Skip to Content

Beleggen voor beginners tips en ervaringen

Beleggen voor beginners tips en ervaringen

Nu sparen weinig rente meer oplevert (en als je veel geld hebt, zelfs geld kost!) zullen er steeds meer mensen zijn die besluiten te gaan beleggen. Zo kan je toch proberen om extra geld met je geld te verkrijgen.

Alleen is beleggen niet helemaal zonder risico. Dus waar moet je als beginner op letten? Voor welke vorm van beleggen kies jij en voor hoeveel ga je beleggen? Lees hier beginners tips en de ervaringen die er mee zijn opgedaan.

Hoeveel kun je missen?

Hoeveel kun je per maand missen? Of hoeveel kun je in totaal van je spaargeld missen?

Er zijn beleggingsfondsen waarbij je maandelijks geld in kunt leggen. En er zijn ook bedrijven waarbij je één groot bedrag in kunt leggen. En er zijn ook bedrijven waarbij je een groot bedrag en tegelijkertijd ook maandelijks kunt inleggen. Het is maar net waar jij je goed bij voelt.

Je moet het bedrag wat je gaat beleggen als volgt zien: het moet geld zijn wat jij nu en over een tijd niet nodig hebt. Eigenlijk moet je het zien als een vaste last wat je niet meer terug gaat zien (tenminste niet op korte termijn).

Doel

Van tevoren is het goed om te bedenken wat jij wilt doen met het geld. Wil je sparen voor de studie van je kinderen? Is het een aanvulling op je AOW en pensioen? Wil je een rondreis maken op je 54e? Wil je vervroegd je hypotheek aflossen?

Vanuit daar kun je berekenen hoeveel je daarvoor ongeveer weg moet zetten. Let wel. Beleggen blijft een groot risico. Een risico wat je overigens zelf kunt bepalen. Kies je voor een laag risico dan is de kans kleiner dat je het geld kwijtraakt, maar ook het rendement zal laag zijn.

Kies je voor een hoog risico dan is de kans groter dat je het geld kwijtraakt, maar je rendement zal ook hoger zijn als het wel goed gaat met het fonds of bedrijf waar jij in belegt.

Er wordt wel gezegd dat hoe langer je het wegzet, hoe minder risico je loopt. Beleggen is voor de lange termijn.

Men zegt dat je het liefst 15 – 20 jaar moet laten staan en er niets mee doen. Dus niet tijdens een crisis opeens al je aandelen innen. Laat het staan en raak niet in paniek.

Het juiste moment beleggen voor beginners

Veel mensen wachten op hèt moment om in te stappen. Maar niemand kan voorspellen wanneer het juiste moment er is. Dus elk moment is een goed moment om in te stappen. Het liefst nu. Want hoe eerder je begint en hoe langer je het laat staan. Hoe groter de kans op een hoog rendement.

Manier van beleggen

Er zijn een aantal manieren van beleggen. Ik noem er een paar en zal het je in mijn taal kort proberen uit te leggen.

Aandelen

Met aandelen koop je als het ware een klein stukje bedrijf. Met dit geld mag het bedrijf doen wat zij willen en je hoopt dat ze het goed in hun bedrijf investeren. En wanneer het bedrijf dan groeit, dan profiteer jij weer van hun winst. Want jouw aandelen worden dan meer waard.

Obligaties

Obligaties zijn kleine stukjes lening die een land of bedrijf uit heeft staan. Je geeft je geld aan een bedrijf. En als het ware lenen zij dit geld van jou. In een termijn (bijvoorbeeld 30 jaar) moeten ze dit aan jou terugbetalen met rente.

Indexbeleggen

Bij indexbeleggen koop je niet je aandelen bij één bedrijf, maar beleg bij meerdere trackers. Waardoor jij je risico verspreidt. Gaat er één bedrijf onderuit? Dan zorgen de anderen ervoor dat je niet helemaal onderuit gaat.

Er zijn meerdere manieren om te beleggen, maar deze komen het meest voor. Wil je er meer over weten? Google op: beleggen voor beginners en je komt een heleboel tegen.

Onze keuze en ervaringen

Ik ben dol op cijfertjes, wiskunde en financiën. Ik houd alles keurig bij en vind het geweldig om te lezen over besparingen, inkomens, sparen, uitgaven, hypotheken. En zo kwam ook vaak het item beleggen voorbij. Maar ik vond dat iets voor later. Eerst heb ik thuis alle andere zaken onder handen genomen.

Zo hebben we eerst onze vaste lasten kritisch onder de loep genomen. Welke kostenpost kon worden geschrapt? Wat kon goedkoper door over te stappen? Waar geven we veel geld aan uit? Een boodschappenbudget per week werd geboren.

Bij andere aankopen laat ik de volgende gedachtes de revue passeren. De eerste gedachte: heb ik dit echt nodig? Gedachte twee: kan het ook tweedehands? En dan een week laten rusten of je die leuke rok of tuinstoelen echt nodig hebt. Je bent vrij om het te kopen, maar geef jezelf even de tijd om er over na te denken.

Daarna zijn we in gesprek gegaan met onze hypotheekverstrekker. Een gratis gesprek over het oversluiten van onze hypotheek en wat de voordelen zouden zijn en wat ons dit in eerste instantie zou kosten, maar na verloop van tijd zou opleveren.

En wat moet je dat doen met al het geld wat je overhoudt na al deze besparingen? Sparen was grotendeels het antwoord op deze vraag. We sparen voor een nieuwe dakkapel, voor de vakantie en voor een buffer.

We willen graag een minimale buffer van € 10.000,- voor als de auto kapot gaat, de wasmachine het begeeft, een nieuw zonnescherm of fietsen voor de kinderen.

We hadden na een tijdje besloten om dus drie potjes te onderscheiden: dakkapel, vakantie en buffer. En elke maand op de 27e storten we hier automatisch een standaardbedrag op per potje.

Dit zorgt er bij ons voor dat het sparen ook beter lukt in plaats van wat overmaken naar eigen inzicht (wat we overigens wel altijd deden nadat we het salaris kregen, dus niet kijken wat er overblijft aan het einde van de maand 😊). Ik zie het nu namelijk meer als vaste last en reken het niet meer mee als geld wat we uit kunnen geven.

De spaarrente heden ten dage is echter niet om over naar huis te schrijven. En mogelijk moet je over een paar jaar al rente betalen als je ook maar € 1,- op je spaarrekening hebt staan. Eigenlijk verdampt je geld dus op de spaarrekening. Voor ons mede een reden om ons te verdiepen in het beleggen.

Ik ben een belegger. En ik ben niet dat oudere mannetje met grijs haar en een bril, die ik voor ogen had toen ik dacht aan beleggers. Ik ben een jongedame met her en der al een grijze haar en op het moment van schrijven ben ik 31 jaar en heb ik samen met mijn man onze eerste belegging gedaan. Het kan gewoon!

ls je jong bent heb je niet altijd direct geld over. Want je koopt misschien je eerste huis, krijgt kinderen (die geld kosten). Laat staan dat je geld over hebt om mee te beleggen.

Toch is het de moeite waard om het eens te overdenken. Want hoe jonger/eerder je begint met beleggen, hoe hoger je rendement. Ook al begin je maar met een klein bedrag.

Buffer

Ondanks de lage spaarrente, wil ik wel graag een buffer op mijn spaarrekening hebben staan. Het is belangrijk om wat geld achter de hand te hebben wat je meteen kunt opnemen als dit nodig is. Ga na wat voor jou een minimale buffer is. Wat wil jij minimaal op je spaarrekening? Met andere woorden: wat geeft jou een fijn geruststellend gevoel?

Wij hebben gekozen voor indexbeleggen. Wij maken € 100,- per maand over naar Meesman en hebben zelf diverse partijen aangeklikt waar wij onze geld in willen investeren. Wij hebben dus die € 100,- per maand weer onderverdeeld onder vier partijen.

Onder andere: aandelen in wereldwijd totaal en aandelen in opkomende landen. En in principe willen wij het geld sowieso 10 jaar niet aanraken. En nu ga ik duimen dat onze aandelen gaan groeien en ik niet als een hysterische belegger elke dag ga kijken en baal als het keldert.

En deze blog mag ik natuurlijk eindigen met de zin die in vroeger elke dag op de radio hoorde: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Anita Schokker