Skip to Content

Tegemoetkomingen en toeslagen voor kinderen

Tegemoetkomingen en toeslagen voor kinderen

Het opvoeden van kinderen is een prachtige, maar ook uitdagende reis, waarbij ouders niet alleen liefde en toewijding investeren, maar ook aandacht moeten besteden aan financiële aspecten.

Gelukkig zijn er diverse tegemoetkomingen en toeslagen beschikbaar die ouders kunnen ondersteunen bij de kosten van het grootbrengen van hun kinderen.

In dit artikl zullen we duiken in de verschillende tegemoetkomingen en toeslagen die beschikbaar zijn voor ouders, en hoe ze kunnen bijdragen aan het creëren van een stabiele en ondersteunende omgeving voor opgroeiende kinderen.

Kinderbijslag

Op de website van de Sociale VerzekeringsBank meld je na de geboorte je kindje aan.

Voor bijzondere situaties kun je hier ook terecht (bijvoorbeeld wanneer je buiten Nederland woont, maar toch recht hebt op kinderbijslag en als je in Nederland woont, maar je baby in een ander land geboren is), maar doorgaans geldt het volgende:

  • Je woont of werkt in Nederland
  • Je kind is onder de 18 jaar oud (geldt ook voor geadopteerde kinderen, pleeg- en stiefkinderen of andere kinderen die je verzorgt alsof ze je eigen zijn)

Elk kwartaal ontvang je een bedrag op je rekening. Dit gaat omhoog na de zesde en twaalfde verjaardag.

Kindgebonden budget

Ouders wiens inkomsten niet hoger liggen dan de door de Belastingdienst gestelde grens én een gezamenlijk maximum vermogen hebben van € 132.752,00 (voor alleenstaanden geldt € 107.752,00).

Het is altijd handig om een proefberekening te maken via de website. Zo krijg je alvast een idee van wat je kunt verwachten.

Met deze speciale toeslag krijg je een kleine financiële ondersteuning in de verzorging van je kind(eren). Het bedrag stijgt dan ook naarmate je meerdere kinderen hebt.

Kinderopvang/kinderopvangtoeslag

De kosten voor de kinderopvang kunnen best uiteenlopen. Dat is allemaal afhankelijk van je inkomsten. Het ene gezin betaalt slechts € 0,36 per uur doordat ze een lager inkomen hebben en het andere bijna vijf euro.

Ook hier is het advies om vooral een proefberekening te doen op de website van de Belastingdienst en vooraf informatie in te winnen bij de verschillende kinderopvangcentra en/of gastouders. Zo kun je kijken wat het je in de praktijk zal gaan kosten.

Linda van Aken