Skip to Content

Locatie kind volgen; 6 handige apps (android & iphone)

Locatie kind volgen; 6 handige apps (android & iphone)

Als bezorgde ouder kan het een uitkomst zijn om de locatie van je kind te kunnen volgen via een app. Maar als je even verder denkt kom je eigenlijk uit bij een horrorfilm, zoiets als ‘Big Brother is watching you.

’Hoever ga je hier dus in? Tot wanneer is het slim en vanaf wanneer ben je eigenlijk niks anders aan het doen dan spioneren? Mocht je je kind graag volgen: via welke apps kan dat?

Waarom een locatie willen weten van je kind?

Misschien moeten we eerst het onderscheid gaan maken tussen jonge en oudere kinderen. Gaat het om een jong kind, dan is het misschien wel heel slim om je avontuurlijke kind toch een beetje in de gaten te kunnen houden door zo’n locatievinder.

Gaan we echter naar oudere kinderen, die ondertussen gewoon het recht hebben om een eigen leven op te bouwen, dan kom je eigenlijk uit op spioneren, toch? Hoewel je daar ook genuanceerd in kunt denken.

6 locatie volgen apps

Uiteraard zijn er ook op dit gebied diverse mogelijkheden, met allemaal hun eigen voor- en nadelen. We zetten er een paar voor je op een rij!

Family Link

Naast het volgen van de plekken waar je kind is, kun je met apps als Family Link (hier) ook helemaal bijhouden wat het telefoongebruik van je zoon of dochter is. Welke apps gebruikt het, bijvoorbeeld. Ook hierbij kun je je afvragen hoe ver je hierin moet gaan.

Waar is de vrijheid gebleven die je als puber gewoon nodig hebt om je eigen leven te mogen gaan opbouwen? Waar ligt de grens tussen gezonde interesse en dwangmatige bemoeizucht?

Nu ligt die grens waarschijnlijk voor iedereen anders, maar probeer het ook vanuit de ogen van je kind te zien…en hoe jij dat had gevonden toen je zo oud was.

Life 360

Life 360 is een app waarmee je precies kunt zien waar je kind is. Of andere leden van de familie. Kan handig zijn als je man in de file staat en jij daardoor weet wanneer er pas gegeten kan worden, bijvoorbeeld. Of als je kind wat later is, kun je zien of hij al op huis aan komt. Je kunt bij deze app chatten, wat toch handig is.

Iedereen die je volgen wilt moet zelf ook op de app op zijn telefoon hebben. Stiekem bespioneren is het dus niet. Deze personen moet je vervolgens ook nog eens toevoegen aan je eigen ‘circle’. Deze app is gratis en zowel beschikbaar voor Android als iOS.

Find My Friends

Heb je een iPhone dan kun je gebruik maken van Find My Friends. Ook deze app is gratis. Je kunt hier dus eveneens heel eenvoudig zien wie waar is op dit moment. Je moet elkaar wel eerst toevoegen anders werkt het niet. Gelukkig maar…

Zoek Vrienden

De variant voor een Android is de Zoek Mijn Vrienden app. Werkt dus gewoon hetzelfde als de vorige varianten, maar deze is puur voor Android. Ook gratis dus. Het klinkt hetzelfde als Find My Friends van iOS, qua naam, maar is dus niet dezelfde app!

Find My Kids

Met de GPS-tracker Find My Kids kun je de locatie van je kind volgen. Je kunt zien waar het kind zich bevindt en meeluisteren naar de omgevingsgeluiden. Je kunt het geluid van zijn telefoon harder zetten zodat hij je toch hoort als je belt… en je kunt zien welke apps je kind gebruikt.

Is hij of zij op tijd op school, moet zijn telefoon niet opgeladen worden en dat soort dingen kun je bijhouden. En je kunt met elkaar chatten en zelfs complimenten geven.

De app is zichtbaar aanwezig, dus je kunt dit niet stiekem installeren (gelukkig maar…). Hiervoor heb je de app Pingo! nodig. Jouw kind kan dan naast chatten ook op een SOS-knop drukken. Jij krijgt dan direct een luid alarmsignaal te horen. Het kan dus heel veilig zijn!

Naast een smartphone (met de app Pingo!) kan je ook gebruik maken van een GPS-horloge voor kinderen. Je vindt de app in de Playstore. Je hebt een proefperiode. Hierna kun je alleen nog de locatie online zien. Om alle functies te behouden moet je dan een abonnement afsluiten.

Glympse

Dit is een heel ander soort app. Deze is van tijdelijke aard. Je kunt tot 4 uur lang jouw locatie met iemand delen. Moet je kind dus ergens vandaan komen en wil je toch wel zeker weten dat dit goed gaat, dan kun je deze gebruiken. De ontvanger hoeft hierbij de app niet te downloaden.

Hij wordt via sms op de hoogte gehouden waar je bent. Je zet de app dus op de telefoon van je kind en je krijgt steeds via sms de locatie door. Je kunt meekijken en als je partner bijvoorbeeld een reis moet maken met de auto kun je ook nog zien of hij niet te hard rijdt… Deze app is er voor iOS en Android en is ook gratis.

In overleg gebruiken

Moet je puber alleen door de polder heen fietsen? Dan zou je natuurlijk prima in overleg met hem of haar zo’n app kunnen gebruiken. Mocht er dan onverhoopt iets gebeuren, heb je wel een middel om je kind te kunnen helpen!

Maar dat is uiteraard een heel ander verhaal. Bespreek dit met je zoon of dochter en zorg dat hij of zij dus ook de mogelijkheid heeft om deze locatiebepaling uit te zetten.

Met een groep op pad

Ga je met een groep op pad, dan kan een tracking app lekker handig zijn. Zo kun je afspreken dat je allemaal lekker je gang gaat (bijvoorbeeld in een groot attractiepark of een stad) en dat je elkaar op een bepaald tijdstip weer ontmoet. Zien waar iedereen dan is, kan een uitkomst zijn!

Dit werkt natuurlijk ook als je met je pubers op stap bent. Laat ze maar even zelf rondstruinen in de onbekende stad, terwijl jullie even op een terrasje wat willen drinken. Je houdt elkaar zo toch in de gaten en verdwalen is dus niet meer mogelijk (zou je zeggen…).

Problemen met de apps

In 2019 kwam er bij de NOS naar voren dat meerdere tracking-apps uit de Play Store gehaald waren omdat deze apps verborgen aanwezig waren op de telefoon. Met andere woorden: zo kon je dus stiekem iemand in de gaten houden.

Doodeng toch, eigenlijk. Wie weet staat er ook wel één op jouw telefoon en houd iemand jou stiekem in de gaten!

Gelukkig vond ook Google dat niet netjes. Maar er zijn ook ‘nette’ apps, die gewoon legaal zijn en waarbij je vrienden of familie dus op een nette manier kunt volgen.

Wil Cats
Volg me via: