Skip to Content

Promise ring (belofte ring): wat is het en wanneer geef je die?

Promise ring (belofte ring): wat is het en wanneer geef je die?

Ooit gehoord van een promise ring? Wat wordt bedoeld met een promise ring, wanneer geef je iemand zo’n ring en wat is het verschil met een ‘gewone’ trouwring?

Wat is een promise ring?

Promise betekent ‘belofte’, dus je zou het ook een beloftering kunnen noemen. En daarmee snap je eigenlijk ook al dat het iets te maken heeft met elkaar iets beloven. Deze ring, die ook wel liefdesring wordt genoemd, lijkt dus inderdaad gewoon op de ouderwetse trouwring.

Alleen is bij deze ring niet meteen een trouwbelofte nodig. Wat je elkaar precies wilt vertellen met een promise ring is helemaal aan jullie. 

Wanneer koop je een promise ring?

En daarmee komen we meteen op de volgende vraag: bij welke gelegenheden geef je elkaar zo’n ring? Dat is dus helemaal aan jullie. Jullie kunnen deze ringen inderdaad ‘gewoon’ aan elkaar geven om elkaar trouw te beloven en dat je altijd bij elkaar zult blijven. Maar je kunt er ook andere dingen mee bezegelen. 

Vrijer in uitvoering

Bij een trouwring of verlovingsring heb je toch wel vaak traditionele uitvoeringen. Met één diamantje erin of helemaal zonder steentjes. Een gladde ring of met een klein werkje. Bij een promise ring is dat er helemaal niet. Eigenlijk zou iedere ring gewoon gebruikt kunnen worden. En ook het dragen van de ring is helemaal vrij.

Je hebt niet een bepaalde hand of vinger waar je het zou moeten dragen. Over het algemeen zullen promise ringen kleiner zijn en met kleinere edelstenen gezet worden. Ook kunnen promise ringen van zilver zijn of 9 of 14 karaat goud. Trouw- of verlovingsringen zijn meestal 18 karaat of van platina. 

Eternity of infinity ring

Een andere term is de eternity ring. Dit is een promise ring die dus laat zien dat het voor altijd is. Deze ring kun je elkaar geven als uitdrukking van je liefde voor elkaar en dat het voor altijd is. Maar is ook een mooi geschenk als je zoveel jaar getrouwd bent. Meestal gaat het om ringen die rondom met steentjes gezet zijn.

Deze ringen heb je in heel veel uitvoeringen. Kies je voor gekleurde edelsteentjes, dan krijgt de ring uiteraard meteen een heel andere uitstraling. Je kunt hierbij eveneens kiezen voor goud, witgoud of bijvoorbeeld zilver. Net wat jullie mooi vinden.

Wel leuk om te kijken naar de betekenis van de edelsteentjes! Want zo kun je het nog symbolischer maken. Of kies voor verschillende steentjes!

Andere ringen bij een relatie

Zoals gezegd was er natuurlijk de trouwring al. Die geef je elkaar tijdens de huwelijksplechtigheid. Waren jullie al verloofd, dan had je misschien al een verlovingsring. Het is dan de gewoonte dat je die ring met het trouwen je trouwring laat worden. Je laat er dan ook je trouwdatum ingraveren en het kan zo zijn dat je de ring dan aan je andere hand gaat dragen.

Traditioneel zal je de verlovingsring links dragen en de trouwring rechts. Heb je zowel een verlovingsring als een trouwring? Dan kun je ervoor kiezen om deze bij elkaar rechts te dragen of natuurlijk aan allebei de handen één.

Overigens is dit van oorsprong de protestantse manier en is het in de katholieke kerk precies andersom. 

Verder had je ook al de term vriendschapsring. Zelf gaven wij die aan elkaar toen we een aantal jaar verkering hadden. Hier zit ook geen enkele traditionele waarde achter, maar is het puur om de liefde naar elkaar uit te drukken. Wat dat betreft is het misschien wel gewoon de voorloper van een promise ring…

Minder traditioneel en daarom populair

Misschien is de kracht van de promise ring wel dat je helemaal vrij bent en er geen vaste waarde aan gehecht wordt.

Wil men graag zelf bepalen hoe een relatie eruitziet en zitten we helemaal niet te wachten op vastomlijnde ideeën. Relaties worden veel persoonlijker ingericht met allerlei nieuwe waarden en normen, zeg maar. Omdat jullie dus helemaal zelf kunnen bepalen waarom je elkaar zo’n ring geeft, past dit helemaal bij dit vrijere beeld van hoe een relatie zou moeten zijn.

Trouwen is helemaal niet meer zo vanzelfsprekend en andere vormen van relaties komen vaak voor. Met een promise ring kun je die gewoon bezegelen en elkaar zo wel een belofte doen. Maar dan wel één die helemaal bij jullie past!

Een set of enkel

Je kunt je vriend of vriendin uiteraard gewoon verrassen met een prachtige promise ring. Je kunt ook hierin iets laten graveren. Een naam, een bijzondere datum: net wat jij wilt. Willen jullie echter echt samen elkaar iets beloven en jullie verbinding vieren, dan is een set ringen uiteraard mooi om te kopen.

Hoe geef je elkaar een promise ring?

Een promise ring geven kun je op veel verschillende manieren doen en dat is heel persoonlijk. Het hangt er natuurlijk ook vanaf waarom je elkaar een dergelijke ring wilt geven.

Willen jullie gewoon jullie relatie vieren? Dan kun je ervoor kiezen om dit op een bijzondere datum te doen en de ring om elkaars vinger te schuiven op een mooie, voor jullie dierbare locatie. Want waarom zou je dit moment niet gewoon bijzonder maken?

Dit geldt vanzelfsprekend ook als je elkaar echt iets wilt beloven. Dan kun je die belofte er ook nog eens heel lief hardop bij uitspreken! Geef je een feest ter ere van jullie samenwonen, bijvoorbeeld?

Waarom zou je er dan niet een plechtig moment van maken? Want eigenlijk lijkt het dan toch best wel heel erg op de belofte die je doet als je trouwt…enkel het trouwpapiertje en de ambtenaar ontbreken!

Wil Cats
Volg me via: