Skip to Content

Eerste keer peuterspeelzaal; wanneer wennen en eerste dag voor kinderen?

Eerste keer peuterspeelzaal; wanneer wennen en eerste dag voor kinderen?

Ok, het is niet echt een schoolplein maar een plein bij de peuterspeelzaal. Maar toch, een nieuwe fase in het moederschap is aangebroken. Vandaag gaat onze peuter namelijk voor het eerst naar de peuterspeelzaal.

Spannend vind ik het wel. Het wordt nu echt een grote meid die drie dagen van half negen tot half twee van huis is. De afgelopen maandag liet ze steeds meer zien hier klaar voor te zijn. Zo brengt ze steeds meer tijd door aan tafel om te gaan puzzelen of wil ze verven (daar valt kleuren en stempelen ook onder).

Gezellig hoor, met zijn tweetjes, en soms met zijn drietjes, aan de grote tafel. Qua ontwikkeling is ze er ook klaar voor, ze begint steeds meer interesse te krijgen in kleuren, vormen en getallen. Hopelijk kunnen ze haar daar nog meer mee helpen.

Ik ben ook heel benieuwd hoe het gaat met haar taalontwikkeling. Ze gaat tenslotte naar een peuterspeelzaal die werkt met een VVE-programma.

Toen in juli een pleegkindje kwam dat aardig Nederlands sprak ging dat met grote stappen vooruit. Ze gebruikt nu regelmatig twee of zelfs drie woordenzinnen. Ook al is het voor een deel nog eigen taal en spreekt ze de woorden niet correct uit.

Bekend met schoolgebouw

Maar de grote stap is dus gezet. Misschien omdat ik het zelf spannend vind heb ik haar zo goed en kwaad mogelijk er een beetje op geprobeerd voor te bereiden.

Zo zijn we de afgelopen tijd een paar keer langs het gebouw gelopen, niet dat dat veel helpt want ze waren dicht dus geen spelende kinderen buiten. Naast dat de voorkant een grote betonnen gevel is. Ik weet in ieder geval al wel waar straks de ingang zit, als het goed is ;-)

Samen boeken lezen

Er zijn diverse boeken die je kunnen helpen om je kind voor te bereiden op het naar school / peuterspeelzaal gaan. Zo had ik op de boekenbeurs een zoekboek gekocht over naar de kleuterklas gaan.

Dat scheelt twee jaartjes, maar toch leuk om dat een keertje samen door te bladeren en dingen te benoemen en aan te laten wijzen. Tips voor goede boeken zijn;

Schooluitrusting shoppen

Een rugzakje met naam heeft ze al sinds haar verhalfjaardag. Is wellicht een beetje aan de grote kant, maar de inhoud hebben we gisteravond klaar gelegd. Een paar luiers, beker met drinken en een reserve setje kleding zodat ze lekker vies kan worden.

Het wisselt per peuterspeelzaal wat je nodig hebt; bij de een blijven ze lunchen en wordt er brood geregeld. Bij de andere peuterspeelzaal moet je een 10-uurtje meegeven.

Liedjes zingen

Ik ga er vanuit dat er op de peuterspeelzaal ook een aantal kinderliedjes worden gezongen, met name het eet smakelijk liedje en wachten tot iedereen zit en ook iets voor zich heeft hebben we de laatste tijd geoefend met het eten. Dit vindt ze nog erg moeilijk, maar komt vanzelf.

Zelfredzaamheid oefenen

Gelukkig kan ze goed eten, dus dat komt wel goed. Andere vaardigheden zoals het aantrekken van een jas, of zelf naar de wc gaan hebben we ook geoefend. Maar dat hoeft ze van mij nog niet te kunnen, ze is net twee. Onze kleine grote meid.

Samen spelen

Tot slot hebben we een aantal keer afgesproken met leeftijdsgenootjes, zodat ze alvast kan ervaren hoe het is om samen te spelen. Om bijvoorbeeld speelgoed te delen; dat een ander kindje ook iets wil hebben en niet alles van haar is.

Of hoe het is om tijd door te brengen zonder mama, bijvoorbeeld bij de kindercrèche tijdens de doopviering van het nichtje.

Het doet me dan heel erg goed om te zien dat ze gewoon lekker een speelgoedje uitzoekt en er niet om maalt dat we weg gaan. Als ze ons ziet komt ze wel naar ons toe, maar loopt vervolgens vrolijk achter de rest van de kinderen aan. Kinderen en begeleiders die ze daarvoor nog nooit gezien heeft. Fijn hoor zo’n zelfstandige dame.

Ochtend ‘oefenen’

Er zijn peuterspeelzalen waar je eerst een uurtje (of twee) mag komen ‘oefenen’ voordat ze de hele ochtend blijven. Afhankelijk van de peuterspeelzaal kan dat zelfs ook twee of drie keer. Bijvoorbeeld als je kind heel veel huilt zullen ze dat langer proberen.

Als het gewend is kan hij of zij de hele ochtend blijven en het programma mee doen. Soms mag je er bij blijven, maar vaak hebben ze liever dat je naar huis gaat. Neem in dat geval snel afscheid, ook als je kind huilt.

Dan kan een van de pedagogisch medewerksters het kind troosten en een begin maken met het opbouwen van de vertrouwensband en het vertrouwen krijgen dat mama weggaat, maar ook weer terug komt!

Mocht je je echt niet prettig voelen, vraag dan of je na een uurtje mag bellen om te vragen hoe het gaat.

Wennen aan ritme

Dit is iets waar ik zelf wel een beetje tegenop zie, in een vast ritme komen.  Wennen aan het vroegere opstaan, ja ik ben gezegend met kinderen die net zoals ons graag uitslapen. Wat betekend dat ik zelf ook weer vroeg moet opstaan.

Nu ik weer ben begonnen met werken moeten we al een paar dagen vroeg opstaan, maar eigenlijk goed om dat de hele week te blijven doen. Het naar bed gaan wordt ook weer strak 7 uur en niet ‘het is mooi weer dus een uurtje later is ook goed’.

Aftelkalender

Net zoals het aftellen naar de vakantie of verjaardag, kan je een aftelkalender maken voordat de peuterspeelzaal begint. Dit kan je doen door eenvoudig weg kruisjes te zetten of stickers te plakken.

Extra leuk maak je het door er kleine opdrachtjes aan te verbinden. Zoals; samen een setje kleding uitzoeken voor de eerste schooldag, de rugzak inpakken, alvast weer de route fietsen, lekker vroeg naar bed toe etc.

Eerste schooldag

Op de allereerste schooldag is het erg leuk om een schoolfoto te maken van je kind. Mijn moeder deed dit al op de eerste dag van de basisschool en op de eerste dag naar de middelbare school.

Natuurlijk compleet met oversized rugzak en een slotjesbeugel; een echte brugpieper. Het is ook erg leuk om dit ieder jaar te doen. Bijvoorbeeld op de eerste en laatste schooldag van het jaar.

Op pinterest vind je hele coole ideeën voor mooie foto’s.

Schoolpleinmoeder?

Voor mezelf zal het ook een verandering zijn; dan sta je opeens met een baby te wachten op een schoolplein. In de tijd dat ik in de kinderopvang werkte heb ik een paar keer op een schoolplein gestaan voor de BSO, maar dat voelt toch heel anders.

Nu ben je zelf een moeder die aan het wachten is. Samen met andere moeders. Zo ben ik heel erg benieuwd naar de andere moeders, en natuurlijk naar hun kinderen. Of de ‘juffen’ die straks op haar gaan passen.

Verder zal er niet veel veranderen, is niet dat ik nu opeens veel meer tijd over hou aangezien de maandag en dinsdag gewoon ‘werkdagen’ zijn.

Met een beetje geluk heb ik de komende tijd op vrijdagochtend wat meer tijd over om eindelijk eens een inhaalslag te maken om de blogjes en met name de foto’s van het oude domein te gaan controleren.

Linda van Aken
 1. Linda says:

  Ohh, spannend! Ik vind het wel een lange tijd, van half 9 tot half 2. Bij ons is het ook tot half 12. Mijn jongste vertikte het om te gaan praten, maar met behulp van een logopediste en de peuterspeelzaal is dit allemaal goed gekomen. Er zijn nu zelfs dagen dat ik haar even vriendelijk vraagt om haar mond te houden ;)

  Succes! Ze zal het vast leuk hebben!

 2. Vlijtig Liesje says:

  Het is ook een grote stap om schoolpleinmoeder te worden. Ik vond het ook altijd een beetje onwennig in het begin.

 3. jackie says:

  heel veel plezier voor je kleine meid op de peuterspeelzaal…
  Ik vond schoolplein moeder zijn vreselijk, niets ergens dan tussen al die moeders staan dat geroddel horen, blehhh

 4. Kimberley says:

  Het is ook allemaal heel spannend. Maar ook zó leuk! Ze gaat het echt naar haar zin hebben, zeker weten. En voor je het weet, praat ze dan ook steeds meer en beter. Echt leuk!

 5. life4mama says:

  Wat leuk! Veel plezier en succes alle 3 :)
  Wel lange ochtenden zeg, van half 9 tot half 2. Hier is het van half 9 tot half 12, ook met VVE-programma. (in die tijd kan je helaas net niet echt veel doen…)

 6. Olga says:

  Ik weet nog wel dat ik het ontzettend spannend vond om voor de eerste keer in mijn nieuwe school rond te lopen. Deze werd namelijk in de zomervakantie vlak bij ons in de buurt gebouwd en zodoende kon ik er zelfs binnen kijken voordat het gebouw officieel geopend was!

 7. Suzanne says:

  Veel plezier op de peuterspeelzaal!!
  Hier twijfel ik nog of ik de kids, naast 2dagen kdv, nog naar een peuterspeelzaal ga brengen. Zelf vond ik het fantastisch als kind maarja toen was er geen kdv. Misschien nog 1 extra ochtendje vanaf januari om vast kinderen uit de buurt te leren kennen? We zullen zien!

Comments are closed.