Skip to Content

Tarief oppassen; hoeveel betaal je per uur en welke leeftijd?

Tarief oppassen; hoeveel betaal je per uur en welke leeftijd?

Je wilt een avondje samen op stap of misschien ben je een alleenstaande ouder en wil je ook weleens ergens heen. Maar wie past er dan op de kleintjes? Misschien dat opa of oma weleens op wil en kan passen, maar een babysitter achter de hand hebben is eveneens een idee.

Maar hoe werkt dat nu precies? Hoe oud moet de babysitter zijn? Hoeveel kinderen kun je toevertrouwen aan deze oppas? Welke taken leg je bij hem of haar neer en tot hoe laat blijf je weg?

Wat betaal je aan een babysitter?

In Nederland variëren de bedragen die betaald worden tussen de 4 en 10 euro per uur. Gemiddeld ligt het bedrag op €7,50. Nu is dit bedrag gebaseerd op meerdere zaken, zoals de ervaring van de oppas, uiteraard de leeftijd, waar hij of zij moet oppassen, maar ook wat er allemaal gedaan moet worden.

Enkel en alleen op de kinderen passen, die al op bed liggen, kost immers minder moeite dan ze eerst nog te eten geven, bijvoorbeeld. Je kunt een uurloon afspreken, maar gewoon een vast bedrag per avond is ook heel gangbaar.

Wel of geen minimumloon?

Het hangt er maar net vanaf hoe jij aan je babysitter komt, hoeveel je moet betalen. Over het algemeen zal er iemand komen die je zelf kent. Een buurmeisje of misschien een nichtje. Je bent niet verplicht om dan het minimumuurloon te betalen.

Toch is het wel fair om je babysitter netjes te betalen. Ze steken toch hun vrije tijd erin (waarin ze anders wel betaald hadden kunnen werken…). Veel ouders zullen dan ook wel dat minimumloon als inspiratiebron gebruiken.

Bij het Nibud kun je zien hoeveel redelijk is om te betalen. Zij hanteren een richtlijn van €3,72 –  €6,20 per uur. Dat zou gebaseerd zijn op het minimumloon van 15- tot 18-jarigen, die een volle werkweek werken (36 uur). 

Waar let je op bij het bepalen van het bedrag?

Zoals aangegeven is de leeftijd natuurlijk van belang. Een 15-jarige zal immers overal minder verdienen dan een 18-jarige. En een student die in zijn vrije tijd oppast en al begin twintig is, die zal het echt niet voor 4 euro per uur meer willen komen.

Bij een 15-jarige zal het onderwerp ervaring misschien nog niet zo meespelen, maar bij een ouder persoon natuurlijk wel. Iemand met ervaring zal niet alleen meer willen hebben, maar je gaat toch ook geruster weg als je weet dat de oppas het echt wel weet te rooien. Dus ook daar kun je meer voor betalen.

Doet de oppas er ook nog wat huishoudelijke klusjes bij, dan moet je vanzelfsprekend nog meer betalen. Besef ook dat overdag oppassen iets heel anders is dan in de avond, als ze allemaal slapen. Ook dat zal het tarief voor een oppas overdag anders maken dan een oppas in de avond. 

Waar wordt er opgepast

Dit klinkt misschien raar, maar het schijnt zo te zijn dat het ook van de regio waar je woont afhangt hoeveel je de oppas betaalt. Volgens Oppasland wordt er bijvoorbeeld in Amsterdam 7 euro per uur betaalt, terwijl er in Tilburg maar 5 euro wordt betaald.

Hoe je daarachter komt? Vraag het eens aan je vrienden, kennissen of buren uit je woonplaats die kleine kinderen hebben. Wat betalen zij? Zo weet jij of het redelijk is wat jij betaalt of wat de babysitter zelf vraagt!

Hoeveel kinderen 

Waarschijnlijk zal je nichtje niet gaan onderhandelen over het feit dat ze op 3 neefjes moet passen.

Maar op zich zou het normaal zijn dat de oppas wel meer krijgt naarmate er meer kinderen zijn. Huur je iemand echt in, dan zal dit ook het geval zijn. Je zou dan min of meer de regel kunnen hanteren dat ieder kind extra 2 euro meer kost (per uur).

Heb je kinderen die zoet slapen of zal de oppas er de hele avond een zware dobber aanhebben? Uiteraard mag ze dat ook terugzien in het bedrag dat je geeft. 

Blijft de oppas slapen?

Wordt het heel laat of woon je verder weg, dan kan het een idee zijn dat de oppas gewoon blijft slapen. Spreek een vast bedrag af, dat voorkomt een hoop gedoe. 

Vanaf welke leeftijd oppassen?

Als we kijken naar het soort werk dat pubers op bepaalde leeftijden mogen doen, dan komen we uit op 14 jaar. Uiteraard zal je per persoon moeten kijken of je dat wel of niet ziet zitten.

Maar let op: officieel mag die oppas dan alleen oppassen tussen 7 uur in de ochtend en 7 uur in de avond. Voor het echte avondwerk zal je officieel moeten uitkijken naar een 18-jarige! 

Oppas overdag

Overdag een oppas nodig als je aan het werk bent? Uiteraard kun je dan kiezen voor een officiële gastouder. Het voordeel is daarbij dat je weet dat zo iemand aan bepaalde eisen voldoet en je recht hebt op kinderopvangtoeslag.

Maar ga je heel af en toe even weg en heb je daar iemand voor nodig, dan kan een bekend persoon, bijvoorbeeld, het ook doen. Fijn als het gewoon iemand is die de kinderen kent. Hij of zij haalt ze dan op van school (indien van toepassing) en zal dan ook bijvoorbeeld wat doen in het huishouden of de kinderen helpen met het huiswerk.

Spreek heel duidelijk af wat je van hem of haar verwacht. Zitten de kinderen op school en kan school de oppas bellen als er iets is? Dan is het ook wel eerlijk om daar ook iets voor te vergoeden, ook al is hij of zij dan gewoon thuis.

Ze moeten er immers wel rekening mee houden. Of als je iemand achter de hand hebt (een student ofzo) die op korte termijn voor je op komt dagen, dan zou je je waardering hiervoor ook in geld kunnen uitdrukken door iets meer te betalen.

Het is toch heel fijn als je weet dat er mensen zijn die komen oppassen als het nodig is! 

Wil Cats
Volg me via: