Skip to Content

Jurk fase bij jongens; wat als je zoon een jurk aan wil?

Jurk fase bij jongens; wat als je zoon een jurk aan wil?

We mogen met z’n allen zo open-minded zijn (denken we), toch kijken veel mensen raar op als een jongen in een jurkje loopt. Jouw zoon wil misschien ook wel een jurk aan.

Wat doe jij dan? Schrik je toch eigenlijk wel en vraag jij je af of je hier meer achter moet zoeken? Vind je het allemaal wel prima? Of ben je toch wel bang voor de kritiek die zou komen als je hem zo over straat laat gaan? We duiken in de jurk-fase van onze jongens!

Is het een fase?

Je hoeft niet meteen te denken dat je zoon in een verkeerd lichaam huist als hij opeens ook een jurk aan wil. Als je dochter zich als ridder verkleedt, dan ben je daar toch ook niet bang voor?

Hij wil gewoon ook meedoen. Ook beleven hoe het is om prinsesje te zijn, bijvoorbeeld. Of hij vindt een jurk gewoon mooi. En die mooie kleren wil hij ook aan. Wie heeft eigenlijk bepaald dat een meisje wel in een broek mag lopen, maar een jongen niet in een rok?

En ja, voor de meeste jochies is het een fase. Gaat het snel weer over als ze ouder worden en ze doorhebben dat het voor meisjes is…

Mijn eigen zoons hebben nooit iets met jurken gehad (dus niet ieder kind zal deze fase hebben), maar ze hadden het wel met de kleur roze. Die was ook een tijdje favoriet, tot ze ietsje ouder werden en doorhadden dat het als een meisjeskleur gezien wordt.

Is het erg als een jongen een jurk aan wil?

Natuurlijk is het niet erg als je zoon opeens Assepoester wil zijn. Zeker met verkleedspelletjes is het toch helemaal prima als ze een meisjesrol op zich nemen? Maar wat doe je als je zoon met een jurk naar school zou willen?

Dat voelt dan toch wel weer als een stapje verder. Wat eigenlijk raar is, want dat houdt dus in dat we ons wel voor de buitenwereld schamen. Dus vraag jezelf maar af of je dit wilt? Wil jij dat de wereld om ons heen bepaalt of je het wel of niet goed vindt dat je zoon een jurk draagt? Nee toch? 

Is het iets van tegenwoordig?

Nee hoor, het is niet zo dat jongens dat nu opeens willen door de genderkwesties die we overal tegenkomen. Daar krijgt zo’n kleine jongen waarschijnlijk weinig van mee.

Maar ik weet nog dat ik puber was (dus we hebben het dan toch al over zo’n veertig jaar geleden) en onze dominee vertelde dat zijn zoontje in een jurk wilde lopen. Ik geloof zelfs dat de beste man het goed vond als het kind ermee naar school ging.

In die tijd toch nog een stuk minder normaal dan nu. Heel goed van die dominee, want hij vond dat zijn zoon daar recht op had. Het is dus zeker niet iets van tegenwoordig. Het hoort er gewoon bij. 

Andere vrouwendingen die voorkomen

Het is natuurlijk niet alleen maar jurken of de kleur roze die even leuk gevonden worden door jongens, die toch echt ‘stoere jongens’ zijn. Je kunt ook denken aan nagellak op willen, net als mama. Stiekem de hoge hakken van moeders uit willen proberen.

Of ook een pop of een poppenwagentje willen hebben. Heerlijk meezingen met K3 of naar een concert van deze dames willen.

Eigenlijk blijft het vreemd dat niemand op zal kijken als je dochter met een autootje speelt, maar een jongen met een pop door sommige mensen toch wel kritisch wordt bekeken!

Hoe reageer jij?

Misschien moeten we eerst eens kijken naar jouw eigen reactie. Schrik je? Of vind je het zelf wel grappig dat hij ook een jurk aan wil, net als zijn zus? Dat ook hij eens een prinses wil zijn?

Zelf je eigen reactie peilen kan nuttig zijn. Want jouw (onbewuste) reactie kan wel iets heel anders zijn dan je eigenlijk met je verstand zou willen.

Je kunt wel vinden dat je zoon in een jurk mag lopen, maar onbewust kan toch iets je vertellen dat dat echt niet kan. Wat zullen de mensen wel niet zeggen?

Door hier bewust van te worden, kan je reactie meer in lijn komen met wat je wilt voor je zoon.

Lekker toelaten

Als jongensmoeder vind ik dat ook zoons het recht hebben om lekker die dingen leuk te mogen vinden die ze zelf willen. Dat dit helemaal los staat van het hele genderverhaal.

Of anders gezegd: een kind moet gewoon kind kunnen zijn en hoeft zich niet aan bepaalde hokjes te houden als we het over mannen en vrouwen hebben.

Maar ook: jurkjesfases en dat soort dingen zeggen helemaal niks over zijn gender en latere voorkeuren. Een stoere gozer kan prima ook een klein knuffelkontje zijn die het leuk vindt om ook prinsesje te mogen spelen. 

En als het meer is dan een fase?

En ja, dan kan het inderdaad ook uiteindelijk iets meer blijken te zijn dan een fase. Dan nog: wie ben jij om te beslissen voor je kind? Hij mag toch zeker gewoon zichzelf zijn?

Er zijn mensen die dan zeggen dat je het aanmoedigt. Ik vraag me dat echt af. Is het juist niet zo dat je het heel interessant maakt als je het verbiedt waardoor het verlangen ernaar eerder aanwakkert? Het juist tot iets moois maakt in zijn hoofdje?

Is niet gewoon de enige juiste beweegreden: mijn zoon mag zichzelf zijn? En daar is niks mis mee! Want jouw zoon is gewoon perfect op zijn eigen manier. 

Wil Cats
Volg me via: