Skip to Content

Heeft zwanger zijn invloed op jouw zorgverzekering?

Heeft zwanger zijn invloed op jouw zorgverzekering?

Wil je zwanger worden? Dan vraag jij je misschien of een zwangerschap van invloed is op jouw zorgverzekering. Dit kunnen wij ons goed voorstellen, want zwanger zijn brengt de nodige kosten met zich mee. Daarom is het verstandig om jouw zorgverzekering onder de loep te nemen voordat je probeert zwanger te worden.

Benieuwd of zwanger zijn invloed heeft op jouw zorgverzekering? Lees dan vooral verder. In deze tekst leggen we je namelijk zo goed mogelijk uit hoe dit precies zit.

Kosten die door de basisverzekering vergoed worden

Iedereen die 18 jaar of ouder is en in Nederland woont of werkt, is verplicht om minimaal de basisverzekering af te sluiten. Heb je alleen het basispakket gekozen? Dan vraag jij je vast en zeker af welke kosten rondom zwanger zijn deze verzekering allemaal vergoedt.

De basisverzekering vergoedt in ieder geval kosten voor verloskundige zorg. Hierdoor hoef je een afspraak bij een verloskundige tijdens je zwangerschap bijvoorbeeld niet zelf te betalen. Ook de kosten voor verloskundige hulp bij een bevalling en kraamzorg worden vergoed door de basisverzekering.

Tijdens een zwangerschap worden er meerdere echo’s gemaakt. De kosten voor een aantal van deze echo’s wordt ook vergoed door het basispakket.

Zo hoef je de algemene termijnecho, de 20 wekenecho en de 13 wekenecho bijvoorbeeld niet zelf te betalen. Als je meer echo’s laat maken, draai je zelf op voor de kosten van deze extra echo’s.

Eigen risico bij zwangerschap

Wie een zorgverzekering afsluit, kan niet om het eigen risico heen. Iedere zorgverzekering heeft namelijk een verplicht eigen risico. In 2022 en 2023 is dit 385 euro. Dit houdt in dat je zelf opdraait voor de eerste 385 euro van de zorgkosten.

Rondom de zwangerschap zijn er uitzonderingen. Zo vallen verloskundige zorg, bevalling en kraamzorg bijvoorbeeld niet onder het eigen risico. Word je met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor de bevalling? Of heb je medische nazorg nodig? Dan krijg je wel te maken met het eigen risico.

Aanvullende verzekering

De basisverzekering vergoedt weliswaar een aantal kosten waarmee je te maken krijgt als je zwanger bent, maar er zijn genoeg kosten die je zelf moet betalen. Als je een aanvullende zorgverzekering afsluit, is dit mogelijk niet het geval.

De kosten voor een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie worden dan bijvoorbeeld vergoed, evenals de eigen bijdrage voor kraamzorg. Sluit nooit lukraak een aanvullende verzekering af als je probeert zwanger te worden, maar bereken eerst of je hierdoor goedkoper uit bent.

De premie van een aanvullende verzekering kan namelijk ook hoger uitvallen dan de kosten voor de aanvullende zorg.

Stap over van zorgverzekering

Helaas is er geen speciale zorgverzekering voor als je zwanger bent, maar jij kunt je wel aanvullend verzekeren. Heb je berekend dat dit de moeite waard is? Dan kun je kijken welke aanvullende verzekeringen rondom een zwangerschap je bij jouw huidige verzekeraar af kunt sluiten.

Als hier geen geschikte verzekering tussen zit, stap je waarschijnlijk over naar een andere verzekeraar. Dit kan aan het einde van het jaar.

Stap overigens nooit lukraak over, maar vergelijk zorgverzekeringen altijd eerst met elkaar voordat je de knoop doorhakt. Zo voorkom je dat jouw zwangerschap (veel) duurder uitvalt omdat je de verkeerde zorgverzekering hebt afgesloten.

Omschrijving van de afbeelding

Redactie Mamaliefde