Skip to Content

Kind leren sparen; praktische tips en ideeën

Kind leren sparen; praktische tips en ideeën

Kinderen leren al op jonge leeftijd hoe ze geld moeten uitgeven, maar hoe zit het met het leren sparen? Het is een belangrijke vaardigheid die kinderen moeten leren, zodat ze op latere leeftijd financieel zelfredzaam zijn.

Het leren sparen is niet alleen nuttig voor het opbouwen van een buffer, maar het kan ook helpen om waardevolle lessen te leren over doelen stellen, planning en het nemen van verantwoordelijkheid.

In dit artikel zullen we je tips geven over hoe je kinderen kunt leren sparen en hoe je hen kunt helpen om deze belangrijke vaardigheid te ontwikkelen.

Waarom leren sparen?

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom jij je kind zou leren sparen. 

  • De waarde van geld leren kennen. 
  • Leren dat je niet altijd alles zomaar kunt kopen. Want als je geld op is, kun je niks meer kopen.
  • Leren dat je iets misschien wel kopen kunt, maar niet altijd meteen. Leren geduld hebben dus ook.
  • Geld leren overhouden zodat je iets achter de hand hebt.
  • Leren om ergens echt voor te gaan. Je moet immers langere tijd sparen voor iets groots. Dit kan een mooie leerschool zijn voor meer dan alleen het financiële verhaal.

Zakgeld is belangrijk

Leren omgaan met geld kan uiteraard niet als je geen geld hebt. Geef je kind daarom zakgeld. Zo kan hij of zij leren dat geld ervoor zorgt dat je iets kunt kopen, maar dat het ook op kan zijn of dat het niet genoeg is voor wat je wilt kopen.

Hoeveel zakgeld je geeft hangt af van de leeftijd en wat je kind er allemaal zelf voor moet kopen. Natuurlijk zul je bij een kleuter nog geen eisen hierin hebben, maar bij tieners, bijvoorbeeld, kun je meer geld geven waarbij je afspreekt dat ze van dit geld dan ook de cadeaus voor hun vrienden kopen of als ze eens extra naar de bios willen…

Tip: Bij de Nibud kun je lezen hoeveel redelijk is om te geven aan je kind. Bij pubers kun je tevens kleedgeld gaan geven. 

Geef echt geld 

Geld op een spaarrekening is leuk, maar zegt je kind natuurlijk niks. Door het geld echt in zijn handen te stoppen wordt het allemaal veel duidelijker. Is je kind ouder, dan kan het wel leuk zijn om wel een bankrekening te hebben waarmee hij ook zijn ‘spaardoel’ kan kopen. 

Een doel hebben om te sparen

Je kind leren om te sparen werkt beter als je kind ook snapt waarvoor hij spaart. Enkel sparen voor ‘later’ is niet echt te volgen voor kleine kinderen. Natuurlijk is het een heel goed plan om dit wel te doen, maar je kind leren waarom je zou sparen werkt beter als hij ontdekt dat het sparen echt iets oplevert. Zo wordt het tastbaar, zeg maar.

Wat zou je kind graag willen hebben? Laat hem of haar daar dan zelf voor sparen. Natuurlijk begin je met kleine doelen. Meteen al maanden moeten sparen werkt immers echt niet inspirerend en is voor kleintjes zeker niet te overzien.

Houd hier een lijstje voor bij zodat je kind kan zien hoe ver hij al is. Je zou een metertje op een blad kunnen tekenen met bedragen erbij en je kind mag het dan iedere week bijkleuren. Is het metertje vol dan heeft hij zijn doel bereikt en kan hij het gaan kopen. Je kunt bij de SNS-bank ook een spaarschema uitprinten!

Even iets anders kopen

Het zakgeld is van je kind, dus mag hij er best iets anders van kopen. Leg hem dan uit dat hij hierdoor wel langer moet wachten om zijn wens voor elkaar te krijgen.

Stap niet in de valkuil dat jij dan wel even extra bijbetaalt omdat je het dan zielig vindt, ofzo. Je zoon of dochter zal dan immers niet leren wat sparen is en dat je het geld maar 1 keer kan uitgeven. 

Alleen maar sparen?

Zakgeld is niet alleen maar om te sparen, maar ook om zelf gewoon iets te mogen kopen. Ook in zijn latere leven zal je kind moeten leren welk deel hij spaart en welk deel hij gewoon gebruiken kan. Dus is het helemaal niet erg om ook zo met het zakgeld om te gaan.

Je zou met je kind kunnen uitrekenen welk deel hij dan spaart en hoelang hij dan sparen moet. Hij of zij zal dan zelf kunnen beslissen of hij toch een hoger bedrag gaat sparen of dat hij het zo goed vindt.

Geld verdienen

Wil je kind dat het sneller gaat? Bedenk dan samen eens wat hij of zij kan doen om aan meer geld te komen. Klusjes doen is een manier of in plaats van cadeautjes kan hij ook geld vragen voor zijn verjaardag. 

Samen kopen

Kun je ook iets samen kopen? Ja hoor, dat kan, als je tenminste hierin duidelijk bent naar je kind toe. Zoals al eerder vermeld moet je niet zomaar opeens een geldbedrag bijschieten.

Maar je kunt wel al van tevoren afspreken welk deel je kind betaalt en welk deel jij (bijvoorbeeld voor zijn verjaardag). Zo weet je kind dus exact hoeveel hij zelf moet betalen en dus moet sparen. En geef niet toe om meer te geven, waardoor je kind zou kunnen gaan denken dat hij toch alles wel kan kopen, want jij springt toch wel bij!

Online spaarpotjes

Is je kind ouder en heeft het een rekening bij de bank? Er zijn banken waarbij je online spaarpotjes kunt aanmaken, bijvoorbeeld bij de Rabobank.

Op die manier kan je kind heel specifiek voor een bepaald doel sparen en ander geld wegzetten voor later of om meteen te mogen gebruiken. Door die online spaarpotjes kan hij dus heel duidelijk zien hoeveel hij al gespaard heeft voor zijn doel.

Omdat later ook alles via rekeningen zal gaan is dit juist voor oudere kinderen een prima manier! Zo hebben ze het geld niet meer cash in handen, maar leren ze dat ook een pinpas leeg kan zijn of je niet genoeg kan hebben…

Duidelijke bankzaken

Heeft je kind meer dingen waar hij geld aan uitgeeft? Of is hij al ouder en heeft hij een bijbaantje? Misschien krijgt hij kleedgeld?

Kortom: leer je kind overzicht te houden als hij meer met geld gaat doen dan alleen een spaardoel hebben. Zo kan hij zien hoeveel hij bijvoorbeeld al aan kleding heeft uitgegeven of hoeveel hij nog heeft om zomaar te besteden en toch nog te sparen!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)