Skip to Content

Au pair als oppas voor kinderen in Nederland

Au pair als oppas voor kinderen in Nederland

Een au pair in huis nemen kan een geweldige optie zijn voor gezinnen die extra hulp nodig hebben bij het jongleren van werk, kinderen en het huishouden. En met de steeds langer wordende wachtlijsten van de kinderopvang, kan dit een fijn alternatief zijn dat ook nog eens voordeliger kan uitpakken.

Een au pair is een jong persoon (voornamelijk vrouwen) uit het buitenland die bij een gezin in huis woont en helpt bij het verzorgen van de kinderen en het huishouden. In dit artikel zullen we enkele voordelen bespreken van het hebben van een au pair in huis, evenals enkele praktische zaken die je moet regelen voordat je een au pair inhuurt.

Voordelen van een au pair in huis

Een van de grootste voordeel en van een au pair in huis is de flexibiliteit die het biedt. Je kunt met de au pair afspreken welke taken zij op zich zal nemen en op welke tijden zij beschikbaar zal zijn. Dit betekent dat je de opvang van uw kinderen beter kunt afstemmen op uw werkschema of andere verplichtingen.

Bovendien kan een au pair persoonlijke zorg bieden voor uw kinderen. Omdat zij bij jullie in huis woont, kan zij veel aandacht en zorg besteden aan uw kinderen, in tegenstelling tot een oppas die slechts enkele uren per dag of per week bij jullie thuis is.

Daarnaast zorgt een au pair in huis voor de mogelijkheid tot culturele uitwisseling. Door het samenleven met iemand uit een andere cultuur, kunnen zowel het gezin als de au pair nieuwe ervaringen opdoen en van elkaar leren. Dit kan een verrijkende ervaring zijn voor beide partijen.

Als je kiest voor een buitenlandse au pair, moet je er rekening mee houden dat de au pair waarschijnlijk niet vloeiend Nederlands spreekt en dat er mogelijk taalbarrières zijn. Dit is echter juist ook een voordeel omdat de kinderen dan gelijk kunnen oefenen met de Engelse, of een andere, taal.

Taken van de Au Pair

De taken die je van de au pair verwacht, en hoeveel uur daarvoor wordt verwacht, moeten van tevoren duidelijk gecommuniceerd worden. Voorbeelden van taken voor een au-pair kunnen zijn.

  1. Kinderopvang: Het verzorgen van de kinderen is de belangrijkste taak van een au pair. Dit kan het spelen met de kinderen, het helpen met huiswerk, het klaarmaken van maaltijden of snacks, het naar school brengen of ophalen van school, het brengen van de kinderen naar sport- of andere activiteiten, en het toezicht houden op de kinderen zijn.
  2. Huishoudelijke taken: Naast de kinderopvang kan de au pair ook lichte huishoudelijke taken uitvoeren, zoals het doen van de vaat, het wassen van kleding, het stofzuigen of het opruimen van speelgoed.
  3. Boodschappen doen: De au pair kan ook helpen bij het doen van boodschappen, het halen van medicijnen of het kopen van andere benodigdheden voor het gezin.
  4. Huisdieren verzorgen: Als het gezin huisdieren heeft, kan de au pair ook helpen met het verzorgen van de huisdieren, zoals het uitlaten van de hond of het voeren van de kat.
  5. Tutoring: Als de au pair vaardigheden heeft op bepaalde gebieden, zoals wiskunde of een andere taal, kan hij of zij ook helpen bij het geven van bijles aan de kinderen.

Het is belangrijk om duidelijk te communiceren welke taken de au pair zal uitvoeren en wat er van hem of haar wordt verwacht. Zo kan de au pair zich beter voorbereiden op zijn of haar taken en kan het gastgezin erop vertrouwen dat de taken op een goede manier worden uitgevoerd.

Kosten

Bovendien kan het hebben van een au pair kostenbesparend zijn in vergelijking met andere vormen van kinderopvang. In plaats van een oppas of kinderopvangdienst in te huren voor een bepaald aantal uren, betaal je voor de gehele periode waarin de au pair bij je in huis woont zakgeld per week of maand, ongeacht het aantal kinderen.

Dit is vaak een stuk lager dan de kinderopvang tarieven en kan vooral gunstig zijn voor gezinnen met meerdere kinderen. Je krijgt hier echter geen kinderopvangtoeslag voor.

Ook moet je rekening houden met eenmalige matching / bureau kosten aan het begin van de periode. En eventuele extra kosten zoals verzekering, cursussen, telefoon & vervoersvergoeding etc.

Ook zijn veel van de dagelijkse huishoudelijke taken inbegrepen zoals stofzuigen en vegen na het ontbijt, wat weer scheelt in kosten die je anders kwijt bent voor een schoonmaakster.

Wat moet je regelen

Als je overweegt om een ​​au pair in huis te nemen, zijn er enkele belangrijke dingen om te overwegen. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je huis groot genoeg is om een ​​extra persoon te huisvesten.

De au pair zal waarschijnlijk een eigen kamer nodig hebben, en misschien ook toegang tot een gedeelde badkamer. Je moet ook bedenken dat de au pair waarschijnlijk niet veel eigen spullen zal hebben, dus je zult ze moeten voorzien van basisvoorzieningen zoals beddengoed en handdoeken.

Belangrijk is de zorgvuldige selectieprocedure die je moet volgen bij het inhuren van een au pair. Zo kan je referenties controleren en een uitgebreid interview houden met de au pair om ervoor te zorgen dat zij geschikt is voor je gezin en dat zij voldoende ervaring heeft met kinderen.

Je wilt ervoor zorgen dat je au pair betrouwbaar is en zich comfortabel voelt bij het verblijf in het huis. Bedrijven zoals www.nina.care kunnen je hierbij ondersteunen, van matching tot het ondersteunen bij visum-aanvraag of verzekering en verzorgen van een academy inclusief nederlandse taal cursus en ehbo training.

Ervaringen met een au pair

Marieke; Voor ons is Nica nu de 10e au pair al weer! We zijn heel erg blij met onze au pairs omdat het eerder niet te doen was, met drukke banen en nu 4 kinderen een hond (en 3 schildpadden)

Privacy was voor ons geen probleem, in de avond willen mijn man Taco en ik gewoon wat family time, en dat is net zo voor onze au pair zij heeft ook gewoon zin om wat rustig tijd alleen of met vrienden door te brengen!

Sarah & Wim; De kinderopvang zat vol in onze nieuwbouw wijk en dat is waarom we toch gekozen hebben (na aarzelen) voor een au pair. Ik ben positief verrast! Als je een goede fit hebt met een au pair die past bij je gezin dan is het een heel fijne oplossing die je ruimte en tijd geeft om echt tijd met je kinderen door te brengen.

Het hebben van een au pair in huis kan een geweldige ervaring zijn voor zowel het gastgezin als de au pair zelf. Het is belangrijk om van tevoren duidelijk te communiceren wat je van de au pair verwacht en om te zorgen voor een veilige en vertrouwde omgeving.

Met de juiste planning en communicatie kan het hebben van een au pair in huis een lonende ervaring zijn die nieuwe vriendschappen en culturele inzichten oplevert.

Linda van Aken