Skip to Content

Het paard van Sinterklaas

Het paard van Sinterklaas

Als Sinterklaas in Nederland is aangekomen in Nederland met het schip vervolgt hij zijn tocht per paard. Dit paard heeft zelfs een hoofdrol in een Sinterklaasfilm. De magie van het feest lijkt verweven te zijn met de sierlijke viervoeter die de goedheiligman bij zijn jaarlijkse tocht vergezelt. Maar wie is dit paard van Sinterklaas eigenlijk?

Wat is de naam van het paard van Sinterklaas?

Het paard van Sinterklaas draagt de bijzondere naam Ozosnel. Deze naam komt voort uit de samenvoeging van de Nederlandse woorden “Ozo snel,” wat vertaald kan worden als “oh zo snel.”

Een toepasselijke naam, gezien het feit dat Ozosnel Sinterklaas met duizelingwekkende snelheid van dak naar dak brengt om cadeautjes te bezorgen.

De oorsprong van het naam Ozosnel

De naam Ozosnel is niet alleen bedacht; het heeft ook een poëtische oorsprong. Deze naam komt namelijk terug in het bekende Sinterklaas kinderliedje waarin Sinterklaas op zijn paard ozosnel over de daken loopt.

Waar is Amerigo gebleven?

Voor veel Nederlanders is jarenlang Amerigo het geliefde paard van Sinterklaas geweest. Echter, in recente jaren is er verwarring ontstaan over de ‘verdwijning’ van Amerigo.

Binnen het Sinterklaasjournaal is Amerigo namelijk met pensioen gegaan en geniet van zijn oude dag op een rustige locatie. Daarom werd er op zoek gegaan naar vervanging en werd er een wedstrijd uitgeschreven voor de nieuwe paard als opvolger.

Hoe dan ook, Amerigo blijft voortleven in de harten van degenen die zijn avonturen met Sinterklaas hebben gevolgd.

Het paard van Sinterklaas in België

In België gaat Sinterklaas ook niet zonder zijn trouwe paard op pad. Het paard van Sinterklaas in België heeft de naam Slecht Weer Vandaag. Deze naam is ontstaan tijdens een aflevering van Dag Sinterklaas. Toen Sint Piet vroeg hoe ze zijn schimmel zouden noemen, verstond Piet de vraag niet goed en antwoordde: “Slecht weer vandaag, Sinterklaas”.

Wat voor soort paard is het paard van Sinterklaas?

Traditioneel gezien is het paard van Sinterklaas een schimmel, dit is een wit paard met donkere vlekken. Dit type paard symboliseert zuiverheid en elegantie. Het schimmelras is bekend om zijn gracieuze verschijning en wordt vaak geassocieerd met sprookjesachtige verhalen en mythes.

In het betoverende verhaal van Sinterklaas blijft het paard een onvergetelijk element. Of het nu Ozosnel, Slecht Weer Vandaag of Amerigo is.

Linda van Aken