Skip to Content

Kosten levensonderhoud kind per dag; wat kost een kind per maand oa aan eten?

Kosten levensonderhoud kind per dag; wat kost een kind per maand oa aan eten?

Een kind is onbetaalbaar! Dat is uiteraard het eerste antwoord wat er in me opkomt. Het is een geschenk om moeder te mogen worden van een klein wondertje.

Ik heb mij er meerdere malen over verbaasd dat het mooiste wat we mogen krijgen in de wereld gratis is. Kinderen en liefde. Pas wanneer een kind op de wereld wordt gebracht gaat het geld kosten. Of toch al eerder?

Kinderen kosten geld

Kinderen kosten geld. Zo simpel is het. We krijgen niet voor niets kinderbijslag. De regering wil graag dat er kinderen geboren blijven worden om zo de vergrijzing tegen te gaan.

Los van dat feit is een extra zakcentje zeer welkom elk kwartaal. Maar waar zitten die kosten nou eigenlijk in?

Ik heb altijd te horen gekregen dat elk kind gemiddeld € 100.000 euro kost. Maar is dit ook echt zo? En kunnen we daar op besparen zonder dat het ten koste gaat van onze kinderen?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek stelt dat een kind 17% kost van het besteedbaar inkomen (salaris inclusief toeslagen) van het gezin. Bij een tweede kind is dit 26%, bij drie kinderen 33% en heb je vier kinderen dan kost dit 40% van het besteedbaar inkomen.

Hierbij nemen zij de woonlasten ook mee. Waar zit het geld nog meer in? Hieronder zet ik het voor je uiteen.

Zwanger worden

De vrouw wordt zwanger. Daar begint het hele verhaal mee. Maar voor de één gaat dit makkelijker dan voor de ander. Sommigen moeten een vruchtbaarheidstraject in, daar kan een hoog prijskaartje aan hangen wanneer je niet goed verzekerd bent.

Een IVF-poging kan al gauw € 3000,- euro kosten. Anderen hebben maar één zwangerschapstest voor € 5,- euro nodig om te concluderen dat zij zwanger zijn.

Zwangerschap

Gedurende de zwangerschap kun je bepaalde zaken nodig hebben. Denk aan: zwangerschapsvitamines, zwangerschapskleding, een bekkenband. Gemiddeld genomen kost dit allemaal nieuw samen: € 200,- euro.

Je kunt natuurlijk prima kleding lenen of tweedehands kopen. Zwangerschapskleding wordt per zwangerschap maar negen maanden gedragen.

Uiteraard moet je altijd gezond eten, maar we weten allemaal dat iets ongezonds op zijn tijd ook helemaal prima is. Bedenk je dat gezond eten tijdens de zwangerschap nog belangrijker is

Voeg € 30,- extra toe aan je weekbudget boodschappen en je hebt genoeg ruimte om de kersen, bloemkool, sinaasappels en broccoli in te slaan.

Baby-uitzet

Als je al denkt dat er veel geld is gaan zitten in de baby-uitzet, dan ga ik je straks helaas uit die bubbel helpen. Wat kost een baby-uitzet gemiddeld genomen?

 • De babykamer kost gemiddeld € 620,- euro.
 • Verzorgingsproducten € 165,- euro. Denk bijvoorbeeld aan: badje, aankleedkussen, luiers, billendoekjes, thermometer, zalfjes, kruiken, hydrofiele doeken, spuugdoekjes, slabjes etc.
 • Kleding € 90,- : Om de eerste drie maanden door te komen met kleding.
 • Kinderwagen: Trek ongeveer € 200,- uit voor een combi-kinderwagen. Uiteraard zijn ze in allerlei prijzen te koop.
 • Box en boxkleed: € 80,-.
 • Eetstoel: Variërend van € 30,- tot € 400,- euro. Serieus er bestaan dus eetstoelen van € 400,-.
 • Autostoeltje groep 0: Gemiddeld betaal je hier € 150,- voor.
 • Flessen: € 10,- euro.
 • Borstvoedingscompressen: € 75,- euro. Er bestaan ook wasbare pads. Scheelt een hoop kosten.
 • Traphekjes: €50,-euro.

Let op: Dit zijn lage inschattingskosten.

En dan is dit nog maar de basis. Er zijn producten die niet per se nodig zijn. Naar eigen inzicht kun je wel producten toevoegen.

Zoals: Babyfoon, spenen, campingbedje, kledinghangertjes, navelbandjes, speelgoed, wipstoeltje, haargel, luieremmer, badzitje, afdruiprekje, magnetronsterilisator. Allerlei zaken die niet nodig zijn.

Let goed op. Zwangere vrouwen zijn bij uitstek de beste consument. Als aanstaande moeder wil je het beste voor je kind. Het mag hem of haar aan niets ontbreken.

Dus bedenkt de industrie een nieuw product wat eigenlijk overbodig is. Zo waren wij blij met onze “autoflesverwarmer”, die we nooit gebruikt hebben. Waarom we die ooit gekocht hebben is mij een raadsel!

Al met al moet je dus realistisch bekijken wat je echt nodig hebt voor de baby. Daarnaast zijn er een heleboel spullen te leen of tweedehands te koop. Tweedehands iets kopen gaat je een heleboel geld schelen.

Alleen moet je hier wel volledig achterstaan. Borstvoeding geven is goedkoper dan flesvoeding. Als je de keuze hebt, dan zou ik budgettair gezien daarvoor kiezen.

Lees ook: Checklist baby-uitzet; wat heb je nodig?

Luiers

Als er ergens een bak geld aan uit wordt gegeven dan zijn het wel luiers. Gemiddeld ben je per kind € 1500,- euro kwijt aan wegwerpluiers. Wat een bedrag! Naast wegwerpluiers zijn er ook wasbare luiers.

Gemiddeld ben je hier €800,- euro aan kwijt. Wanneer meerdere kinderen na elkaar gebruik maken van de luiers dan kost het maar €400,- euro vanwege de basisaanschaf voor het eerste kind.

Lees ook: Beste luiers voor je baby

Kraamcadeaus

Wanneer jullie kind wordt geboren regent het niet alleen liefde voor je baby. Dierbaren om jullie heen verwennen jouw kindje ook.

Wanneer mensen vragen wat je wilt hebben kun je natuurlijk dingen vragen die je echt nodig hebt. Zoals kleertjes of een groot cadeau gezamenlijk. Bijvoorbeeld een buggy of wipstoeltje voor later. Bonnen zijn ook altijd handig!

Kinderopvang/gastouder/BSO

Je kunt je kruiwagen al volladen met het geld wat je naar de kinderopvang kunt brengen. Besluit je om te blijven werken dan kun je jullie kind naar de kinderopvang/gastouder brengen.

Gelukkig krijg je ook geld terug van de belasting. Dat scheelt weer een duit in het zakje. Want de kosten zijn bruto gelijk voor elk gezin, wat je netto moet betalen kan enorm verschillen. Dat heeft te maken met jullie gezamenlijke toetsingsinkomen per jaar.

Om een idee te schetsen, een voorbeeld:

Een gezin met twee kinderen heeft een gezamenlijk inkomen van € 45.000,- euro. De kinderen gaan drie dagen per week naar het kinderdagverblijf. Zij betalen netto € 285,- per maand.

Dit is een schatting. Voor de realistische berekening voor jullie kun je het beste naar Toeslagen.nl.

Lees ook: Kinderopvang of gastouder?

Voeding

Kinderen die groeien hebben eten nodig. In achttien jaar tijd hebben ze behoorlijk wat euro’s naar binnen gewerkt. Gemiddeld maar liefst € 31.429,- euro. Een aardig bedrag als je het zo ziet staan.

Als je dit terugbrengt naar het bedrag wat een kind gemiddeld eet per dag is dat €5,- euro. In de eerste levensjaren is het lager, dan eet een kind gemiddeld genomen € 2,50 euro per dag.

In de puberjaren eten zij het meest, gemiddeld zo’n € 6,50 euro. Dit bedrag wordt per persoon minder wanneer je meerdere kinderen hebt. Je geeft je kind gemiddeld in totaal voor € 31.000 euro te eten.

Kleding

Van al dat eten groeit jouw kind ook. Dat betekent ook nieuwe kleding. Nou ja, nieuw. Ze zijn natuurlijk ook tweedehands te krijgen of misschien zelfs wel gratis.

In deze kleding berekening zijn: sport-, schoen-, en kleedgeld meegerekend.

 • Kinderen 2 – 4 jaar: € 2.500 euro
 • Kinderen 5 – 12 jaar: € 4.800 euro
 • Kinderen 13 – 18 jaar: € 3.000 (bij kleedgeld € 50,- euro per maand)
 • In totaal komt dat neer op: € 10.300,- euro in het leven van jullie kind totdat hij 18 jaar is.

Lees ook: Kleedgeld; wel of niet, schema hoeveel ook in combinatie met zakgeld? Ook gemiddeld kleedgeld als student.

Zwemles

Het afkopen van het diploma A & B zwemdiploma kost je ongeveer: € 500,- euro.

Lees ook: Welke leeftijd eerste zwemles?

Sport

Na het behalen van de zwemdiploma’s mogen de kinderen bij ons op een andere sport. Onze oudste dochter gaat één keer in de week naar turnen. Dit lidmaatschap kost € 45,- euro per kwartaal.

In totaal dus € 180,- euro per jaar. Tel daar sportkleding bij à € 50,- euro en je bent in totaal per jaar € 230,- euro kwijt. Hoe ouder je kind wordt hoe hoger je het kwartaalbedrag wordt.

Reken gemiddeld € 300,- per jaar van 6 tot 18 jaar. Het rekensommetje 300 x 12 = € 3.600,- euro. De kosten per sport kunnen wel heel erg verschillen.

Fiets

Fietsen worden versleten. Ze zijn er zo uitgegroeid en er wordt nog wel eens lomp met de fietsen omgegaan. Stoepje op, stoepje af. Geen zin om je standaard uit te zetten, dan gooi je hem toch op de grond.

Laten we zeggen dat een kind ongeveer zes (tweedehands) fietsen krijgt à € 80,- euro. Dan zit je op een bedrag van € 480,- euro aan fietsen. Daarbij in acht genomen dat dit het eerste kind is.

Speelgoed

Met speelgoed kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Wat wil je kwijt zijn voor verjaardag, Sinterklaas, Kerstmis, behaalde diploma’s et cetera. Bovendien ligt het eraan of je de meeste cadeaus aan andere gasten wilt vragen.

Daarnaast kun je in dit geval ook weer tweedehands spullen op de kop tikken. Trek gemiddeld € 350,- euro uit voor het speelgoed in zijn leven.

Sparen

Vind je het een fijn idee om je kind een gevulde spaarrekening mee te geven als hij of zij 18 jaar is geworden? Dan is het een slim idee om nu al elke maand wat te storten op een spaarrekening.

Kies dan voor een spaarrekening waarbij je het geld vastzet totdat hij 18 jaar is. De rente is dan hoger. Jullie zijn helemaal vrij om te storten wat jullie willen.

Als je € 50,- euro per maand stort vanaf geboorte tot aan zijn 18e dan ben je € 10.800,- euro kwijt.

Maar dan heb je een mooi bedrag bij elkaar wat je mee kan geven aan jullie kind. En dit is zelfs nog exclusief rente!

Zakgeld

Voor zakgeld gelden dezelfde regels als voor spaargeld. In de beginjaren van 6 tot 12 jaar bouwen wij op tot € 3,- euro per week. Vanaf haar 12e krijgt ze € 15,- euro per maand. Dit komt in totaal ongeveer neer op: € 1.580,- euro.

School

De kosten voor de basisschool wisselen per school. Over het algemeen betaal je altijd een ‘vrijwillige’ eigen bijdrage. Bij de ene school zitten daar de kosten voor het schoolreisje bij in en bij de ander moet je daar los voor bij betalen.

Gemiddeld betaal je tussen de 50 en 75 euro per jaar per kind. Daarnaast kan het zijn dat je kind extra materiaal nodig heeft zoals een agenda of pennen. Ook heb je een rugzakje nodig, lunchtrommeltjes en snacktrommeltje, gymkleding etc.

De middelbare school vraagt ook een eigen bijdrage van gemiddeld € 50,- euro. Daarnaast komen er nog kosten voor de (geleende) schoolboeken, tablet, excursies en eventueel vervoerskosten. Reken daarvoor gemiddeld € 600,- euro per jaar.

Nibud

Hoe meer het gezin verdient hoe meer geld het kind kost. Ouders leven op bredere voet en spenderen hun verdiende geld ook graag aan de kinderen. Denk bijvoorbeeld aan merkkleding, voedsel en schoeisel.

Het Nibud kan een hoop vragen beantwoorden op hun site als je vragen hebt over de kosten in de opvoeding.

Elk huishouden is uniek

Je leest in dit blog wat een kind ongeveer kost. Bij alle facetten zitten uitschieters naar boven en naar beneden.

Als je echt wil weten wat je kwijt bent aan een kind dan raad ik je aan om een budgetboekje bij te houden met daarin elke euro die je spendeert aan je kind.

Grafiekwerk

Al die cijfers, eurotekens en letters door elkaar vragen om een grafiek.

CategorieBedrag
Zwanger worden€ 5 – 3000,-
Zwangerschap€ 230,-
Baby uitzet€ 1.540,-
Luiers€ 800 – 1.500,-
Kinderopvang€ 13.680,-
Voeding€ 31.429,-
Kleding€ 10.300,-
Zwemles€ 500,-
Sport€ 3.600,-
Fiets€ 480,-
Speelgoed€ 350,-
Spaargeld€ 10.800,-
Zakgeld€ 1.580
Basisschool€ 660,-
Middelbare school€ 600,-
  
Totaal€ 78.449,-

Totale kosten opvoeding kind

Mijn berekende totaal komt dus neer op € 78.449,- euro. Bijna € 80.000 euro maar geen ton. Ik heb bij de bedragen die uiteenlopen het gemiddelde genomen.

Ik kan me voorstellen dat de mensen die zeggen: “Elk kind kost een ton”, dat zij de studie ook meerekenen. Inclusief kamers, collegegeld. Of wat dacht je van ouders die de rijlessen en rijbewijs voor hun kind betalen.

En wat denk je van de vakanties? Bovendien berekenen sommige mensen ook de vaste lasten van het huis.

Anita Schokker
 1. Lydia says:

  Er staat bij speelgoed dat je gemiddeld 350 euro van 0 tot 18 jaar besteed.
  Dit zou neer komen op ongeveer 20 euro per jaar.
  Verdeeld over sinterklaas, kerst en verjaardag is dat wel extreem weinig.
  Ik vraag me af of dit een foutje is.

Comments are closed.