Skip to Content

Kinder armoede Nederland; oorzaken en cijfers

Kinder armoede Nederland; oorzaken en cijfers

Armoede in Nederland: het klinkt als iets wat onmogelijk is. Helaas is niets minder waar. Ook SIRE (Stichting Ideële Reclame) constateert dat het nog altijd geen echt gespreksonderwerp is, terwijl er steeds meer kinderen onder de armoedegrens leven.

Zij hebben een reclame gelanceerd, niet alleen om de mensen wakker te schudden, maar ook de politiek. Maar wanneer spreek je van armoede, hoe vaak komt het dan voor en misschien wel het belangrijkst: wat doen we eraan?

Hoe vaak komt armoede voor?

Volgens SIRE leeft 1 op de 13 kinderen in armoede. Dat zijn ruim 250.000 kinderen. Nu zal dat niet overdreven zijn, want Save The Children heeft het zelfs over 1 op de 9 kinderen en spreekt van 292.000 kinderen op hun site.

Al met al dus véél kinderen en dat in ons rijke landje. Hierbij gaat het in 57% van de gevallen om kinderen met een niet-westerse achtergrond, 9% heeft een westerse achtergrond en 34% zijn kinderen met een Nederlandse achtergrond.

Wanneer spreek je van armoede?

Gezinnen (en ieder mens op zich) worden als arm gezien als ze niet de mogelijkheden hebben om goederen en voorzieningen te hebben die in hun samenleving minimaal nodig zijn. Dit moet dan ook voor langere tijd zo zijn. Ja, daar kan over gediscussieerd worden wat er dan minimaal nodig is, maar toch zal dit in veel gevallen wel duidelijk zijn….

Oorzaken armoede

Armoede kan op meerdere manieren ontstaan. Geen werk, er alleen voor staan, ziekte waardoor je minder werken kan of niet kan werken maar wel veel uitgaven hebt, zelfstandigen die het niet bolwerken, echtscheiding.

De oorzaken kunnen echt van alles zijn en zijn zeker niet altijd te wijten aan niet werken en zeker niet altijd aan zoiets als ‘eigen schuld’. Denk alleen al aan al die kleine ondernemers die nu door de coronacrisis in de schulden komen te zitten.

Door het fiscaal beleid van de overheid én de gevolgen van Corona is de kans groot dat het aantal gezinnen dat in armoede leeft, alleen nog maar zal toenemen.

Gevolgen opgroeien in armoede

In armoede opgroeien heeft veel gevolgen voor de kinderen. Ze kunnen immers niet overal aan meedoen en zullen minder gezond kunnen eten, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Maar buiten deze nadelen, die misschien direct bij je opkomen, gaan de gevolgen nog veel verder dan dat:

 • Meer risico op een slechte gezondheid
 • Schoolproblemen, zoals eerder van school gaan, leerachterstand oplopen en lager scoren op school
 • Kunnen niet meedoen met sportverenigingen, wat zowel qua gezondheid maar ook op sociaal gebied zijn sporen nalaat
 • Vaak zie je dat ze minder goede banen bemachtigen als ze groot zijn
 • Bij extreme gevallen lopen ze het risico uit huis geplaatst te worden met alle vreselijke gevolgen van dien
 • Maken zich vaak zorgen over het geld
 • Voelen zich vaak bang, wat zich uit in andere lichamelijke klachten
 • Zijn bang dat het ontdekt wordt op school
 • Voelen de spanning in het gezin feilloos aan
 • Dit kan invloed hebben op de onderlinge verstandhoudingen
 • Onzekerheid, want het leven is onzeker…
 • Worden buitengesloten, omdat ze arm zijn, nooit feestjes geven, nooit vriendjes uitnodigen e.d. En worden daarom ook niet gevraagd voor feestjes of spelen

Kinderen uit huis geplaatst door armoede

In heel extreme gevallen, als andere pogingen om te helpen geen effect hebben gehad, kan het voorkomen dat kinderen tijdelijk als noodoplossing uit huis geplaatst worden. Je kunt je natuurlijk afvragen of je hier de kinderen echt wel mee beschermt. Als het leven al moeilijk is en de enige zekerheid die je hebt, je ouders, je ook nog afgepakt worden…

Hoe moeilijk wil je het leven voor de kinderen maken?

Is dat niet kiezen voor de verkeerde oplossing? Moet je niet kijken naar wat je aan de schulden of armoede kunt doen, in plaats van naar deze middelen te grijpen?

Natuurlijk moet de veiligheid van de kinderen voorop staan, maar in sommige gevallen is het puur de bureaucratie die een gezin klein houdt, waardoor er problemen ontstaan. Je zult maar machteloos staan door zulke regeltjes, waardoor je bijvoorbeeld geen huis meer kunt huren en op straat komt te staan.

De kinderen worden je dan afgepakt. Terwijl je er niets aan doen kunt! Zulke gevallen zijn toch hartverscheurend en zeker niet in het belang van het kind!

Hoe kan je helpen bij armoede?

Hulp is nodig bij mensen die in armoede leven. Zoiets als de voedselbank is een mooi initiatief, maar er zijn er meer. Uiteraard kan je stichtingen geld geven om hun goede werk te kunnen doen. Maar werkelijk goederen doneren is ook een prima plan.

Je kunt echt zelf voedsel inzamelen (blik blijft lang houdbaar) en dit aan de voedselbank doneren of bijvoorbeeld speelgoed doneren bij bepaalde acties.

Mooie initiatieven zijn o.a.:

Maar ook gewoon om je heen kan je helpen. Zo zijn er hier initiatieven te vinden van kastjes in de tuin waar etenswaren ingelegd worden, die mensen erin kunnen doen en eruit kunnen halen.

Lekker anoniem… Ken je een kindje die in een dergelijk gezin leeft?

Vraag hem juist wel eens te spelen of nodig hem/haar ook uit voor het feestje van je kind. Vaak schamen mensen zich, maar anders kan je wel vragen of ze interesse hebben in de mooie kleding van je kinderen, waar ze uitgegroeid zijn.

Ze gewoon eens uitnodigen voor een etentje bij je thuis of gewoon eens een luisterend oor bieden. Of vraag de kinderen gewoon eens mee als je ergens heen gaat (jij betaalt uiteraard). Even weg van alle ellende en gewoon kind kunnen zijn!

Maar soms kan het zelfs nog praktischer. Misschien kan de moeder niet veel werken doordat de kinderen dan thuis zijn. Door even op het kind te passen, kan zij misschien net even meer doen. Een extra postwijkje lopen, bijvoorbeeld. Ook dat kan een verschil maken.

Onderteken de petitie; geen kind mag in armoede opgroeien

Wil je de politiek wijzen op dit nijpende probleem en je stem laten horen? Dit kan je doen door de petitie van Sire hier te tekenen. Het is toch te gek voor woorden dat zoveel kinderen in zo’n welvarend land in armoede moeten opgroeien?

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)