Skip to Content

10 tips waar op te letten bij het vergelijken van zorgverzekeraars

10 tips waar op te letten bij het vergelijken van zorgverzekeraars

Aan het einde van het jaar zijn er veel mensen die zorgverzekeraars vergelijken om te zien of het interessant kan zijn om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Ook als je niet direct van plan bent om over te stappen is het verstandig om hiernaar te kijken. Maar wat zijn de aspecten waar je op moet letten als je deze gaat vergelijken?

Vergelijk de prijzen van de basisverzekering

Als je zorgverzekeraars gaat vergelijken check je in eerste instantie natuurlijk naar de prijs van de basisverzekering; deze is verplicht om te hebben. Wat er verzekerd wordt vanuit de basisverzekering is wettelijk vastgelegd en in principe voor iedereen gelijk.

Hieronder valt bijvoorbeeld de zorg van de huisarts, apotheek, ziekenhuis en psychiater. Voor andere zorg kan het nodig zijn dat je een aanvullende verzekering hebt.

Ieder jaar maken zorgverzekeraars voor 12 november bekend wat de polisvoorwaarden en de bijbehorende premie voor het komende jaar zijn op hun site. Deze ontvang je ook per brief van de huidige verzekeraar.

Vroeger kon je kiezen voor een collectieve zorgverzekering, bijvoorbeeld via een opdrachtgever, waarbij je korting krijgt op de kosten voor de verzekering.

Deze collectieve verzekeringen hoeven echter niet altijd voordeliger te zijn en worden dan ook afgeschaft, wel kan er nog een korting gegeven worden op de aanvullende verzekering.

Heb je recht op zorgtoeslag?

Afhankelijk van je inkomen kun je recht hebben op zorgtoeslag, hiervoor moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden en de hoogte daarvan kan per jaar wisselen afhankelijk van het inkomen. De hoogte van de premie van de basisverzekering maakt hierbij geen verschil.

Bepaal je eigen risico

Wil je het bedrag dat je maandelijks betaalt verlagen? Dan kun je er voor kiezen om het eigen risico te verhogen. Wettelijk is het eigen risico bepaald op een bedrag van € 385. Dit betekent dat als je zorgkosten maakt, je tot dit bedrag de kosten zelf betaalt, daarna vergoedt de zorgverzekeraar de kosten.

Je kunt dit bedrag ophogen met maximaal 500 euro zodat je korting krijgt op de maandelijkse premie. Het is dan wel verstandig om er voor te zorgen dat je een potje hebt zodat je deze kosten indien nodig wel kunt betalen.

Check de aanvullende verzekeringen

Check niet alleen de kosten voor de basisverzekering, maar ook de kosten voor eventuele aanvullende verzekeringen voor zorg die niet vanuit de basisverzekering vergoed wordt. Denk bijvoorbeeld aan de tandartskosten.

De ene verzekeraar werkt met losse modules die je kunt inschakelen, terwijl anderen een vast pakket hebben voor een aanvullende verzekering en je dus ook betaalt voor dekking van zorg die je eigenlijk niet eens nodig hebt.

Denk hierbij ook vooruit; dus niet alleen aan de zorg die je nu nodig hebt maar eventueel ook in de toekomst nodig kan hebben. Heb je bijvoorbeeld een kinderwens, maar nog niet zwanger, dan kan een aanvullende verzekering ook handig zijn om de kosten voor de bevalling te dekken.

Of als je verwacht dat je kind een beugel nodig heeft, de mondzorg wordt wel vergoed maar orthodontie niet vanuit de basisverzekering. Op dat soort momenten is het onhandig dat je maar 1x per jaar kunt overstappen en je dit kan aanpassen wanneer je het nodig hebt.

Als je kinderen hebt worden deze ook automatisch meeverzekerd met de ouder met de meest uitgebreide dekking, je kunt er dus voor kiezen om voor de ene ouder een aanvullende verzekering af te sluiten en de ander niet. Voor kinderen zijn tandartskosten wel onderdeel van de basisverzekering.

Check ook of er kosten zijn waar je mogelijk al voor verzekerd bent zoals zorgkosten in het buitenland vanuit een reisverzekering inclusief medische kosten.

Handig om te weten; je bent niet verplicht om de basisverzekering en de aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Wel kan het zo zijn dat je voor een losse aanvullende verzekering een hogere premie betaalt.

Bekijk niet alleen de eerste resultaten

Als je een vergelijkingssite gaat gebruiken om zorgverzekeraars te vergelijken bekijk dan niet alleen de bovenste uitslagen, maar scrol ook iets verder naar beneden om de overige resultaten te bekijken.

Bij sommige sites wordt de volgorde namelijk beïnvloed doordat het financieel interessanter kan zijn om die bovenaan te plaatsen en ze er geld voor vangen.

Check de polisvoorwaarden

Zelfs als je besluit om bij dezelfde zorgverzekeraar te blijven zitten is het verstandig om de polisvoorwaarden goed te controleren op wijzigingen in vergoedingen. Zelfs als je zelf geen wijzigingen aanbrengt, kan de zorgverzekeraar daar wel veranderingen in aanbrengen.

Denk bijvoorbeeld aan de maximum hoogte van de vergoeding, of het aantal keer dat de zorg vergoed wordt zoals fysiotherapie.

Ben je wel van plan om over te stappen; let dan ook op de polisvoorwaarden. Zijn er bijvoorbeeld afspraken gemaakt rondom de vrije keuze van zorgaanbieders, of werkt de verzekeraar samen met vaste partijen. En hoe zit het met de wachttijd? Bijvoorbeeld als je de kosten voor een kroon wilt declareren.

Lees tot slot ook de reviews

Een goedkope zorgverzekeraar kan heel fijn zijn voor je portemonnee, maar dat wil niet zeggen dat je ook daadwerkelijk beter uit bent.

Check daarom ook altijd de reviews; lees wat de ervaringen van anderen zijn. Zijn ze bijvoorbeeld makkelijk te bereiken bij vragen of klachten, en hoe gaan ze daarmee om.

Hoe verloopt de communicatie etc. Of wat als je toestemming nodig hebt van de verzekeraar; hoe makkelijk zijn ze daarin? Dit kan uiteindelijk ook het verschil maken in wat voor jouw situatie het handigste is.

Linda van Aken