Mogelijk heb je ook de serie ‘the Affair’ op Netflix gezien. Daarin zit een aflevering, waar het zoontje van de hoofdpersoon overlijdt ten gevolge van uitgestelde verdrinking. Huh? Dacht ik, hoe kan dat? Het jongetje had die dag in zee gezwommen.
Daarna hadden ze met elkaar gegeten op het strand en bij het kampvuur gezeten. Toen hij slaperig werd, besloot de moeder om hem naar huis te brengen. Onderweg gaf hij over. Dat zal vast door het eten komen en alle beweging dachten de ouders.
De volgende ochtend bleek hij overleden te zijn, door water wat hij had binnen gekregen eerder die dag. Verschrikkelijk natuurlijk! Ik had er nog nooit van gehoord. Na wat research blijkt dit helaas wel echt voor te komen.
Dit verschijnsel noemen we ook wel late verdrinking. Het treedt altijd op nadat een kind wat water binnen gekregen heeft. Gelukkig komt het niet veel voor, maar het is wel belangrijk om op deze symptomen te letten als je kind met water in aanraking is gekomen.
Alert zijn met zwemmen of het in bad gaan
Als je naar het zwembad gaat, dan houd jij je kind vast goed in de gaten. En terecht, want wereldwijd overlijden er helaas nog jaarlijks veel mensen aan verdrinking. Dit gebeurt met name in de zee, als mensen te ver zwemmen, of als ze in een gevaarlijke stroming terechtkomen.
Voor kinderen jonger dan 5 jaar, is verdrinking de meest voorkomende doodsoorzaak. En dan niet alleen in een zwembad. Vaak is het een moment van even aan de aandacht aan de volwassene ontsnappen en in een vijver of sloot terechtkomen.
Ook als jij je kind in bad doet, blijven veel ouders erbij. Het is per gezin verschillend hoe oud de kinderen zijn als ze zonder toezicht in bad ‘mogen’. Gemiddeld ligt dit tussen de 7 en 9 jaar.
Vaak is er een jonger broertje of zusje die ook mee in bad gaat, zodat ze op elkaar letten. Ook als er in de zomer een badje in de tuin staat, is het advies om erbij te blijven en alert te blijven op het inslikken van water.
Verschil verdrinking – uitgestelde verdrinking
Het verschil tussen verdrinking en uitgestelde verdrinking is dat bij uitgestelde verdrinking de symptomen pas uren na het zwemmen optreden. De hoeveelheid water maakt bij uitgestelde verdrinking niet uit. Het kan dus ook al van een klein beetje water gebeuren!
Een onderzoek van veilig NL toont dat peuters het grootste risico op verdrinking lopen. Kinderen tussen de 0 en 4 jaar komen het vaakst naar het ziekenhuis met bijna-verdrink-klachten. Een groep die er uit springt zijn de 1- en 2-jarigen.
Onderzoeker Dorine Collard van het Mulier instituut geeft als reden aan: ‘Betrokken volwassenen geven aan dat ze even wegliepen en hun kind uit het oog verloren toen het ter water raakte’.
Waar tieners tot en met 14 jaar met name in meren in de problemen komen met zwemmen, is dit voor volwassenen in rivieren en grachten. Opvallend is dat vooral buitenzwemplekken langs de kant een risicogebied vormen voor verdrinking.
Ook gebeurt het bij veel tieners ten gevolge van een ongelukkige val. Bijvoorbeeld als ze duiken in ondiep water en verkeerd terechtkomen of hun nek breken. Stimuleer het zwemmen van je tiener daarom met anderen. En praat erover dat ze op elkaars veiligheid letten.
Adviezen voor ouders om verdrinking te voorkomen
De Nationale Raad Zwemveiligheid geeft de volgende richtlijnen om verdrinking bij kinderen te voorkomen:
- Houd je kind altijd in je zicht.
- Blijf bij kinderen jonger dan 3 jaar dichtbij. Zo dichtbij dat je ze kunt aanraken.
- Zorg dat je kind niet ongezien de tuin of het huis kan verlaten (zeker als er sloten en vijvers in de buurt van je woning zijn).
- Bij meerdere volwassenen: spreek af wie er op de kinderen let.
- Doe zwembandjes bij je kind om.
- Laat je niet afleiden door je telefoon of boek.
Wat is uitgestelde verdrinking?
Uitgestelde verdrinking wordt ook wel late verdrinking genoemd. Bij deze vorm van verdrinking slikt een kind water of chloor in tijdens het zwemmen of het in bad gaan. Het water dat binnenkomt, sluit uit bescherming voor de longen, de luchtwegen af. Zo voorkomt het lichaam dat de longen vol water lopen.
Helaas kunnen de longblaasjes in de longen wel beschadigd raken. Dit geeft een ontstekingsreactie in het lichaam.
Daarnaast krijgen de longen geen zuurstof en daardoor de hersenen ook niet. Kinderen overlijden als gevolg van zuurstofgebrek in de hersenen.
Symptomen droge / uitgestelde verdrinking
- Het start vaak met vermoeidheid. En dat is het gevaarlijke, want van zwemmen worden veel kinderen moe. Logisch dus die vermoeidheid. Treden naast de vermoeidheid ook deze symptomen op? Raadpleeg dan altijd een arts!
- Moeite met ademhalen, schuimende ademhaling
- (Veel) hoesten
- Overgeven (met wit of roze schuim)
- Gedragsverandering. De gedragsverandering wordt veroorzaakt door het zuurstoftekort in de hersenen.
Hoe kun je hier het beste mee omgaan?
Dit zijn de gevaren die het inslikken van water met zich mee kan brengen voor kinderen. Door de symptomen te herkennen en een arts te raadplegen kan erger leed voorkomen worden.
Droge verdrinking
In Amerikaanse media duiken steeds meer verhalen op over secundaire verdrinking. Heel tragisch is het verhaal uit 2010. Een tienjarige jongen uit South Carolina was die dag met zijn ouders in een zwembad geweest.
Per ongeluk kreeg hij die dag water binnen. Hij was weliswaar even benauwd, maar ging al snel weer verder met spelen. Zijn moeder vertelde dat hij zich erna opmerkelijk gedroeg: zo bevuilde hij het water. Iets wat hij normaal nooit deed.
Na een uur besloot het gezin naar huis te gaan. De jongen gaf aan dat hij zo moe was en naar bed wilde. De volgende ochtend bleek hij niet wakker te worden. Helaas is hij aan de gevolgen van droge verdrinking overleden.
Veiligheid & Ongelukken
- Meest voorkomende ongevallen in huis
- Kinderveiligheid in huis
- Veilig speelgoed
- Kind kwijt raken tips voorkomen
- Locatie kind volgen
- Veilig fietsen in verkeer
- Veilig naar school fietsen
- Fiets tussen de spaken
- Kind veilig in autostoel
- Kind veilig voorin de auto
- Baby winterjas in Maxi-Cosi
- Tips auto koel houden
- Wiegendood
- Secundaire verdrinking voorkomen
- Vuurwerk en kinderen
EHBO
- EHBO voor kinderen
- EHBO medicijnkastje; wat nodig?
- Reisapotheek baby & kind; wat nodig?
- Paracetamol baby & kind
- Kind ziek thuis
- 112 bellen kind leren hoe en wanneer
- Bloedneus kind
- Kind verhoging of koorts?
- Kind flauwvallen
- Koortsstuip baby & kind
- Baby hik
- Verkoudheid kind
- Hooikoorts kind
- Blauwe plekken kind
- Schaafwond kind behandelen
- Brandwond kind verzorgen
- Verstikking kind; wat te doen?
- Splinter verwijderen
- Kind iets in neus
- Rode wangen baby & kind
- Luieruitslag
- Diarree baby
- Wat te doen bij muggen
- Wat te doen bij wespensteek
- Allergische reactie muggenbeet of wespensteek
- Voedselvergiftiging
- Zonnebrand; bescherming zon
- Zonnesteek warm weer
- Wagenziekte
- Secundaire verdrinking
- Kind ziek na zwemmen
- Luizen & neten
Zwemmen
- Baby zwemmen; wanneer eerste keer?
- Teddybeerzwemmen baby & peuters
- Veilig zwemmen baby zwembad of swimfloat
- Zwemvest of zwembandjes baby
- Vanaf welke leeftijd zwemles
- Zwemmen met kleding aan
- Wel of geen zwemdiploma C na A & B
- Cadeau & beloning zwemdiploma
- Schoolzwemmen
- Swim2Play schoolzwemmen
- Zwembad activiteiten & spelletjes
- Snorkelen met kinderen
- Zwemkleding voor kinderen
- Swimsuit, monokini of zwempak voor kind
- Zwemkleding zwangerschap
- Zwemmen als je ongesteld bent
- Schamen voor lichaam tijdens zwemmen
- DIY Zelf decoratie maken voor in huis - 11 September 2024
- 25 Heerlijke vegetarische hapjes voor elke gelegenheid - 9 September 2024
- 7 Populaire straatspellen van vroeger en nu - 8 September 2024