Skip to Content

Voet tussen de spaken

Voet tussen de spaken

Helaas gebeurt het nog regelmatig: de voet van een kind komt tussen de spaken. Het blijkt zelfs één van de meest voorkomende ongevallen te zijn bij kinderen tussen 3 en 5 jaar! En eigenlijk kun je het vrij eenvoudig voorkomen!

Hoe voorkom je dit soort ongevallen en als het dan toch gebeurt: hoe handel je dan?

Wat zijn spaakongevallen

Spaakongeval, spaakletsel of spaakverwonding: allemaal benamingen die worden gebruikt als men het heeft over ‘een voet tussen de spaken’.

Letsel bij een spaakongeval is te vinden aan de voet, enkel of onderbeen. Dit wordt veroorzaakt doordat het kind met zijn voet of been tussen de spaken van de fiets waarop hij vervoerd wordt komt.

Het gebruik van beschermende middelen én het juiste gebruik van deze middelen kan deze ongevallen zeker voorkomen!

Hoe ernstig is het?

Spaakongevallen kunnen ernstig zijn. Uit een onderzoek blijkt dat 1 jaar na het ongeval er nog kinderen zijn die niet helemaal hersteld zijn.

En dit kan dan zowel qua gedrag zijn als fysiek. Ook bleek dat veel fietsen niet voldoende voorzien waren van beschermende middelen (bron: ntvg.nl). In dit artikel wordt eveneens gemeld dat de herstelperiode varieert van enkele dagen tot dus zelfs een jaar.

Medischcontact.nl meldt dat de gemiddelde behandelduur 17,4 dagen is en dat er ook psychische gevolgen zijn. Zelfs gedragsproblemen komen voor door een dergelijk ongeval.

Vaak niet goed beschermd

VeiligheidNL heeft een onderzoek gedaan en kwam zelfs tot de akelige ontdekking dat maar liefst 9 van de 10 fietsen van ouders geen goede spaakbescherming hebben! Kinderen worden regelmatig even los vervoerd op de fiets en zelfs gewoon los op de bagagedrager.

Ouders denken vaak dat ze het allemaal heel veilig doen, maar je kunt wel een mooi zitje hebben, je moet het dan ook wel op de juiste manier gebruiken.

VeiligheidNL meldt eveneens dat bij de Spoedeisende Hulp iedere dag gemiddeld 9 kinderen langskomen door een spaakongeval. Dit zijn kinderen van 3 t/m 6 jaar (cijfers dateren uit 2018). 1 op de 3 kinderen die bij de SEH langskomen hebben een bot gebroken!

Wat gebeurt er bij een spaakongeval?

Het wiel draait en het voetje komt tussen de spaken te zitten. Omdat het wiel snel draait, zal het voetje (of beentje) dus direct klem komen te zitten en met grote druk ‘geplet’ worden. Huid, banden, bot: het kan hierdoor allemaal beschadigd raken. Vervoer jij je kind op een brommer of ander sneller voertuig? Je moet er toch niet aan denken wat er dan allemaal kan gebeuren!

Waarom gebeuren spaakongevallen toch vaak?

Misschien zijn jullie fietsen volledig uitgerust met beschermende middelen voor je kind. Helaas wil het dan toch nog voorkomen dat er toch spaakongevallen gebeuren. Want oma neemt je kind ook weleens mee of spontaan een tante? Het kan dan zomaar zo zijn dat je kind dus niet veilig vervoerd wordt! Dit soort ongevallen komen dan ook voor.

Helaas is het niet altijd een ander bij wie het gebeurt. Want: je bent zelf niet altijd even punctueel en in de haast maak je gewoon de voeten even niet vast. Of je kind protesteert en jij gaat overstag.

Beter even strijd en toch vastmaken dus… en als die akelige voetbandjes weer kapot zijn? Dan zorg je per direct dat er nieuwe op komen te zitten!

Hoe voorkom je een spaakongeval?

Het mag natuurlijk duidelijk zijn dat ‘het onmogelijk maken om tussen de spaken te komen’ de meest logische manier is om je kind te beschermen voor dit leed. Er zijn meerdere manieren om dit te doen.

Allereerst is een goed kinderzitje misschien wel de meest veilige. Hiermee wordt je kind immers niet alleen bij zijn voeten beschermd, maar zit het helemaal veiliger. Mits je ook je kind wel vastmaakt op de juiste manier én dit geldt dus ook voor de voetjes!

Heeft je fiets een jasbeschermer? Dat is fijn, maar die kan een spaakverwonding niet voorkomen! Deze beschermers zijn namelijk te klein en daarnaast zijn ze vaak kapot of kan er eenvoudig doorheen getrapt worden.

Veel jasbeschermers zitten los. Ga voor speciale voetbeschermplaten! Deze zijn gemaakt van hardplastic. Je kunt ze aan je fiets vastmaken. Of eventueel aan het zitje van je kind.

Ze zijn niet alleen steviger, maar ook groter. Een andere manier kunnen fietstassen zijn, die gemaakt zijn van hard plastic (aan de binnenzijde).

Natuurlijk in combinatie met een fietszitje om het wel zo veilig mogelijk te houden. Overigens zijn kinderzitjes die voldoen aan de Europese Norm voorzien van voetbeschermplaten.

Wat doe je als het wel gebeurt?

Uiteraard zal het afhangen van de aard van het ongeval wat je doet. Maar het is verstandig om langs de huisarts of de SEH te gaan zodat er met een röntgenfoto gekeken kan worden of er breuken zijn of andere ernstige verwondingen.

Hoe het verder verloopt zal de behandelaar met je overleggen, want bij een botbreuk is het behandelplan uiteraard anders dan bij andere verwondingen, zoals alleen een diepe wond of andere (ernstige) verwondingen.

Wonden zullen grondig schoongemaakt worden. Door het vuil op straat kan er immers ook vuil in de wond gekomen zijn met alle akelige gevolgen van dien.

Bij botbreuken zal de gipskamer bezocht moeten worden en in sommige gevallen is er een operatie nodig om het beentje weer recht te zetten.

Kinderzitjes en voetbeschermplaten

Een kinderzitje waarbij voetbeschermplaten inbegrepen zijn, zijn uiteraard de meest handige stoeltjes om te kopen. Je zet het voetje van je kind op de voetsteun en maakt het vast.

Maar naast het voetje zit een hardplastic plaat, zodat het nooit bij de spaken kan komen. Ideaal dus. Dit soort stoeltjes zijn te koop in allerlei prijsklassen.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)