Skip to Content

Beleggen voor je kind; sparen voor studie

Beleggen voor je kind; sparen voor studie

Als je kinderen hebt verschuiven je prioriteiten. In het begin ben je misschien nog van mening dat je, ook al heb je kinderen, je ook gewoon jezelf en vrouw moet blijven. Er komt een kantelpunt. Waarop dat kleine schepseltje dat negen maanden in jouw buik heeft gezeten het belangrijkste op aarde is.

Het is dan ook niet raar dat, als je een moeder vraagt waar ze van geniet, daar een antwoord op volgt in de trend van ‘als ik mijn kind zie genieten, geniet ik zelf ook’. En ik snap het helemaal. Want je voelt je verantwoordelijk voor je kind, en wilt natuurlijk dat het gelukkig wordt.

 Nu zeggen ze wel dat geld niet gelukkig maakt, en je kan ook zeker een eind komen, maar toch heeft het zo zijn voordelen om bepaalde regelingen te treffen.

Wat willen ouders voor hun kind?

Er zijn meerdere opties waarop ouders een bijdrage leveren aan de toekomst van hun kind.

Studeren

Helaas is het voor onze kinderen straks niet meer mogelijk om gebruik te maken van een studiebeurs. Dat betekent dat ze zullen moeten gaan lenen. Als ouder kan je op diverse manieren zorgen dat de kosten en de studielening niet teveel oploopt.

Natuurlijk kan je kind thuis blijven wonen, maar je kan ook het collegegeld betalen, of de boeken en een bijdrage in de maandelijkse kosten. Het Nibud heeft berekend dat een student op kamers al gauw 1000 euro per maand nodig heeft.

Voorheen kwam eenderde daarvan van de studiebeurs, een deel van bijbaan en een deel van de ouders.

Rijbewijs

Als je kind 18 is, is het wel handig om rijlessen te gaan volgen. In verhouding tot studie weliswaar geen heel groot bedrag, maar voor een puber best veel. Daarom dat ouders daar een bijdrage aan leveren.

Variërend van een eerste les, tot de examens of het hele bedrag. De één heeft minder lessen nodig dan de ander, maar het is wel belangrijk om die vlak achter elkaar te volgen zodat er niet te lang tussenzit (als het geld op is bijvoorbeeld) en kennis en vaardigheden weer wegzakken.

Als ouder kan je daar dan in bufferen. Eventueel kan je zelfs een afspraak maken dat als je kind niet rookt / drinkt tot zijn 18de je daaraan bijdraagt.

Reizen

Zelf had ik er graag een jaar tussenuit geweest maar mijn ouders vonden dat niet zo’n goed idee. Achteraf heb ik daar best spijt van gehad.

Want als je eenmaal gaat studeren komen ook de vriendjes en bijbaantjes, een huurhuis of kamer met de onzekerheid qua woonruimte voor als je terugkomt en voor je het weet zit je aan allerlei sociale verplichtingen vast zodat je niet meer gaat reizen.

Na een studie is ook nog eens de kans groot dat het geld op is. Op mijn ‘aandringen’ mocht mijn broertje het wel en dat heeft het verschil gemaakt tussen geen zin om te studeren en zeer gemotiveerd aan een opleiding beginnen.

Hij zag nu hoe het er in andere landen (Afrika) aan toe ging en was vastbesloten om gebruik te maken van de mogelijkheden die we hier in Nederland hebben. Als mijn kinderen dat zouden willen, zou ik ze heel erg motiveren om te gaan reizen na de middelbare school.

Daar leer je misschien nog meer van dan in de schoolbanken. In ieder geval te relativeren. Persoonlijk ben ik dan echter wel van mening dat ze dan zelf een groot deel van de reis moeten bekostigen. Een vliegticket of bijdrage prima; maar het is jouw wens.

Huis kopen

Tot slot is de aankoop van een huis één van de grootste uitgaven die je ooit doet in je leven. In het begin zal je misschien gaan huren, maar het kopen van een huis zal zo zijn voordelen hebben.

In principe is dat ook weer een investering voor later, zeker als je kiest voor een hypotheek waarbij je kiest om alles af te betalen. Natuurlijk betaal je rente, maar je bouwt ook een bedrag op wat bij de verkoop van het huis mooi meegenomen is.

Om bijvoorbeeld een groter huis te kopen, of juist kleiner te gaan wonen en dat bedrag gebruiken als pensioen, van te gaan reizen of voor de kinderen.

Als het financieel haalbaar is, hoor je ook wel eens dat er ouders zijn die een huis kopen voor het moment dat hun kind gaat studeren en ze samen met vrienden in gaan wonen. Ook daarvoor zijn er allerlei regelingen rondom schenkingen waardoor het voor beide partijen financieel heel aantrekkelijk is.

Sparen of beleggen voor je kind?

Beleggen voor je kind; sparen voor studie - Mamaliefde

Allemaal mooie toekomstplannen, maar wel die geld kosten. Er zijn diverse opties mogelijk om geld apart te leggen voor later. Maar liefst 89% van de ouders vindt het normaal om te sparen voor hun kind. Waarbij een studie of opleiding het belangrijkste spaardoel (49%) is. Bron

Natuurlijk kun je het geld in een oude sok onder het matras verstoppen. Het bedrag blijft dan gelijk en niemand die er van weet. Iets meer voor de hand liggend is het om het op een spaarrekening te storten.

Je kan de spaarrekening dan op de naam van het kind zetten zodat je er zelf niet bij kan maar het kind als het 18 wordt kan beslissen wat het er mee doet. Mijn ouders en oma en opa hadden dat voor mij gedaan en met dat geld heb ik aardig wat gereisd. Onder andere naar India en Midden-Amerika. Lang leve de studententijd ;-)

Een andere optie is om te gaan beleggen. Met beleggen kan je een hoger rendement behalen, maar vergeet niet dat er ook een risico kan zijn dat je geld verliest. Daarover hieronder meer. Als je gaat beleggen wordt er echter wel geadviseerd om te voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Heb je inzicht in je inkomsten en uitgaven?
  • Heb je het geld nodig in het dagelijks leven of kan je het ‘missen’?
  • Wil je op de korte termijn of lange termijn geld opzij zetten? Dit heeft te maken met de beleggingshorizon.
  • Durf je risico te nemen? Natuurlijk zijn er wel diverse niveaus van risico’s.
  • Heb je een buffer om korte termijn kosten zoals een nieuwe wasmachine te bekostigen? Heb je echter meer dan € 25.000 vermogen, dan moet je over het bedrag hierboven belasting betalen. Het advies van Nibud is 15.000 als je een koophuis hebt en twee thuiswonende kinderen.

Het veiligste is om een spaarrekening te combineren met een belegging. Zodat je in ieder geval iets hebt waar je mee aan de slag kan gaan of je kind iets kan voorschieten. En eventueel om de belegging nog wat langer door te laten gaan zodat je echt optimaal gebruik kan maken van het lange termijn effect.

Twijfel je tussen de twee; kijk dan eens op de website van Nibud of bij de tips van Robeco om een afweging te maken.

Beleggen voor studie of andere toekomstplannen

Beleggen voor je kind; sparen voor studie - Mamaliefde

Tijdens een spoedcursus beleggen voor beginners op het kantoor van Robeco kregen we alle ins en outs te horen rondom beleggen.

Het was niet alleen een enorm gezellige workshop waarbij we veel praktijkvoorbeelden aanhaalden en ervaringen uitwisselden en gelachen werd. Maar ook de basis werd gelegd en je inhoudelijk de diepte in ging.

En dat was erg fijn, want ja ik had wel eens wat gehoord over beleggen en aandelen en gelukkig had ik ook alle antwoorden goed van de miniquiz voorafgaand aan de presentatie. Wat mij vooral weerhield om me verder te verdiepen als het gaat om beleggen is het risico dat je loopt.

Daarom zijn we gaan sparen, het is echter momenteel zo dat de rente op de spaarrekening op dit moment bijna is te verwaarlozen, gemiddeld tussen de 0,10 en 0,40 %. Terwijl de gemiddelde inflatie in Nederland op dit moment 1,37% is. Bron 

Daardoor wordt op dit moment de waarde van het geld op de spaarrekening steeds minder. En is het goed om te horen dat er naast sparen alternatieven zijn, als je voldoet aan bovenstaande punten.

Tijdens de workshop kregen we onder andere te horen waar je rekening mee moet houden als je overweegt om te gaan beleggen. Grofweg heeft Robeco drie pakketten die afhankelijk zijn van jouw situatie. Dit moet je wel alleen doen als je het geld op de lange termijn kan missen.

Het voordeel van beleggen in beleggingsfondsen tov bijvoorbeeld individuele aandelen is dat deze worden beheerd door specialisten en dat er meteen sprake is van spreiding. 

Binnen Robeco ONE is er de keuze uit 3 beleggingsfondsen die variëren in risico- en rendementsverwachting. Het enige wat je dus hoeft te doen, is de variant te kiezen die aansluit bij jouw doel, termijn en risicobereidheid. Daarnaast is er Robeco PLUS waarbij je uit ruim 80 beleggingsfondsen je eigen portefeuille kunt samenstellen.

Wat ik zelf heel erg interessant vond is het pakket van Robeco LIFE waarbij je voor een bepaald termijn spaart zoals het pensioen. Je geeft namelijk een einddatum op zodat naar mate die datum in zicht komt de risico’s worden afgebouwd.

Wat ik zelf heel erg interessant vond want als zelfstandige moet je zelf een pensioen opbouwen en dat schiet er bij mij nog wel eens in. Ik heb er wel eens naar gekeken hoor, maar de verzekeringen etc. zijn vrij prijzig en dat weerhoudt me er toch van. 

Juist op de lange termijn is beleggen een zeer interessante optie die meer rendement zou kunnen bieden dan andere opties. Als je bijvoorbeeld 20 jaar gaat beleggen kan dat mogelijk zorgen (geen garantie) voor een verveelvoudiging van de inleg.

Het voordeel daarvan is dat je er ook voor kan kiezen om vervroegd met pensioen te gaan en je niet afhankelijk bent van uitkeringen of verzekeringen.

Eén van de vragen waar ik mee zat is of het nog wel interessant is om in deze tijdsperiode te gaan beleggen. Juist omdat de economie nu weer aan het opbloeien is. Het gaat tegen je gevoel in, maar juist door te investeren op het moment dat het ‘slecht’ gaat zoals tijdens de internetbubbel is de kans dat het een paar jaar later flink is toegenomen groter.

Al zal je altijd risico blijven lopen. Daarom is het ook heel goed om bij jezelf na te gaan wat jouw wensen, doel, termijn en risico is. Afhankelijk daarvan kan je bepalen om het risico te spreiden of niet. Beleggen wordt ook afgeraden voor de korte termijn, en is pas vanaf minimaal drie jaar een interessante optie.

Na afloop van de training gingen we nog even aan de slag om ons eigen moodboard te maken. Met wat wij graag wilden voor ons kind.

Erg leuk om zo even op een andere manier daarmee aan de slag te gaan en visueel te maken. Dan weet je weer even waar je het voor doet en wat je graag wil voor je kinderen. Zeker als ze zoals die van mij nog lekker jong zijn en aan het begin van hun schoolloopbaan staan.

Als ik ze nu vraag wat ze later willen worden krijg ik antwoorden als ‘Prinses’ en ‘Spiderman’. Ik hoop heel erg dat ze die onbezorgdheid de komende jaren kunnen vasthouden en gewoon lekker kunnen genieten van hun jeugd.

Beleg rekening openen

Zoals ik al aangaf had ik vooraf zo mijn bedenkingen tegen beleggen. Ik zag op tegen het risico, en natuurlijk moet je het geld daar wel voor hebben. Zeker omdat ik een paar jaar geleden nog werkeloos was, is dat niet altijd zo geweest. Maar tijden veranderen, gelukkig maar.

Zeker nu ik ondernemer ben vind ik het wel belangrijk om daar stil bij te staan. Voor de kinderen hebben we wel een spaarrekening; drie zelfs. Beide kinderen hebben er één op eigen naam waar de grootouders op storten. Dat heeft belastingtechnisch ook zo zijn voordelen.

Maar ook één op onze eigen naam, zodra we er achter kwamen dat ik zwanger was, zijn we begonnen met daar maandelijks geld op opzij te zetten en hebben dat vastgezet tot hun 18de. Zodat we ze dan kunnen ondersteunen ongeacht wat hun wensen op dat moment zijn en ervoor kunnen zorgen dat het geld ook ‘goed’ terecht komt.

Natuurlijk moet je genieten van het leven, maar daarvoor mogen ze hun eigen spaarpotje gebruiken. Wij kunnen dan ook zorgen dat dat geld eerlijk verdeeld wordt over beide kinderen, of mocht er ooit nog één volgen, over alledrie.

Voor het schrijven van dit artikel en het volgen van de workshop krijg ik betaald, ik ben echter oprecht enthousiast geworden over deze mogelijkheid. Zeker gezien de huidige rentestanden op de spaarrekening, die zijn niets in vergelijking met de verwachting toen we vijf jaar geleden begonnen.

Daarom, na een gesprek met manlief, hebben we besloten om te gaan starten met beleggen. Je hoeft namelijk niet meteen duizenden euro’s in te leggen, zelfs geen honderden. Wel moet je je financiën op orde hebben.

Vanaf 50 (of minimaal zelfs 25 euro) kan je al een beleggingsrekening openen. Waardoor het ook geschikt wordt voor particulieren. Je kan eenmalig een bedrag inleggen of maandelijks bijleggen. Door bijvoorbeeld het bedrag dat je anders zou sparen te verdelen over beide rekeningen.

Robeco heeft nu ook een speciale actie waarbij je na de inleg van 50 euro er 25 euro bij krijgt om te gaan beleggen. Dan is de eerste ‘winst’ al binnen!

Op de website van Robeco Kids kan je voor jezelf kijken voor welk doel je wil gaan sparen en wat het effect daarvan is. Daarin worden onder andere doelbedrag, duur van de belegging, startbedrag en maandelijkse inleg meegenomen en krijg je te zien wat de verwachte resultaten zijn op basis van gewenst rendement.

Hebben jullie wel eens overwogen om te gaan beleggen en vinden jullie het interessant om te volgen hoe dit zich in de toekomst gaat ontwikkelen?

Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

Linda van Aken