Skip to Content

Kinderfeestje jongens

Kinderfeestje jongens

Een verjaardagsfeestje voor je zoon organiseren is leuk om te doen. Toch kun je soms best wat inspiratie gebruiken. Want wat vinden jongens nu leuk om te doen? Hoe maak je het kinderfeest tot een echt feestje waar je zoon blij van wordt én zijn vriendjes nog lang over zullen praten? Met dit artikel hopen we je te inspireren!

Sluit aan bij zijn interesses!

Misschien enigszins voor de hand liggend, maar wel meteen de belangrijkste tip: doe iets wat in de eerste plaats je zoon leuk vindt. Het is immers zijn feestje. Is hij een ‘echte’ knul die graag lekker bezig is en wel houdt van wat stoerdere activiteiten of is hij juist zo’n creatief joch die veel liever dingen aan het maken is, bijvoorbeeld.

Denk niet in termen dat iets zou moeten maar kijk gewoon naar wat je zoon graag doet en probeer daarbij aan te sluiten.

Thuis of erop uit

Voor knullen kun je zowel thuis als ergens anders een leuk kinderfeestje geven. Onderstaande ideeën zijn daarin dan ook heel verschillend, zodat jij dát kunt kiezen wat je zelf het fijnste vindt. De voordelen van thuis vieren zijn:

 • Goedkoper
 • Geen reisproblemen
 • Je kunt het helemaal naar eigen idee invullen
 • Is er iets met een kind aan de hand, dan kan het zo opgehaald worden
 • Je kunt makkelijker het draaiboek aanpassen als de kinderen bijvoorbeeld al sneller moe zijn dan verwacht

De voordelen van erop uit gaan zijn:

 • De kinderen worden meer vermaakt en jij kunt dus meer toekijken (alle tijd om mooie foto’s te maken…). Ligt er natuurlijk wel aan wat je precies gaat doen.
 • Het is al snel specialer omdat je niet thuis bent
 • Voorbereidingstijd is er praktisch niet
 • Geen troep thuis

We zullen je nu meerdere ideeën aanreiken.

Vier tot zes jaar

Een feestje voor deze leeftijdsgroep hoeft echt niet lang te duren. Een uurtje of 2 à 3 is genoeg. Nodig ook niet te veel kinderen uit. Vier of vijf vriendjes is prima.

Naar de kinderboerderij

Met de kleine mannen kun je prima uit de voeten met een bezoekje aan de kinderboerderij in de buurt of in een nabijgelegen dorp/stad (zodat het toch weer nieuw voor ze is). Misschien hebben ze er wel de mogelijkheid om een feestje te organiseren en krijgen ze er ook eten en/of drinken bij.

Kunnen ze meedoen met het voeren van de dieren, bijvoorbeeld, of mogen ze lekker knuffelen met bepaalde dieren. Als dit niet kan, neem je voor tussendoor zelf wat lekkers mee en eet je na afloop nog gewoon thuis iets.

Speeltuinfeestje

Met de mannen naar de speeltuin. Heb je in de buurt een speeltuinvereniging zitten? Dan is dat ideaal. Een grotere speeltuin, die afgezet is, is immers lekker veilig én vaak kun je er dan ook een zaaltje afhuren om het feestje te mogen vieren. Of je kunt er ook echt een kinderfeestje boeken.

Maar gewoon de woonwijk door en meerdere speeltuintjes bezoeken kan ook. Geef dan de route aan met bijvoorbeeld strikjes in bomen of pijltjes op de grond. Inderdaad, maak er dus een speurtocht van!

Met dit kleine grut is het wel verstandig om niet alleen met ze op stap te gaan, want je komt waarschijnlijk ogen en oren tekort én als er iets gebeurt kan je de rest niet alleen laten. Je partner of bijvoorbeeld een moeder van één van de gasten je laten assisteren is zeker aan te raden.

Themafeestje

Thuis een leuk themafeestje houden is met deze kids helemaal goed. Eigenlijk zijn ze al snel tevreden zolang ze maar lekker spelen kunnen. Kies een onderwerp wat echt bij deze leeftijd speelt. Dino’s doen het vaak heel goed, maar ook zoiets als politie of ridders.

En vergeet natuurlijk indianen en cowboys niet. Je kunt hierom heen van alles bedenken. Maak een eigen kwartet, verzin leuke spelletjes, schminken, poppenkastvertelling of een filmpje opzetten: het kan allemaal.

Zeven tot negen jaar

Met deze jongens kun je al net weer iets meer doen. Alleen spelletjes thuis doen zal minder gewaardeerd gaan worden. Wat niet wegneemt dat je prima nog thuis kunt blijven, alleen zullen de dingen die je doet net even meer inhoud moeten hebben.

Ook nu zijn themafeestjes prima. Of ga op zoek naar iets leuks om buiten te kunnen doen. Daar kunnen ze immers helemaal lekker hun gang gaan. Deze feestjes mogen wel iets langer duren, maar een uur of vier is genoeg.

Iets meer vriendjes zou ook kunnen, maar let daarbij vooral op wat je kind ook leuk vindt. De één vindt die drukte heerlijk en dan is het vooral wat jijzelf aankunt…maar er zijn ook kinderen die dan juist te veel prikkels krijgen. Voor je zoon kun je dan beter een kleiner aantal vrienden vragen, zodat het voor de jarige ook een fijn feest wordt.

Sportfeestje

Lekker buiten bezig zijn vinden jongens vaak het einde. Ze kunnen dan ook lekker hun energie kwijt. Je kunt een thema van een bepaalde sport nemen, zoals voetbal of basketbal. Maar je kunt ook juist diverse sporten integreren in het feestje.

Er zijn sporthallen die kinderfeestjes organiseren! Dan mag je daar dus gewoon gebruikmaken van de sporthal. Ideaal als je kind in de winter jarig is en je toch graag met de bal aan de gang wilt. Olympische Spelen als thema is trouwens ook een heel leuke.

Naar een museum

Een museum over een stoer onderwerp is hartstikke leuk. En ze organiseren ook nog eens feestjes waarbij de kinderen van alles horen en mogen waardoor het nog interessanter wordt. Ideeën hierbij zijn:

 • Nationaal Militair Museum in Soest
 • Space Expo in Noordwijk
 • Nemo in Amsterdam
 • Archeon in Alphen aan den Rijn
 • Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen
 • Spoorwegmuseum in Utrecht

Tien tot twaalf jaar

Deze jongens worden al echte mannen… Een museum bezoeken blijft een top idee, net als iets met sport. Maar natuurlijk kun je er nu ook voor gaan kiezen om echt in de avond een feestje te gaan geven.

Over het algemeen zul je niet meer aan hoeven komen met een feestje met koekhappen en een strak schema wat er allemaal waar gedaan wordt. Zichzelf mogen vermaken is veel leuker. Lekker met elkaar op stap naar iets is dan toch wel heel leuk, zoals:

 • Een zwembad
 • Lasergamen
 • Een klimpark
 • Gaan waterskiën of een sneeuwhal bezoeken en een skiles nemen
 • Een dropping organiseren, waarbij je wel voor begeleiding zorgt!
 • Een tuinfeest of ander discofeest (als je zoon dat natuurlijk leuk vindt)
 • Escaperooms zijn ook zeker een leuk idee. Let wel goed op de leeftijden, want te makkelijk of te moeilijk is echt niet leuk voor ze.
 • Naar de bioscoop in de avond!

Pubers

Oké, dan zijn ze echt groot. Vier je dan nog een kinderfeestje? Ja en nee. Nee, je plant inderdaad (meestal) geen echt kinderfeestje meer. Maar natuurlijk vindt je zoon het wel fijn om zijn vrienden uit te nodigen voor zijn verjaardag. Je kunt een BBQ organiseren voor ze.

Maar gewoon met elkaar in de kamer mogen zitten en films kijken is vaak ook al genoeg. Overleg met je zoon hoe hij zo’n avond voor zich ziet en bemoei je er verder zo min mogelijk mee. Al houd je op afstand natuurlijk wel toezicht. Want ze moeten toch ook allemaal wel weer heelhuids, zonder drank, naar huis!

Wil Cats
Volg me via: