Skip to Content

Kant en klaar surprise kopen; wel of niet doen?

Kant en klaar surprise kopen; wel of niet doen?

Het is een leuke traditie: Sinterklaas vieren met de klas. Of met de sportvereniging of een andere club. Misschien vieren jullie het wel met de hele familie? En ja, dan horen er ook gedichten en surprises bij. Vaak zie je dat de één wel overweg weet te gaan met de surprises, maar zo’n gedicht een ramp vinden.

Andersom komt misschien nog wel vaker voor: de stress om een mooie of leuke surprise te maken. Natuurlijk is daar handig op ingesprongen door de detailhandel en kun je gewoon kant-en-klaar surprises kopen. Moet je dit nu wel of niet doen?

Waarom een surprise?

Laten we ons eerst eens afvragen waarom er een surprise bij het Sinterklaasfeest hoort. Vaak beeldt de surprise iets uit over de ontvanger. Of maakt het de ontvanger moeilijker om bij zijn cadeau te komen.

Beide redenen zouden de feestvreugde moeten verhogen. Eigenlijk is dat natuurlijk ook zo bij het Sinterklaasgedicht. Een mooi Sinterklaasgedicht vertelt je meer over de ontvanger.

Maar ook die zijn tegenwoordig zo van internet af te plukken en goed beschouwd kom je dan op dezelfde vraag uit: moet je dat nu wel of niet doen?

Energie stoppen in de surprise

Zowel bij de surprise als bij het gedicht laat een echt persoonlijke variant veel meer zien dat je energie hebt willen steken in het cadeau. Daarnaast is het gewoon veel leuker om iets te krijgen wat echt op jou slaat.

Het is toch prachtig als een meisje, wat gek op paarden is, een paard krijgt die ook nog eens lijkt op haar favoriete paard? Of dat een basketballende jongen een basketbalveld als surprise krijgt?

Ja, het kost meer tijd en het zal misschien er minder gelikt uitzien dan een prachtig product bij een bedrijf vandaan. Toch prikken ook kinderen daar doorheen…

Eigen ervaring

Dan kom ik meteen terecht bij een eigen ervaring met 1 van mijn kinderen. Wij hadden heel wat tijd gestoken in een leuke surprise voor een klasgenoot.

Een boerenzoon die gek was op de varkens van zijn vader. Dus maakten we van een langwerpige doos een weiland met een stal en varkens erop! Na het Sinterklaasfeest kwam mijn zoon thuis.

Normaal gesproken niet boos te krijgen, maar nu toch duidelijk teleurgesteld. Het enige wat hij had gekregen was een doos met wat snippers erin!

Dat hij teleurgesteld was, begreep ik eigenlijk wel. Hij had zijn energie volop in een surprise gestoken en een ander had duidelijk voor hem geen tijd vrij willen maken.

Beter een gekochte kant-en-klare surprise dan niks

Dus naar mijn eigen bescheiden mening gaat het helemaal niet zozeer om het eindresultaat, maar veel meer dat je iets leuks probeert te maken. Iets wat het kind aanspreekt. Iets wat laat zien dat je ook je best hebt gedaan voor je klasgenootje of familielid.

Maar oké, kom je echt in tijdnood of weet je absoluut niet hoe je nu iets voor elkaar moet krijgen: dan is inderdaad iets kopen altijd nog beter dan alleen maar een doos met snippers…

Tips om toch zelf een surprise te maken

Ben jij een dichter en ken je een ouder of kind die juist heel creatief is? Misschien kunnen jullie stiekem samenwerken en maakt de 1 lange, grappige gedichten en de ander de beide surprises.

Of misschien ken je sowieso iemand die het heerlijk vindt om creatief bezig te zijn en wil ze jou/jullie wel helpen. Zeker als het vooral gaat om een idee te krijgen en is vervolgens de uitvoering niet zo erg.

Voor inspiratie kun je trouwens ook prima online terecht. Pinterest, YouTube of zoek in Google Afbeeldingen eens op surprise.

Vaak krijg je al genoeg inspiratie door alle plaatjes die voorbijkomen. Dan is het nog een kwestie van zelf bekijken hoe het dan gemaakt moet worden. Of je raadpleegt opnieuw Google…

Kant-en-klare surprise kopen

Wil je toch graag een surprise kopen? Dan zijn er veel mogelijkheden. En ja, ze zijn zeker ook wel persoonlijk te noemen als je precies een surprise weet te vinden die aansluit bij het kind. Zo heb je de mogelijkheid om een voetbalveld te kopen of een cadeaudoos die eruitziet als een boek.

Bouwpakket als middenweg

Heb je gewoon geen inspiratie of geen tijd om overal achter aan te gaan, dan zou je voor een middenweg kunnen gaan. Er zijn namelijk ook bouwpakketten te koop. Een bouwpakketsurprise is handig, omdat alles wat je nodig hebt in het pakket zit.

Jij moet het alleen nog wel zelf in elkaar zetten. DIY-surprisepakketten (zoals ze ook wel genoemd worden) kunnen ook in verschillende thema’s gekocht worden. Heel handig en misschien heeft je zoon of dochter jou dan zelfs helemaal niet meer nodig en kan het zelf alles doen…

Bestel online

De kant-en-klare pakketten of DIY-pakketten zijn in de winkel te koop. Voordeel is daarbij uiteraard dan je dan net meer zicht hebt op hoe het eruit ziet.

Maar vanzelfsprekend zijn ze ook te vinden bij online shops. Dat scheelt ook weer tijd! Tijd die jij nu kunt besteden aan het maken van die surprise…of dat gedicht natuurlijk.

En nu het gedicht

Komen we dus uit bij het gedicht. Natuurlijk kun je kiezen voor een standaard gedicht, gratis van internet af te plukken. Maar leuk is het niet! Hier hoef je echt niet om in paniek te raken want er zijn ook mensen die voor een paar euro voor jou een sinterklaasgedicht maken.

Waarbij jij aangeeft wat erin moet komen. Bijvoorbeeld welke hobby’s iemand heeft of gekke dingen gedaan heeft.

Zeker voor een familie of vriendenfeestje zijn extra lange gedichten vol humor aan grote aanrader. Kijk maar eens online voor zulke dichters. O.a. op Marktplaats zijn ze vaak ergens in november al te vinden!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)