Skip to Content

Letterfeest groep 3; van traktatie tot letterdiploma

Letterfeest groep 3; van traktatie tot letterdiploma

Letters zijn belangrijk. Zo zie je maar weer. Als ik door een typefout de letter ‘L’ vergeet staat er zomaar “Etterfeest” als titel. En dat is niet helemaal de bedoeling. Er moet natuurlijk Letterfeest staan. Gedurende hun hele leven komen zij elke dag letters tegen. Dus stampen maar dat alfabet voor het letterfeest.

“A B C D E F G
H I J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z doen ook nog mee”

Het wijsje wat erbij hoort ken je vast en zeker ook nog wel. Naast dit prachtige liedje, kun je natuurlijk op vele andere manieren de ‘Letterkunde’ stimuleren. Veel plezier!

De wereld van de letters

Er gaat een wereld voor de kinderen open wanneer ze letters gaan herkennen. In groep 2 beginnen ze er al mee. Bij ons op school is er ‘de letter van de week’. En zo hebben wij ook een heuse ‘letterkast’.

Kinderen mogen dan van alles meenemen wat bijvoorbeeld met de letter D begint. En nu moet ik zeggen dat ik er niet altijd aan denk. Maar laatst dacht ik er dus wel aan en nam onze dochter een Dolfijn mee. Ze was trots dat haar dolfijn op de letterkast stond te prijken.

Zo zie je maar weer wat een klein gebaar voor grootse uitwerking kan hebben. Ik heb nu ook een deel van de verantwoordelijkheid bij haar gelegd. Ik heb haar gevraagd of zij mij ook kan helpen herinneren om wat mee te brengen.

Gedeelde smart is halve smart.

Veilig Leren Lezen

Veilig leren lezen van Uitgeverij Zwijsen is al tientallen jaren de meest gebruikte en meest succesvolle taal-leesmethode in groep 3. 85 procent van alle kinderen in Nederland leert lezen met deze methode.

Ruim 4000 scholen werken met de meest recente versie: de kim-versie. Veilig leren lezen werkt met kernen, waarin leerlingen telkens andere letters leren en waarin specifieke lettercombinaties en klanken centraal staan.

In de eerste helft van het schooljaar ligt de focus op het leren kennen van alle 34 lettertekens.

In kern 6, halverwege het schooljaar, leren kinderen de laatste letters zodat het letterfeest gevierd kan worden, waarna het echte lezen kan beginnen. Een goede leesvaardigheid is niet alleen belangrijk voor schoolsucces, maar ook voor leesplezier!

Wat is het letterfeest?

Weet je nog hoe jouw kind de eerste schooldag het lokaal van groep 3 binnenstapte? Vol verwachting over wat hem of haar allemaal te wachten stond? En een paar maanden later kan je kind lezen!

Halverwege het schooljaar heeft je kind alle 34 lettertekens (letters en lettercombinaties) geleerd. Een belangrijk moment, want dan kan het echte lezen beginnen en gaat er een wereld voor kinderen open!

Veel scholen vieren deze belangrijke mijlpaal met een Letterfeest. Natuurlijk kun je er ook thuis aandacht aan besteden! Het Letterfeest is een feestelijke manier om het lezen thuis nog meer te stimuleren.

Het ‘lang-leve-het-lezen-lied’

Speciaal voor de gelegenheid is het lang-leve-het-lezen-lied geschreven voor Uitgeverij Zwijssen door kinderboekenschrijvers Erik van Os en Elle van Lieshout.

Erik en Elle schreven vele kinderboeken voor beginnende lezers en verhalen voor Veilig leren lezen, de bekende lesmethode voor aanvankelijk lezen van Uitgeverij Zwijsen.

Download het lied en oefen, zing en dans mee!

Oefeningen

Ook thuis zijn er allerlei leuke manieren om te spelen met letters. Met deze tips voor je eigen Letterfeest creëer jij thuis een heleboel letterpret!

  • Maak samen een letterslinger om de huiskamer mee te versieren.
  • Bak lettercupcakes.
  • Stoepkrijt: met stoepkrijt kun je een hoop leuke opdrachten bedenken om alle letters te oefenen. Spring op de letter van je voornaam. Maak een woord met drie letters. Bijvoorbeeld: zon. Spring dat op de Z O en N. Krijt twee lijnen tegenover elkaar met 10 meter ertussen. De ene kant is ‘waar’, de andere kant is ‘niet waar’. Vervolgens leg je ze allemaal stellingen voor:
    De ‘a’ zit in het woord tas
    Het woord bank heeft vier letters
    De 8 is een letter
  • Tijdschriften: tijdschriften zijn ideaal om plaatjes en letters uit te knippen. Pak een schaar en knippen maar. Is je kind eerder een “scheurder”, laat de schaar dan gerust achterwege. Wat kun je allemaal doen met een tijdschrift? Knip allerlei dingen uit die beginnen met de letter ‘B’. Knip de letter: ‘P’ vier keer uit. Omcirkel alle letters ‘W’ uit op één bladzijde. Wie heeft de letter ‘W’ het meeste op zijn bladzijde?
  • Koekjes bakken: ken je de koekvormpjes van alle letters? Heb je ze ook? Dan kun je deze goed gebruiken om de letters te leren. Heb je ze niet, dan kun je zelf met de handen de letters proberen te vormen. Maak van de letters allerlei woorden. Bijvoorbeeld ‘papa’ en als hij thuiskomt gaat je kind vast zeggen: “Papa, ik heb je opgegeten!”
  • Boodschappenlijstje: boodschappenlijstjes zijn ideaal om letters mee te leren. Zo kun je simpele woorden laten lezen door de lerende kind. Denk aan: kaas, sap, brood of melk.
  • Stoelendans: de enige echte stoelendans. Hoe infiltreer je de letters? Gemakkelijk! Schrijf op elk A4-tje een letter en leg één letter op elke stoel. De muziek gaat aan en op het moment dat je de muziek uitdoet, roep jij een letter en moet iedereen zo snel mogelijk zorgen dat ze op die stoel aantikken. Degene die het laatste de juiste letter aantikt, moet het veld ruimen.
  • Houten letters: thuis hebben wij kleine houten letters. Zo kunnen we makkelijke woorden neerleggen die door onze dochter gelezen moeten worden. Naast dat het leuk is om de letters neer te leggen, omdat van schrijven nog geen sprake is, is het ook goed om de letters te voelen. Zo krijgt het brein op meerdere fronten de informatie van een letter binnen. Lezen en voelen. Grabbel ook eens random een paar letters uit een bak en probeer er daarna een woord van te maken. Fantasiewoorden zijn uiteraard toegestaan.
  • Een inkoppertje: infiltreer de letter- en woordenopdrachten in het dagelijkse leven. Zo reden wij vaak langs een ‘stopbord’. De ‘slangenletter’ werd al snel herkend. Straatnaambordjes bieden ook goed oefenmateriaal.
  • Of zoek de winkel die begint met de letter B. Bakker Bart is wel heel snel gevonden.
  • Lees voor. Neem je kind lekker bij je op schoot onder een kleedje en lees voor. Het is zo belangrijk om hun vocabulaire te vergroten. En minstens zo belangrijk is het samen genieten van het voorleesmoment.
  • Hoe graag je ook wil dat je kind zich de letters snel eigen maakt, je hoeft er niet de hele dag mee bezig te zijn. Juist niet, want dan gaat het je kind tegen staan. Dus lekker in de zandbak even geen letters maken, maar een mooie vulkaan.
  • Doe lettervermicelli in de soep
  • Speel letterbingo
  • Speel samen Jochem Myjers Gorgels Taalspelletjes of doe het Gorgeldictee. Dit spel vind je hier.
  • Knutsel een AlfaPet, beschrijving vind je hier.

Diploma

En uiteindelijk is daar het langverwacht en dik verdiende letterdiploma. De kinderen hebben in drie maanden tijd zich alle letters eigen gemaakt. Ik vind dat echt zo snel. Let wel: 26 letters! Wat voorheen nog volstrekt vreemde symbolen waren. Eenmaal thuis wil ik het diploma op ons ‘werkjesraam’ plakken.

“Nee, mama. Dat wil ik niet!”
– “Wat dan?”
“Ik wil hem aan opa en oma laten zien.”

Natuurlijk. Hoe kon ik ook bedenken dat hij meteen op het raam geplakt moest worden. Ze is trots op haar eigen prestatie. Trots zijn op jezelf is een belangrijk goed. Jong geleerd is out gedaan. Euh…oud gedaan natuurlijk.

Cadeautjes

Horen cadeautjes bij een letterdiploma? Ik vind van niet. Het diploma op zichzelf is al een cadeau. Wil je toch nog een andere beloning geven? Denk dan eens aan het volgende:

  • Ga samen elke maand naar de bibliotheek om leuke boeken uit te zoeken. Om het nog leuker te maken kun je ook zeggen dat je dochter één boek voor jou mag uitzoeken en andersom. En om het nog nog nog leukerderderder te maken. Ga ’s avonds naar de bibliotheek. Bij ons is de bieb op donderdagavond open. In het donker na het eten nog ergens naar toe, de droom van elk kind!
  • Ga samen naar de ijscoman en koop een ijsje, mits ze het woord ‘ijs’ kan lezen uiteraard.
  • Stoepkrijt samen van alles, behalve letters! Gewoon om even niet met letters bezig te zijn.

Geniet van het Letterfeest!

Anita Schokker