef kinderen scheerschuim en laat ze ermee spelen en ontdekken.

Activiteiten voor kinderen van 2 tot 4 jaar moeten passen bij hun leeftijd, vaardigheden en interesses. Creatieve activiteiten, spelen met speelgoed, buitenspelen, bewegingsactiviteiten, voorlezen, verkleden en rollenspel en sensopathisch spel zijn allemaal geweldige activiteiten die kinderen kunnen doen in de kinderopvang. Het belangrijkste is om kinderen de gelegenheid te geven om te ontdekken, spelen en plezier te hebben terwijl ze hun vaardigheden ontwikkelen en hun persoonlijke groei bevorderen.

Meer inspiratie vind je hier.

Hoe maak je een activiteitenplan kinderopvang en wat moet er in?

Het opstellen van een activiteitenplan voor de kinderopvang kan een uitdagende taak lijken, maar het kan worden vereenvoudigd door een paar stappen te volgen:

Stap 1: Bepaal het doel en de doelgroep

Het is belangrijk om het doel en de doelgroep van het activiteitenplan te bepalen. Wil je bijvoorbeeld de fijne motoriek van de kinderen verbeteren of hun sociale vaardigheden ontwikkelen? Richt je je op baby’s, peuters of kleuters? Door het bepalen van het doel en de doelgroep kun je gerichte activiteiten kiezen die passen bij de ontwikkelingsfase van de kinderen.

Stap 2: Maak een lijst van activiteiten

Maak een lijst van activiteiten die passen bij het doel en de doelgroep. Denk aan creatieve activiteiten, spelletjes, buitenspelen en educatieve activiteiten. Zorg ervoor dat de activiteiten haalbaar zijn en afgestemd zijn op de leeftijd en ontwikkelingsfase van de kinderen.

Stap 3: Plan de activiteiten

Plan de activiteiten in een kalender of schema. Verdeel de activiteiten over de week en stem ze af op de behoeften en planning van de kinderen. Zorg voor afwisseling tussen rustige activiteiten en actieve activiteiten. Plan ook voldoende tijd voor vrij spel en individuele activiteiten.

Stap 4: Verzamel materialen

Verzamel de materialen die nodig zijn voor de activiteiten en zorg ervoor dat deze beschikbaar zijn op het moment van de activiteit. Denk aan knutselspullen, speelgoed, boeken en buitenspeelgoed.

Stap 5: Implementeer en evalueer

Implementeer het activiteitenplan en evalueer de activiteiten regelmatig. Beoordeel of de activiteiten aansluiten bij het doel en de doelgroep en of de kinderen plezier hebben en zich ontwikkelen. Pas het plan indien nodig aan.

Het opstellen van een activiteitenplan voor de kinderopvang vereist planning en organisatie, maar kan zorgen voor een gevarieerd en uitdagend programma voor de kinderen. Door rekening te houden met het doel, de doelgroep, de activiteiten en de evaluatie, kun je een succesvol activiteitenplan opstellen.

Linda van Aken