Skip to Content

Kinderveiligheid in huis; tips om je huis babyproof te maken

Kinderveiligheid in huis; tips om je huis babyproof te maken

Je had er misschien nog nooit bij stilgestaan, maar ook je huis moet aangepast worden aan kleine bewonertjes in het kader van kinderveiligheid. Want een ongeluk zit in een klein hoekje en had vaak zo simpel voorkomen kunnen worden!

Dus bekijk je huis eens vanaf het oogpunt van je kind en bedenk dat kinderen nog geen gevaren zien! Hierbij tips om je huis vooral voor de allerjongsten veilig te maken.

En besef wel: dit lijstje is bij lange na niet compleet!

Kinderveiligheid in huis

Traphekje

Een traphekje is één van de dingen die je waarschijnlijk al wel bedacht had. En heel terecht, want een trap is nu eenmaal een gevaarlijk ding voor kindertjes. Zet niet alleen boven aan de trap een hekje, maar ook beneden! Want voor je het weet proberen ze de treetjes al op te klimmen!

Stopcontactbeveiligers

Kleine vingertjes en stopcontacten: geen fijne combinatie. Zorg ervoor dat je stopcontactbeveiligers in de stekkerdozen plaatst. Zo voorkom je dat je kindje met zijn vingertjes of met een dun voorwerp de gaatjes gaat opzoeken!

Hoekjes afschermen

Bij kruipende baby’s en kleine, lopende dreumesjes zijn tafelpunten enzo akelige toestanden. Ze tillen hun hoofdje op en stoten deze aan de punt, wat nare gevolgen kan hebben. Door er een hoekbeveiliger op te zetten, wordt de punt veranderd in een bollere vorm waardoor er minder kans op letsel ontstaat.

Schoonmaakmiddelen

Schoonmaakmiddelen zet je uiteraard op een plek waar de kinderen niet bij kunnen. Ergens hoog, dus, of veilig achter slot en grendel! Een klein kindje snapt echt nog niet dat het zoiets niet kan drinken en ga er nooit vanuit dat jij dat echt wel op tijd zal zien!

Veiligheidshaken

Haken, die ervoor zorgen dat een kast, lade of raam door een klein kind niet geopend kan worden! Niet alleen fijn om zo geen vingertjes te knellen, maar ook om ervoor te zorgen dat ze niet uit het raam kunnen vallen of bij de scherpe messen kunnen komen…

Let op snoeren en draden

Zorg voor een veilige omgeving en voorkom verstikking door snoeren of draden. Zorg dus o.a. dat er nooit zoiets bij een box of bedje hangt! Denk hierbij aan lichttouwtjes of koorden van de rolgordijnen. Kort deze in of zet ze vast zodat ze er niet bij kunnen (ook niet als ze ergens op klimmen).

Deurstoppers of deurstrips

Heb je er zelf nog een trauma van dat je vroeger je vinger knelde tussen de deur? Gelukkig kan je ook dat voorkomen door gebruik te maken van een deurstopper of een deurstrip.

Boxhoogte in de gaten houden

Ligt je kindje nog in de box (geldt trouwens ook voor het bedje) houd dan goed in de gaten dat de bodem diep genoeg ligt. Je moet er toch niet aan denken dat je kindje zich over de rand stort… Gaan ze zich echt vastgrijpen, dan trekken ze zichzelf over de rand, daar hoeven ze echt nog niet voor te gaan staan!

Keuken is verboden terrein

Als jij kookt is de keuken verboden terrein. Nu kan je dat een ouder kind min of meer wel leren, maar een kruipende baby of waggelende dreumes snapt daar nog weinig van. Heb je een aparte keuken, dan is het simpelweg een kwestie van de deur dicht houden. Maar bij veel huizen is de keuken in open verbinding met de zitkamer.

In deze gevallen kan je kiezen voor een hekje. Het hangt natuurlijk van jouw eigen situatie af wat je hiervoor gebruiken kunt.

Zo voorkom je vrij simpel dat een kind zijn handjes verbrandt aan de oven of een pan over zich heen trekt. Ook voorkom je zo dat jij met een hete pan over je kind struikelt.

Is het etenstijd? Zet dan eerst je kind in zijn kinderstoel voordat je met hete schalen en pannen het huis doorloopt. Omdat het om een gewoon hekje gaat, kan jij wel ondertussen gezellig kletsen met je kind en het goed in de gaten houden. Heb je een kachel of iets dergelijks? Zorg er dan ook voor dat je kind er niet bij kan komen!

Planten kunnen giftig zijn!

Houd je van planten in huis? Ik ook… Maar vergeet niet dat kinderen snel alles in hun mondje stoppen én dat er heel veel kamerplanten simpelweg giftig zijn!

Zorg dus dat je planten niet in deze categorie vallen, leer je kind uiteraard dat het van de planten afblijft of/en zet je planten zo neer dat de kinderen er gewoon niet bij kunnen!

Kleine tip: ga niet klakkeloos af op wat er op internet wordt beweerd over welke planten giftig zijn. Ik heb daar al zoveel verschillende dingen in gezien toen ik aan het zoeken was voor mijn huisdieren, dat ik voortaan alles toch maar dubbel check…

Tafelkleden

Leg voorlopig even geen tafelkleden neer. Het zijn ideale zaken om je als kind aan op te trekken, waarmee met een beetje pech alles wat op de tafel staat over het kind heen valt. En ja, dus ook die kop hete thee!

Badje

Bij het badje geldt er simpelweg 1 veiligheidsmaatregel en dat ben jijzelf! Niets anders dan jijzelf kan je kindje hier beschermen! Ga nooit en te nimmer bij je kindje vandaan als het in bad zit, ook niet voor heel even.

Een jong kind kan al verdrinken in een klein plasje water omdat het simpelweg nog niet begrijpt dat het zijn hoofdje uit het water moet optillen. Het blijft gewoon met zijn hoofdje in het water liggen! Dus nogmaals: kindje in het water? Ouder is erbij!

Tuin

Ook in de tuin zal je maatregelen moeten nemen. Ook hier geldt natuurlijk dat planten giftig kunnen zijn en denk ook je vijvertje! Haal deze zaken weg of zorg door hekjes dat je kind er niet bij kan komen.

Controleer ook regelmatig of de hekjes nog intact en hoog genoeg zijn! Heb je speeltoestellen in de tuin? Zorg dan voor een zachte ondergrond. En omhein je tuin zodat je kindje niet weg kan lopen.

Verstikkingsgevaar

Misschien wel de meest lastige om in de gaten te houden, maar kleine voorwerpen vormen nu eenmaal verstikkingsgevaar. Probeer dus te voorkomen dat er kleine voorwerpen op de grond bijvoorbeeld terechtkomen en haal deze ook meteen weg als je ze ziet.

Leer oudere broertjes en zusjes eveneens dat ze kleine spulletjes zoals knikkers goed moeten opruimen en houd dus zelf altijd je ogen wijd open.

Overigens is er ook nog het gevaar van het in oren of neus stoppen!

Wat heb jij gedaan om het huis veilig te maken voor je baby en kind?

Wil Cats
Volg me via: