Skip to Content

Waar woont Sinterklaas; huis in Spanje en kasteel Nederland

Waar woont Sinterklaas; huis in Spanje en kasteel Nederland

Sinterklaas is misschien wel de bekendste man van de wereld…voor onze kinderen in ieder geval wel. Maar waar hij nu precies woont? En waar komt hij nu eigenlijk vandaan? Kortom: wie is die Sinterklaas nu eigenlijk?

Waar is Sinterklaas geboren?

Sinterklaas heet eigenlijk helemaal geen Sinterklaas. Dit is niks anders dan een verbastering van Sint (hier worden heilige mensen in de Rooms-katholieke kerk mee aangeduid) Nicolaas.

Voluit heet de man dan ook Nicolaas van Myra en hij werd geboren in Patara. Dit lag in Antalya, maar nu heet het daar Turkije. Het hoorde bij het Romeinse Rijk. De beste man werd al geboren in het jaar 270, en vermoedelijk op 15 maart!

Wat wij vieren is dan ook niet zijn geboortedag maar zijn sterfdag, zoals zo vaak gebeurt bij katholieke feesten. Hij stierf namelijk op 6 december 342.

In zijn leven was hij de bisschop van Myra (vandaar zijn naam). Myra was de hoofdstad van Lycië, wat in Antalya lag en nu bekend staat als Demre.

Op zijn graf verrees een kerk, alleen namen de moslims heel veel jaren later het gebied over en daarom werd er in 1087 besloten om zijn stoffelijke resten te stelen en in veiligheid te brengen!

Deze relikwieën (of in ieder geval de meeste) werden overgebracht naar Bari in Italië. Vanaf dat moment werd de Heilige Nicolaas ook vereerd in West-Europa.

Deze overblijfselen liggen nog steeds in de Sint-Nicolaasbasiliek , een bestemming voor zowel orthodox-christelijke als rooms-katholieke pelgrims. Elk jaar in mei is er een feest waarbij de thuiskomst wordt nagespeeld door priesters die per boot aankomen met een iconenschilderij van de heilige.

Ook de kathedraal in Venetië claimt dat zeevaarders botten hebben meegenomen als relikwie, volgens onderzoek zou het om hetzelfde lichaam kunnen gaan.

Daarnaast zijn vermeende tanden en vingerbotten gekoesterde relikwieën in meer dan een dozijn kerken in onder meer Rusland, Frankrijk, Palestijnse gebieden en zelfs New York in de St. Nicholas Orthodox Church die werd verwoest na het instorten van het World Trade Center op 11 september 2001.

De relikwieën werden nooit teruggevonden.

Waar woont Sinterklaas in Nederland?

Alleen: wat ga je nu antwoorden als je kind vraagt waar Sinterklaas in Nederland woont? Over algemeen luidt het antwoord dan; het kasteel van Sinterklaas. Het exacte antwoord is echter onbekend, want dat vertelt de overlevering niet.

Aan de andere kant is het heel simpel: Sinterklaas woont niet op 1 plek, die verblijft op meer plekken. Zo kun je lekker ieder jaar weer een bezoekje brengen aan weer een ander Sinterklaashuis…

Sint woont in Madrid in de winter

Algemeen is bekend dat Sinterklaas in de winter in Madrid woont. Niet zo raar omdat het in Spanje lekker warm is. De vraag is alleen waarom Sinterklaas in Madrid is aangekomen als hij daar bij leven helemaal niet vandaan komt…

Er zijn meerdere verklaringen voor te geven. Bari, waar hij dus heen gebracht is, werd namelijk later overheerst door de Spanjaarden. Misschien dat daarom in Nederland gezegd is dat Sinterklaas daar vandaan komt. En bij Spanje denk je dus al snel aan de hoofdstad Madrid.

Al gaan er ook geruchten dat hij in Valencia woont waar je de prachtige Parroquia de San Nicolás kerk (hier) vindt. Hier vlakbij vind je een huis waarvan gezegd wordt dat hij daar woont.

Spanje heeft ook lang over Nederland geheerst, dus misschien namen juist deze Spanjaarden de verering van Sint-Nicolaas wel mee naar ons land en is daaruit het verhaal ontstaan dat Sint in Spanje zou wonen.

Op zich lijkt onze Sinterklaasviering wel op de Driekoningenviering in Spanje. Ook zij krijgen dan cadeautjes en worden stoute kinderen in de zak gestopt…

Dus wie weet, misschien is het wel een combinatie van dat feest én de verering van Sint-Nicolaas geweest wat hier ons huidige feest gevormd heeft!

Als baby al bijzonder?

Het verhaal gaat dat Sinterklaas als net geborene al rechtop in het badje zou gaan staan en zijn knuistjes vouwde om God te bedanken voor zijn geboorte…!

Waarom was Sinterklaas een heilige?

In de kerk worden heiligen meestal heilig omdat ze dus bijzondere dingen gedaan zouden hebben. Er is niet heel veel bekend van Sinterklaas van wat hij dan gedaan zou hebben.

Eén van de bekendste verhalen is het verhaal van de drie arme meisjes. Zij zouden in de prostitutie terechtkomen maar de goedheiligman heeft ze daarvan gered.

Hij gooide drie beurzen met geld naar binnen zonder dat zij wisten van wie het was. Met dit geld konden ze een eerzaam huwelijk sluiten. Hier komt waarschijnlijk de traditie van chocolademunten vandaan.

Sinterklaas is naast beschermheilige voor jongeren die willen huwen, ook beschermheilige voor zeelieden en schipbreukelingen.

Dit komt weer door het verhaal dat hij een onstuimige zee tot kalmte waande. En waarschijnlijk komt hij daarom dus met een schip naar ons land toe. Hij zou ook nog beschermheilige zijn van scholieren.

Heilig verklaard

Ook over zijn heiligverklaring doen mooie verhalen de ronde. Volgens dit verhaal zou Nicolaas gevangen zijn omdat hij boos was geworden op een andere bisschop. Hierbij werden zijn mantel en bijbel afgepakt.

In de gevangenis kreeg hij echter bezoek van Jezus en Maria die hem alles teruggaven. Daarmee was hij dus heilig geworden!

Maar hoe zit het met Sint en de kinderen?

Nu zijn misschien sommige dingen al verklaard waarom ze zo gebeuren, toch komt nog nergens naar voren wat Sint dan met kinderen had.

Ook hier is een verhaal over bekend. Hij zou een keer 3 jongens gevonden hebben die in een houten ton zaten. Ze waren doodgemaakt door een herbergier. Na zeven jaar deed Sint de deksel van deze ton open en de jongens kwamen er levend uit!

Sinterklaas is Wodan?

Ons feest van nu heeft natuurlijk weinig meer te maken met het eigenlijke katholieke feest. Goed beschouwd zitten er zelf heidense tradities in verwerkt.

Er wordt zelfs hier en daar gesteld dat het feest eigenlijk al een heidens feest was en de kerk het heeft geprobeerd te kerstenen. Sinterklaas is als je het zo bekijkt niemand anders dan Wodan en de pieten zijn de narren of de schelmen of hoe je het ook noemen wilt.

Het rijden over de daken bijvoorbeeld doet natuurlijk ook wel veel meer denken aan Wodan dan aan een heilige uit de kerk…

Eigenlijk is Sinterklaas dus gewoon een mengelmoesje van allerlei culturen en feesten. Maar leuk is het wel!

Zeker als we het niet gebruiken om kinderen bang te maken, zoals het op andere plekken wel gebeurt en vroeger natuurlijk ook wel door te dreigen met meegenomen worden door Sinterklaas in de zak.

Het is maar net wie je spreekt…

Eigenlijk is het best raar met Sinterklaas door al die verschillende oorsprongen.

Voor de één zou het te christelijk zijn, voor de ander juist te heidens en dan ook nogal die andere discussies die over de rug van het feest gevoerd worden. Maar los van alle oordelen is het gewoon een leuk feest waar je de kinderen een groot plezier mee doet!

Linda van Aken