Skip to Content

4 cadeautjes regel Sinterklaas

4 cadeautjes regel Sinterklaas

Heb jij al eens gehoord van de 4 cadeautjes regel? Nee, lees dan vooral verder voordat je zolder, of de bergruimte bij oma en opa of overal en nergens vol ligt met cadeautjes voor Sinterklaas. Meer is namelijk niet altijd beter.

In principe heb je aan vier cadeautjes voldoende om je kinderen een fijne Sinterklaas te bezorgen. Nu ben je er ook op tijd bij, dus kan je het nog prima afstemmen met de rest van de familie hoeveel en wat. Voordat oma losgaat omdat ze bang is dat ze de kleinkinderen niet genoeg verwent.

 4 cadeautjes regel Sinterklaas

Eigenlijk is de 4 cadeautjes regel heel eenvoudig. Het zal je niet verbazen dat deze uit Amerika is overgewaaid. Origineel wordt het dan ook wel ‘the four gift rule’ genoemd. Waarbij de regels zijn:

1 thing they want
1 thing they need
1 thing they wear
1 thing they read

Oftewel, vertaald naar het Nederlands wordt dat:

1 ding dat ze willen
1 ding dat ze nodig hebben
1 ding dat ze dragen
1 ding om te lezen

Megahandig dus als je op cadeautjesjacht gaat. Dan hoef je niet langer na te denken over wat je nu moet kopen voor wie.

Wat ze willen

Zo kunnen ze zelf aangeven wat ze graag willen, dit kan iets zijn waar ze al een tijdje om vragen en wat groter is en dus prima door een (hulp)Sinterklaas gegeven kan worden. Met hulp van oma of opa bijvoorbeeld.

Misschien is er ook wel een rage waar ze graag aan mee willen doen maar jij niet ziet zitten. Dit cadeautje mogen ze echter zelf kiezen! Bijvoorbeeld door dit te laten aankruisen in een magazine.

Natuurlijk kan je ze gewoon vrij laten, maar je kan ze ook de tip meegeven dat Sinterklaas heel veel cadeautjes moet kopen en het dus beter niet te duur moet zijn.

Wat ze nodig hebben

Kinderen hebben altijd wel iets nodig, iets nuttigs dat ze ook gaan gebruiken. Als de andere drie iets kleins zijn, kan dit iets groots zijn zoals een nieuwe fiets, maar ook nieuwe gymschoenen of lunchtrommel. Maar ook iets leuks zoals een nieuwe set kleurpotloden kan hier onder vallen.

Wat ze dragen

Dan komen we aan bij de kleding. Het lijkt misschien achterhaald om sokken te geven. Maar het kan wel enorm praktisch zijn.

Datzelfde geldt voor een nieuwe pyjama, onderbroeken met een briefje van de Sint dat hij zo trots is dat ze op de wc plassen of een nieuw jurkje of kledingstuk dat je zo mooi vindt en ze goed met Kerstmis kunnen dragen.

Om te lezen

Tja, dat kan natuurlijk een boek zijn. Een mooi prentenboek, voorleesboek om ‘s avonds voor te lezen tijdens het naar bed brengen of een boek dat ze zelf kunnen lezen.

Voor kinderen hoeft het tenslotte niet altijd speelgoed te zijn wat ze op die dag uitpakken. Vaak staat het uitpakken als activiteit op zich centraal.

Daarnaast is het een voordeel als ze maar één stuk speelgoed krijgen (als ze dat zelf op hun verlanglijstje plaatsen) om daarmee te gaan spelen en niet meer weten wat ze moeten kiezen om te spelen.

Natuurlijk kun je ook een budget opstellen voor deze vier cadeautjes per kind zodat het ook leuk blijft voor de portemonnee.

Had jij al eens van deze 4 cadeautjes regel gehoord? Weet jij al wat je gaat kopen?

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)
  1. Femke Dekker says:

    Nog nooit van gehoord, wel handig. De kinderen krijgen hier allemaal een keer een boek in de schoen en op pakjesavond krijgen ze van oma altijd een pyjama. Verder ook welbl wat nuttige cadeaus: badpak voor zwemwedstrijden, nieuwe bekers. Voor iedereen ook nog iets wat ze echt graag willen hebben.

  2. Mirthe says:

    Wat een leuke en handige regel! Nog een leuke om toe te voegen is een bordspel voor de hele familie. Als uitzondering op de regel ;). Hahaha. Dat is onze (nieuwe ) traditie die ik ieder jaar wil laten terugkomen..

  3. G.T. says:

    Ik las vorig jaar over deze ‘regel’ en heb hem toegepast op de 5 december pakjes voor onze (toen) eenjarige. Ik vond het prettig en voor herhaling vatbaar!

  4. Jessica says:

    Leuk om te lezen hoe een ander het doet wij deden de meeste jaren voor 3 kinderen 5 cadeautjes per kind
    Nichtje /neefje 1 cadeautje
    Allemaal een zakje pepernoten met mandarijntje
    1 boek
    1 pyama
    1 groter cadeau (lego)
    1 klein cadeautje
    1 spel/puzzle
    En elke zaterdag mag de schoen worden gezet daar komt iets kleins in

  5. Helen says:

    Ik kende hem al, maar dan met iets leerzaams ipv iets wat ze nodig hebben. Zijn die twee eigenlijk ook wel uitwisselbaar denk ik zo.

    Het voordeel hiervan is dat in grotere gezelschappen het aantal pakjes beperkt blijft, want na een kwartier is bij de meeste kinderen het geduld om bij elk pakje rustig af te wachten tot het uitgepakt en getoond is echt wel op. En niemand zit op ongeduldige en overprikkelde kinderen te wachten. Zo blijft het voor iedereen een feest.

    Na kinderbedtijd spelen we vaak nog een pakjes spel met de volwassenen.

  6. Lori (Mama's Jungle) says:

    Ik kende het niet maar vind het een hele goede ;-) alleen hier willen de opa’s en oma’s ook wat kopen en wij en tante… dan blijf je al moeilijk binnen die 4. Maarrr het is een mooi voorstel!

  7. Loes says:

    Dit vind ik echt een heel leuk idee! Ik vind het soms zelfs al lastig om iets te verzinnen voor Sinterklaas, dus dan is dat lijstje ook helemaal goed! Ik vind trouwens met het zetten van de schoen een klein cadeautje extra ook nog wel mogen. Kleurboeken vliegen er bij ons echt bijna wekelijks door, dus zoiets kost bij Action bijvoorbeeld helemaal niks (naja, bijna niks dan). En dat wordt net zo gewaardeerd als iets ‘duurs’.

  8. Merel says:

    Klinkt mijn vriend als muziek in de oren (die wordt soms gek van alle troep haha), Ik vind het eigenlijk ook wel een mooie. Je kunt best afspreken dat je met elkaar investeert in een iets duurder cadeau (iets van Barbie of Lego bijvoorbeeld); gegarandeerd uren speelplezier. En op deze manier voorkom je dat spullen verloren blijven liggen.

  9. Marguerita says:

    Wel van gehoord, deze dingen spelen bij mij ook altijd mee als ik iets koop maar persoonlijk vind ik 4 cadeautjes een beetje weinig ;-)

Comments are closed.