Skip to Content

Gezellig: De Huispiet komt logeren! review

Gezellig: De Huispiet komt logeren! review

Het is nog even een verrassing voor de kinderen, maar vanaf komende week komt er gezellig een logeetje bij ons in huis. De Huispiet komt namelijk logeren. Vanaf het moment dat het Sinterklaasjournaal begint en de eerste Pieten het land inkomen, zal hij hier ook al voorzichtig wat rondsnuffelen. Een absolute aanrader om optimaal te genieten van de komende periode.

Wat is een Huispiet?

De kleine huispiet - Mamaliefde.nl

In Amerika is Elf on the Shelf een bekend begrip en in Scandinavië kennen ze het Wichtelmannetje. Allebei met een eigen achtergrond en gebruiken. Net zoals de Huispiet. Deze Piet komt namelijk in je huis logeren. Gezellig bij de kinderen.

Het is trouwens niet zomaar een Pietje, hij is namelijk best wel ondeugend, zoals Pieten kunnen zijn. Iedere nacht als de kinderen slapen, verstopt hij zich namelijk en is het aan de kinderen om hem opnieuw te zoeken.

Een leuk ritueel dus iedere ochtend. Waarbij het niet meer draait om hoeveel snoep of cadeautjes er in de schoen zitten. Naast de Huispiet krijg je er trouwens ook een prentenboek bij dat je met je kindje kan doorlezen over wie de Huispiet nu eigenlijk is.

De kleine huispiet - Mamaliefde.nl

De regels van het huispietje

In grote lijnen:

  1. Huispietje heeft nog geen naam? Weet jij er eentje voor hem of haar?
  2. ‘s Nachts gaat het huispietje terug naar Sinterklaas en vertelt alles wat er in zijn tijdelijke thuis gebeurd is overdag.
  3. Je mag huispietje niet aanraken, dan verliest hij zijn toverkracht. Gelukkig kun je met één pepernoot nieuwe toverkracht aan hem geven.
  4. Elke dag  ‘tovert’ het huispietje zichzelf ergens anders heen, dus elke morgen kijken waar hij heen is getoverd. En wat is er nog meer gebeurd?
  5. Een huispietje mag niet praten van Sinterklaas, maar hij luistert heel graag naar al jouw verhalen en vertelt deze aan Sinterklaas.
  6. Je kan het huispietje online registreren en dan een digitaal certificaat krijgen. Dit is echter niet ‘echt’ nodig, de keuze is daarin vrij.

Het is magie!

Precies, het is een magisch Pietje. De kinderen zijn daar dol op; dingen die ze niet kunnen verklaren. Ze leven nog vol in een wereld met magie en geloven nog in toverkunsten. En daar speel ik graag op in.

Nu zijn ze nog jong, als ze ouder worden krijgen ze nog genoeg over zich heen. Laat ze zich maar verwonderen om de kleine dingen en een onbezorgde jeugd.

De kleine huispiet - Mamaliefde.nl

Waarom weet Sinterklaas toch altijd alles?

Naast het verstoppen kan de Huispiet nog een ander ‘trucje’. Doordat hij in huis logeert weet hij natuurlijk precies hoe of wat en kan dat aan Sinterklaas vertellen. Daarom ook dat hij de volgende dag ergens anders verstopt zit.

Zo kan hij alles goed zien. En dan gaat het niet om of Pietje wel zijn bord leeg eet, of Klaasje wel luistert naar haar moeder. Ze moeten er niet bang voor worden.

Maar wel de dingen die goed gaan; dat Johan zo lief is voor zijn kleine broertje of dat Ella haar zwemdiploma heeft gehaald. Of wat dacht je van de cadeauwensen van ieder kind? Dat moet natuurlijk in het grote boek komen ;-)

De kleine huispiet - Mamaliefde.nl

Daarnaast kan de Huispiet helpen om tekeningen naar Sinterklaas te brengen, of om de deur open te maken om de schoentjes te vullen en andere grappen en grollen.

De kleine Huispiet in de schoen

Dochterlief was verheugd een knuffelpietje te vinden in haar schoen en een pakje in mama’s schoen. Op beide zat een sticker met de tekst: Mama & Riana. Die woorden kan ze al lezen, dus ze wist dat het voor ons beiden was.

Uit het pakje kwam het Kleine Huispietboek, met daarin op rijm de regels die bij een huispietje horen. Hoewel dochterlief het Pietje had bestempeld als knuffel, was het leuk om te zien dat ze toch braaf alle regeltjes opvolgde.

Wat  gebeurt er met een huispietje in huis?

Dochterlief heeft huispietje de naam Toverpiet gegeven, als hij kan toveren is het immers een Toverpiet. Ik vond het ‘logisch’ bedacht. Wellicht dacht ze daarmee meer getover uit te lokken, dat is me niet geheel duidelijk.

Gelukkig zijn de regels niet te moeilijk en heeft ze er veel schik mee.

Omdat ze bij het arriveren van Toverpiet hem vrolijk had geknuffeld, moest hij opnieuw toverkracht krijgen. We besloten hem in de vensterbank te zetten en legden een pepernoot naast hem neer.

Tijdens het op school zitten, bleek de toverkracht te werken. Zeer verbaasd was dochterlief toen ze thuis kwam en Toverpietje hangend in de lamellen aantrof.

Meteen was er ‘ontzag’ en werd er een nieuwe verse pepernoot bij hem neergelegd voor nieuwe toverkracht. Ze genoot er intens van, niet wetend wanneer er weer wat zou gaan gebeuren.

Onze Toverpiet volgde niet geheel de regels vanuit het huispietboek, gezien het dochterlief vooral om het toveren te doen is. Dus als ze vergeet een nieuwe pepernoot neer te leggen ook geen getover. (Wat toch wel is voorgekomen afgelopen weken.)

Toverpiet maakt alles tastbaar

Omdat de komst van Sint erg spannend is voor mijn dochter al twee jaar, merk ik nu met de komst van Toverpiet in ons huis, dat het makkelijker is voor haar om te behappen.

Ze zet dagelijks haar schoen maar weet dat deze niet dagelijks wordt gevuld en indien dat wel gebeurd heeft Toverpiet er bij ons in huis iets mee te maken. Door het kleinschaliger te maken, neemt de stress duidelijk af. Al blijft alles erg spannend en zijn er wat meer ‘dromen’ dan gemiddeld.

Het toveren kan kleinschalig al veel plezier geven

Kinderen verwachten geen grote dingen. Hier worden in de schoen of via getover vooral zaken gegeven die ‘normaal’ ook in huis waren gehaald en ‘nodig’ zijn.

Zo is de voorraad haarspeldjes geslonken tot minimum en wordt nu leuk aangevuld op deze manier, ook draagt dochterlief meer en meer staarten, dus leuke haarelastieken zijn ook welkom. Uiteraard af en toe ook iets lekkers.

De verhalen eromheen doen het!

Iedereen rondom dochterlief heeft een grote duim. Zo hing Toverpietje toen dochter naar papa ging, op zijn kop in de lamellen en was ze vergeten een pepernoot bij hem neer te leggen. Wel zielig voor Toverpiet om nu zolang te moeten blijven hangen op zijn kop. Dus via telefoon overlegt.

Mama zou hem uit de lamellen schudden, want aanraken mag niet. Maar dan zou hij op zijn hoofd vallen. Dus gezorgd voor een zachte landing. Daarna weer een pepernoot neergelegd voor nieuwe toverkracht en warempel er liggen sloffen bij hem de volgende ochtend.

Maar hij is blauw?

Ja, dat heb je goed gezien. Niet dat ik uitgebreid stil wil staan bij de kleurendiscussie, maar deze Huispiet is inderdaad blauw.  

Er is gewoon een verandering gaande in de samenleving en waarom zou je zo vasthouden aan het verleden? Was alles vroeger zoveel beter? Moeten we dan ook maar weer de roe gaan introduceren? En nu zal ik absoluut niet voorop lopen, maar ik zal veranderingen ook niet tegenhouden.

Voor kinderen maakt het namelijk helemaal niets uit welke kleur een Piet heeft. Zolang hij of zij zich maar als een Piet gedraagt. Het is een kinderfeest wat we overbrengen. En voor de beleving van het kind maakt dit niets uit.

Ook niet als ze dan het buurmeisje dat komt oppassen herkennen in de optocht. Sinterklaas kan het niet alleen af en heeft ook hulpsinterklazen. Waarom zouden er dan geen hulppieten mogen zijn?

Kinderen zijn ook heel goed in het verklaren van situaties. Zo heb ik zelf ooit meegemaakt in een groep met kinderen van 5 tot 11 jaar tijdens een bezoek van Sinterklaas dat er een bank omviel met kinderen en een zwarte Piet.

Gelukkig geen gewonden, maar Piet was wel haar pruik kwijt. Terwijl de volwassenen elkaar geschrokken aankeken was er een kind bijdehand genoeg om te melden dat Piet een pruik droeg omdat ze anders gepest zou worden omdat ze rode krullen heeft. Probleem opgelost.

Mocht je het toch niets vinden; de Huispiet is ook gewoon in een bruine variant te verkrijgen. Daar kan je hier meer over lezen.

De kleine huispiet - Mamaliefde.nl

Heb jij ook al zo’n zin in de komst van Sinterklaas?

Linda van Aken