Skip to Content

Schade inzittendenverzekering; waarom is dit nodig / noodzakelijk?

Schade inzittendenverzekering; waarom is dit nodig / noodzakelijk?

Wanneer je denkt aan je auto verzekeren komt al snel een WA- of een Allrisk-verzekering omhoog, maar wist je dat je ook een inzittendenverzekering kunt afsluiten? Als je zeker wilt zijn dat je je financiële risico’s beperkt, sluit je een verzekering af.

Zo kun je bijvoorbeeld voor je gezondheid een verzekering afsluiten, maar ook voor je huisdier en voor je autovakantie. Lees hieronder meer over wat deze verzekering inhoudt, waarom je deze zou willen afsluiten en wat er allemaal wordt vergoed.

Wat is een inzittendenverzekering?

Voordat je deze verzekering af gaat sluiten is het handig om te weten wat het precies inhoudt en wat een inzittendenverzekering allemaal dekt.

Deze verzekering geeft dekking wanneer jij of een andere inzittende van een voertuig door een verkeersongeval gewond raakt of komt te overlijden. Je verzekert niet alleen de passagiers in je auto, maar ook jijzelf als bestuurder bent dan verzekerd.

Daarnaast dekt deze verzekering ook de kosten wanneer er door een aanrijding of verkeersongeluk schade ontstaat aan spullen die zich op dat moment in de auto bevinden. Een inzittendenverzekering kun je alleen afsluiten als extra dekking bij je autoverzekering. 

Waarom een inzittendenverzekering afsluiten?

Je denkt met een zorgverzekering en een autoverzekering goed verzekerd de weg op te kunnen, maar wanneer jijzelf een aanrijding veroorzaakt en hierdoor letselschade of schade maakt aan persoonlijke eigendommen, zijn deze kosten niet gedekt met deze verzekeringen.

Dit komt omdat jij jezelf als bestuurder niet aansprakelijk kunt stellen. Met een inzittendenverzekering ben je verzekerd wanneer jij zelf een ongeluk veroorzaakt in het verkeer. Ieder mens maakt fouten en het kan altijd voorkomen dat je net iets niet goed hebt gezien of hebt ingeschat.

Ook dan wil je natuurlijk dat de kosten voor de opgelopen schade worden vergoed door jouw verzekeraar. 

Inzittendenverzekering afsluiten

Wanneer je een inzittendenverzekering wilt afsluiten, kun je kiezen tussen twee verschillende soorten verzekeringen. De eerste optie die je hebt is een ongevalleninzittendenverzekering, ook wel OIV genoemd.

Deze verzekering keert een vast geldbedrag uit tot een bepaald ingesteld maximum en keert alleen geld uit wanneer iemand invalide is geworden of is overleden door een aanrijding of verkeersongeluk.

De tweede optie waar je uit kunt kiezen is de schadeverzekering inzittenden, ook wel SVI genoemd. Deze verzekering keert een vergoeding uit voor de bewezen geleden schade en keert geld uit bij letselschade en schade aan persoonlijke eigendommen.

Een OIV is vaak iets goedkoper dan een SVI, alleen dekt deze een stuk minder. Een OIV vergoedt geen vervoerde spullen, geen immateriële schade en er zit een maximum bedrag aan dat wordt vergoed, afhankelijk van het aantal inzittenden.

De maximumvergoeding van een OIV zit vaak tussen de 20.000 en 45.000 euro in bij invaliditeit en tussen de 10.000 euro en 15.000 euro bij overlijden. Bij een SVI keert de verzekeraar maximaal ongeveer 1.000.000 euro uit per gebeurtenis, veel meer dan bij een OIV dus!

Wil jij je financiële risico’s beperken en jouzelf en je passagiers extra verzekeren? Sluit dan een inzittendenverzekering bij UnitedConsumers af!

Redactie Mamaliefde