Als mama is het lastig voor te stellen hoe het is om een piemel te hebben. Misschien is het ongemakkelijk om over piemels te praten. Ze hebben allemaal een andere vorm, groeien en kunnen onverwachts hard worden.
Als moeder heb je natuurlijk zelf ook vragen: Waarom is de piemel stijf? Waarom zit hij zoveel aan zijn geslachtsdeel? Moeten ze staand plassen of juist zittend? Hoe maak en houd je een piemel schoon? En wat is piemelpijn?
Het is te makkelijk om je zoon bij elke piemelvraag door te sturen naar zijn vader. Dus vandaar wat uitleg over de fluit, pik, penisje, slang oftewel de piemel.
Eerste babyerectie
Laten we beginnen bij het begin. Babyjongens, ook al zijn ze net geboren, kunnen al een erectie krijgen. Sta dus niet gek te kijken als de luier afgaat en je zoontje een klein “groot” penisje heeft. Dat is een natuurlijke reflex en heeft vrijwel niets te maken met seksualiteit. Daarbij zijn baby’s goed in het ontdekken van hun lichaam.
Bij toeval ontdekken ze hun geslachtsdelen. Als ze hun piemeltje aanraken ervaren ze opeens een prettig gevoel. Als ze ouder worden, kunnen ze hun geslachtsdeel wel bewuster opzoeken. Dat geldt ook voor meisjes.
Laat deze ontdekking als ouder gewoon toe. Zo leren ze hun lichaam kennen. Je geeft ook de boodschap: Je lijf is van jou dus ook je piemel.
Sla hun handjes niet weg als ze aan hun piemel zitten wanneer jij een poepluier verschoont. Leid ze af met een speeltje of geef aan dat ze even moeten wachten omdat je aan het schoonmaken bent.
Gefriemel aan de piemel
Klaarkomen kunnen baby’s al fysiek als ze geboren zijn. Ja dat lees je goed! Jonge kinderen tussen de 2 en 4 jaar kunnen dit fenomeen al heel vroeg ontdekken. Maak je dus geen zorgen, het is helemaal niet raar.
De aanraking van hun piemel of plasser geeft een ontspannen gevoel. Logisch dat kinderen dit gaan herhalen.
Wellicht klinkt dit bekend; we hebben het namelijk over masturberen. Sommige kindjes doen dit voor de tv en andere kindjes om in slaap te komen.
Er zijn verschillende vormen van masturbatie; wrijven tegen een knuffel, wrijven tegen een tafelpoot, met hun hand in hun onderbroek zitten en wrijven.
Bestraf dit niet want er zitten geen erotische gevoelens bij, het is een rustmoment. Het is net zo ontspannen voor hen als op een duim of speen zuigen.
Overigens is klaarkomen voor (jonge) kinderen te vergelijken met klaarkomen bij volwassen: ademhaling versnelt, geconcentreerd zijn, warm of zelfs bezweet aanvoelen, een rood hoofd en tot slot ontspannen worden.
Onderhoud en schoonmaken van de voorhuid
De voorhuid is ter bescherming van de eikel want deze is erg gevoelig. Daarnaast beschermt de voorhuid in de periode van baby tot kleuter ook de plasbuis tegen irritatie. Het is beter om de voorhuid van niet-besneden baby’s met rust te laten.
De voorhuid is nog verkleefd en het naar achter trekken van de voorhuid kan alleen maar schade aanrichten. De voorhuid zal vanzelf loslaten naarmate je zoon ouder wordt.
Het kan zijn dat de verklevingen tot ver in de basisschoolleeftijd bestaan. Je kan vanaf peuterleeftijd kijken of de verklevingen al zijn opgeheven door heel voorzichtig de voorhuid iets naar achter te trekken. Heb je er geen goed gevoel over of wil je kind het niet? Prima, forceer het niet.
Maar hoe houd je hem dan schoon? Heel simpel door de buitenkant van het geslachtsdeel gewoon met een washandje of doekje te wassen met lauw water. Gebruik het liefst geen zeep want dat kan irritaties veroorzaken. Je kan dit doen wanneer je de luier verschoont of als de kleine man in bad gaat of onder de douche.
Meestal komen jongens er vanzelf achter dat hun voorhuid los zit en teruggetrokken kan worden. Als de voorhuid en eikel los komen van elkaar is het belangrijk om deze huidplooi goed schoon te houden.
Onder de voorhuid hopen dode huidcellen op. Deze talgafscheiding is witgelig van kleur en wordt ook smegma genoemd. Wanneer de talgafscheiding niet regelmatig wordt weggewassen, kan dit gaan irriteren.
Ook kan er bij jonge kinderen een beetje urine in de plooien achterblijven. Schoonmaken doe je door de voorhuid voorzichtig naar achter te schuiven en dan de eikel en binnenkant met schoon water spoelen.
Het fijnste is onder de douche of in bad want dan is alles nat. Laat het lauwe kraanwater het schoonmaakwerk doen. En vergeet niet de voorhuid weer terug te schuiven.
Staand of zittend plassen?
Jongens zijn vaak iets later met zindelijkheid dan meisjes. Het scheelt hooguit een paar maanden. Meisjes zijn rond 2,5 jaar uit de luier en voor jongens is dat 2 of 3 maanden later.
Dit heeft onder andere te maken met een redelijk ontwikkeld zenuwstelstel. En vanaf dat moment kan hij bewust zijn sluitspieren aanspannen of loslaten. Voor jongens die beginnen met zindelijkheidstraining is zittend plassen het begin.
Sommige jongens zijn nog zo klein dat ze niet eens staand over de rand heen kunnen plassen. Daarbij kunnen ze een verkeerde plasroutine ontwikkelen als ze beginnen met staand plassen.
Als ze zittend leren plassen is dat vanuit een ontspannen positie. Staand plassen brengt het gevaar met zich mee dat jongens een bepaalde druk gaan creëren om de plas naar buiten te duwen. Als je ontspannen zit, kan je lekker alles laten gaan.
Een andere tip is om je zoontje naar voren te laten leunen als hij zit en wijs zijn penisje naar beneden. Dat voorkomt een waterballet. Ook tijdens het plassen op een potje of wc is het niet gek dat hij zijn lichaam en piemel uitgebreid aan het ontdekken is. Uitplassen is overigens ook belangrijk want dit voorkomt om de haverklap een toiletbezoek.
Piemelpijn is niet fijn
Pijn is niet fijn. Heb je als moeder geen goed gevoel bij de piemelpijn, bel dan gewoon de dokter. Je zult vast niet de eerste moeder zijn die met haar zoontje bij de dokter zit voor piemelpijn.
Het kan soms zo heftig zijn dat een broek dragen al zeer doet. De pijn is vaak een irritatie door achtergebleven restjes vuil van urine. Als dit gaat broeien, kunnen de bacteriën zich snel ophopen en ontstaat er een ontsteking. Ook kan het penisje opgezwollen raken.
Zoals eerder aangegeven is het niet aan te raden om de voorhuid naar achteren te trekken in verband met verklevingen. Vaak gaat de ontsteking weer vanzelf weg.
Wat helpend kan werken is om twee keer per dag je zoon in een bad met lauw water te doen voor een minuut of zeven. Doe er een beetje groene zeep of sodazout in want dat werkt ontsmettend. Ook is goed afspoelen met lauw kraanwater fijn.
Insmeren met kokosolie houdt de huid soepel. Voorkomen is beter dan genezen. Leer je kind aan dat hij goed uit plast. En dep na het plassen de piemel even schoon moet een washandje.
Seksuele opvoeding
- Seksuele opvoeding kind
- Seksuele voorlichting boeken
- Verschil jongens en meisjes
- Week van de lentekriebels basisschool
- Preuts betekenis kinderen
- Worden we steeds preutser?
- Gebrek aan schaamte in huis?
- Doktertje spelen
- Kind zit aan geslachtsdeel; is dat normaal?
- Mijn kind kijkt porno! Wat nu?
- Piemelpraat bij jongens
- Eerste natte droom
- Eerste menstruatie kind
- Eerste keer verkering
- Eerste bh kind
- ‘Betrapt’ tijdens de seks, wat nu?
- Grooming of sextortion
- Seksuele uitbuiting
Jongens
- Zelf kleurplaten maken in Canva - 31 March 2024
- Het mysterie van zeemeerminnen; bestaan ze wel of niet? - 8 February 2024
- 27 Populairste interieurtrends van 2024 - 21 January 2024