Skip to Content

Kind kwijtraken; tips om te voorkomen dat je kind kwijtraakt en wat te doen

Kind kwijtraken; tips om te voorkomen dat je kind kwijtraakt en wat te doen

 Je kind kwijtraken, vreselijk! Het is me al meerdere keren overkomen, gelukkig tot nu toe nog niet ernstig. Van het ene op het andere moment is er een kind kwijt. Mijn oudste zoontje was echt een weglooppeuter. Hij was niet bang en vond alles interessant.

Het was ook niet echt stout wat hij deed, hij liep gewoon ergens anders heen om te kijken wat daar allemaal voor leuks te beleven was. Maar ja, voor ons als ouders was het soms echt eng.

Zo is het ons twee keer overkomen dat we hem kwijt waren in de Ikea. Er zijn daar zo veel kasten waar hij echt even in moest kijken. En ja, als je toch aan het kijken bent, kun je er net zo goed in gaan staan.

Ook op andere plekken zijn we hem wel eens uit het oog verloren. Ik vond dat zo ontzettend eng! Mijn zoontje is nu 6 jaar en heeft inmiddels geleerd dat hij niet zomaar weg moet lopen.

Gelukkig waren het nog redelijk onschuldige situaties en zijn we hem nooit langer kwijt geweest dan een minuut of vijf. Maar ik vond die vijf minuten al als een eeuwigheid duren. Hoe eng moet het zijn als je je kind echt kwijtraakt en niet meer kan vinden?

Een kind ziet de ernst soms niet

Mijn ouders hebben het wel een keertje meegemaakt dat ze mij een hele middag kwijt zijn geweest. Het was heel koud en we waren met het gezin aan het schaatsen op een meertje.

Mijn vader maakte een rondje rond het meer en ik probeerde er achteraan te gaan op mijn houtjes. Dat lukte natuurlijk niet en vader stuurde me terug. Op de één of andere manier kon ik de weg naar mijn moeder niet meer vinden en belandde midden op het meer.

Een aardige meneer vond me en nam me mee naar zijn huis om daar de politie te bellen. Ik kan me nog herinneren dat ik een heerlijke kop warme chocolademelk kreeg en dat ik warme kleren aan kreeg van hun veel oudere zoon.

Als ik er zo aan terug denk dan gaan er rillingen door me heen. Niet omdat ik het zelf zo eng vond, maar vooral als ik er aan denk wat mijn ouders moeten hebben doorgemaakt. Zelf vond ik het niet leuk, maar ik was niet heel erg bang.

Als ik er nu aan terugdenk ben ik dankbaar dat ik door een aardige meneer ben meegenomen en niet door iemand met slechte bedoelingen. Maar daar denk je als kind gelukkig niet aan. Als kind zie je de ernst van de situatie lang niet altijd.

Met je kind over praten

Ik denk dat het belangrijk is om geregeld verschillende situaties te bespreken met je kind. Sommige kinderen willen van nature niet meer dan twee meter bij hun moeder vandaan blijven. Maar sommige kinderen, zoals mijn oudste zoontje dus, zien overal avontuur en lang niet altijd gevaar.

Ik heb daarom met mijn zoontjes geregeld gesprekken over hoe hij om moet gaan met bepaalde situaties. Wat als hij moet doen als hij de weg kwijtraakt.

En wat hij moet zeggen als er iemand die hij niet kent naar hem toe komt die hem een snoepje wil geven. Of als een onbekende hem vraagt om met hem mee te gaan.

Afspraken

Mijn zoontje heeft inmiddels een leeftijd dat hij zich kan houden aan afspraken. En ook dat hij begrijpt waarom bepaalde afspraken gemaakt moeten worden. Zo hebben we bijvoorbeeld de afspraak dat, als we op stap gaan, ik hem moet kunnen zien.

Hij mag wel rennen en gek doen, maar ik moet hem kunnen zien. Ik vertel hem dan dat hij mij moet kunnen zien. Want als hij mij kan zien dan kan ik hem ook zien. Dit doet hij inmiddels best netjes.

Belangrijk hierbij is wel dat de afspraak van te voren wordt gemaakt. Want dan kun je hem er tijdens het uitstapje veel makkelijker aan houden.

Nog een afspraak die je kunt maken is, dat als je kind de weg kwijt is, hij stil blijft staan, en dat papa en mama gaan zoeken. Als je elkaar gaat zoeken dan loop je het risico dat je elkaar misloopt.

Persoonsgegevens op ketting of tattoo

Toen mijn zoontje nog een peuter was deden we bij uitstapjes ons uiterste best om hem enigszins bij ons te houden. Maar soms was en is hij net een snelkookpan die bijna op ontploffen staat.

Voor de zekerheid hadden we een sos-naamplaatje laten maken met onze gegevens. We hadden tips gevonden voor wat je op zo’n ketting moet laten zetten. Zo is het niet verstandig om de naam van je kind erop te zetten.

Als iemand met slechte bedoelingen je kind vindt en hem bij zijn naam noemt dan is een kind sneller geneigd om met die persoon mee te gaan.

Wij hadden op de ketting alleen de telefoonnummers van mijn man en mij staan.

En we vertelden mijn zoontje dat als hij toch een keertje papa en mama kwijt zou zijn dat hij dan naar een mevrouw (oké, beetje discriminatie, maar ja, statistisch gezien zijn er meer mannen dan vrouwen met slechte bedoelingen ?) moest lopen, haar de ketting zou laten zien en vragen of ze dit nummer wil bellen.

In plaats van een ketting kun je ook een speciale tattoo plakken, dan kan je kind ook veilig spelen in de speeltuin.

Tuigje/wandelkoord

Het gebruik van een tuigje of een wandelkoord is niet onomstreden. Ik begrijp heel goed dan mensen dat zielig vinden. Je kind is geen hond die je aangelijnd hebt en het moet vrijheid krijgen.

En je kunt kinderen toch gewoon leren om bij je te blijven? Ik begrijp deze argumenten heel goed, maar ik ben het er niet altijd mee eens. Je moet als ouder realistisch zijn.

Sommige kinderen zien gewoon echt het gevaar niet en vinden alles zo leuk en interessant. Ik moest geregeld met mijn twee peuterzoontjes door te stad lopen. In een drukke straat zijn de mogelijkheden om hem kwijt te raken enorm.

Zeker als je nóg een peuter bij je hebt en je dus niet zomaar even een sprintje kunt trekken als het nodig is. Om deze reden heb ik dus op een gegeven moment een wandelkoord voor hem gekocht. Dat gaf rust.

GPS Horloge

Is je kind al iets ouder, dan is een GPS horloge kind een absolute aanrader. Je kind zal helemaal trots zijn omdat het zijn eigen digitale horloge heeft, en jij bent blij want je kan hem van een afstandje volgen. En dan is dat niet alleen nodig om kindontvoeringen te voorkomen, maar het is ook ideaal voor als je kind aan het buiten spelen is.

Praktijkvoorbeeld uit eigen ervaring; het gaat regenen en je kind gaat bij een vriendje naar binnen om te spelen. Gelukkig sturen sommige ouders dan direct even een appje, zodat je weet waar hij / zij is, maar soms is dat niet het geval.

Dan is het handig als je even de locatie kan checken waar je kind zich bevindt. Of als het alleen naar school mag, om te checken of het ook veilig aangekomen is. Een geschikt horloge voor kinderen is bijvoorbeeld die van One2Track, die te krijgen is in vrolijke kleurtjes.

En als je kind dan toch is kwijtgeraakt

Als je kind dan onverhoopt toch is kwijtgeraakt, zoek dan eerst op de gevaarlijke plekken. Zoals bij de vijver, de sloten of de drukke staten. Zoek ook op de kamer van de kind.

Sommige kinderen spelen, zonder dat je het weet, verstoppertje en vallen dan in slaap. Amber alert raadt aan om 112 te bellen als je kind:

  • Jonger is dan 12 jaar
  • Een verstandelijke of een lichamelijke beperking heeft
  • Direct medische zorg nodig heeft
  • Verdwenen is onder verdachte omstandigheden
  • In andere gevallen kun je de politie bellen via het algemene nummer.
  • Als je kind kwijt is doe je er ook goed aan om zo veel mogelijk mensen in te schakelen. Gelukkig is dat met app en Facebook zo geregeld.
  • Zorg dat er zo veel mogelijk mensen in de buurt weten dat je kind kwijt is. Zo vergroot je de kans dat het snel weer terug is.
Geke Douw