Skip to Content

Het Grote Sinterklaas Kookboek met chocolade en kruidnoten recepten

Het Grote Sinterklaas Kookboek met chocolade en kruidnoten recepten

 Wat duurt wachten toch tot Pakjesavond lang, als je iets zo ontzettend leuk vindt en er het gehele jaar naar uitkijkt. Hier zijn de maanden, waarin Sinterklaas niet genoemd wordt erg schaars, is dat herkenbaar?

Om de lieve schat toch een beetje te betrekken bij de verjaardagsvoorbereidingen, hebben we vrijdagmiddag het grote Sinterklaas Kookboek erbij gepakt en uiteraard wilde ze zelf heel graag zelf Pepernoten (kruidnootjes) maken!

Sinterklaas kookboek

Ergens online, vergeef me dat ik me niet meer herinner waar, viel mijn oog op het grote Sinterklaas Kookboek en toen vielen de kwartjes geheel op zijn plaats. Dochterlief, willen bakken met mama en Sinterklaas, er is geen betere combinatie mogelijk!

Dus dat leek me vooraf, voor ik het boek überhaupt had ingekeken, al een voltreffer. Niets is minder waar, eerlijk gezegd, heeft de inhoud me nog meer verrast.

Ik dacht, simpele gedachte wellicht, dat het enkel gevuld zou zijn met zoete, speculaasachtige en snoepachtige lekkernijen, die rond Sinterklaas worden gegeten om zelf met de kinderen te maken.

Die staan er inderdaad in, maar ook echte hartige hapjes, soepen, hoofdgerechten etc. met een Spaanse ‘Touch’!  Ik ben dus ook echt van plan ‘Spaans’ te gaan koken rond de bewuste Pakjesavond!

Zo komen niet enkel de kinderen, maar ook de volwassenen echt aan hun trekken, want zeg nou zelf, al die zoetigheid is best lekker, maar een volwassene is vaak net zo gelukkig (of zelfs gelukkiger) met een hartige hap of originele maaltijd op tafel!

Recept: Klassieke kruidnootjes

Nadat mama alle ingrediënten samen met dochterlief in de kom had gestopt mocht ze zelf gaan kneden. “Wat een rotzooitje”, was haar uitspraak.

Tja, dan krijg je ‘vieze’ handen, ze is best een eind gekomen met kneden, zelf heb ik het op een gegeven moment overgenomen om alles goed gemengd te krijgen en de handen van dochter weer wat vrij van de kruimels.

Daarna kon het grote wachten beginnen, want het deeg dient te rusten, zodat de kruiden er goed in kunnen trekken. “Gaat de wekker nu nóg niet mama?!”

Het was uiteindelijk ‘teveel’ werk om alle kruidnootjes zelf te maken, dus mama heeft even geholpen met het vullen van het bakblik. Daarna de oven in en 15 minuten later kwamen ze er bruin uit en konden ze afkoelen.

Recept: Witte en bruine chocoladenootjes

Volgens kleuter smaakten ze geweldig! Het was dan ook moeilijk afblijven tot de verjaardag van mama, gelukkig was dat maar 1 nachtje slapen. De volgende morgen hebben we de nootjes verdeeld in 3 bakjes en mocht dochterlief van twee bakjes chocoladenootjes maken.

Zelf kan ik de makkelijk te smelten chocolade in bakjes aanraden, die je gewoon in de magnetron zet en goed roert, voor je je kinderen laat ‘dopen’. Het resultaat mag er wezen!

Al met al hier beiden super enthousiast over het kookboek! We kunnen haast niet wachten tot we nog meer gaan bakken. De kruidnootjes hebben we geheel volgens recept gemaakt en zelf zou ik de volgende keer in verhouding wat minder suiker doen, meer kruidnagel en koekkruiden en meer deeg.

Het was mij te zoetig, maar volgens dochterlief waren het de lekkerste pepernoten die ze ooit had gemaakt, wat me logisch lijkt aangezien kinderen van zoet houden, en die met chocolade eromheen helemaal!

Ze mag er nu elke dag een paar hebben. Zodra ze op zijn gaan we iets anders maken uit het grote Sinterklaas Kookboek. In mijn ogen een goede aanvulling in de keuken van kook- en bakfanaten.

Wat is jouw favoriete Sinterklaasrecept?