Skip to Content

Welke Sinterklaas film is leuker; De Grote Sinterklaasfilm of De Club van Sinterklaas?

Welke Sinterklaas film is leuker; De Grote Sinterklaasfilm of De Club van Sinterklaas?

Ook dit jaar is de Sinterklaasperiode een heerlijke tijd om naar de bioscoop te gaan. Je zit daar tenminste lekker warm en droog. ;-) Op het grote doek kun je dan genieten van één van de nieuwste Sinterklaasfilms waarin de Goedheiligman samen met zijn Pieten weer een hoop nieuwe avonturen beleven. Als dat maar goed komt voor pakjesavond…

De Grote Sinterklaasfilm

De Grote Sinterklaasfilm bestaat uit een serie van nu vijf films die vanaf oktober te zien zijn in de Nederlandse bioscopen. De hoofdrol is weggelegd van Sinterklaas als Robert ten Brink. Andere rollen zijn weggelegd voor bekende Nederlanders zoals Martien Meiland als butler in het grote Pietenhuis, maar ook andere bekende namen van acteurs maar ook politici die een eenmalige rol vervullen.

Zoals ieder jaar is er iets dat ‘verkeerd’ gaat:

Sinterklaas wil dit jaar zijn verjaardag royaal vieren. Zo wil hij dat ieder kind een extra cadeautje krijgt. Tegelijkertijd willen de Pieten Sinterklaas verrassen met een groot verjaardagsfeest met als hoogtepunt een speciaal optreden van zijn favoriete artiest.

Robbie Reuzel ziet zijn verjaardag door het Sintfeest elk jaar opnieuw in het water vallen. Hij verzint hierdoor een sluw plan om Sinterklaas uit te schakelen. Zal het Robbie Reuzel lukken het Sintfeest te dwarsbomen of ruiken de Pieten onheil en kunnen ze het feest redden?

Waar is Sinterklaas?

Van de makers van de Grote Sinterklaasfilm is er dit jaar een tweede Sinterklaasfilm gemaakt die je online kan bekijken. Deze film zich chronologisch afspeelt na de bioscoopfilm als de Sint in Nederland is aangekomen. Wederom met Robert ten Brink als Sinterklaas, en de rest van de cast.

Sinterklaas denkt dat de Pieten hem te oud en overbodig vinden. Teleurgesteld verlaat hij het kasteel en belandt bij toeval op het dak van Shanti. Zij verstopt Sinterklaas op haar zolderkamer, want oma mag hem niet ontdekken.

In de tussentijd proberen de Pieten Sinterklaas te vinden, want zonder hem geen Sinterklaasfeest. Lukt het Shanti om Sinterklaas en de pieten op tijd te herenigen?

De film duurt nog geen uur en is zowel een leuk vervolg op als los te bekijken.

De Club van Sinterklaas

De Club van Sinterklaas is vanaf 1999 een Nederlandse serie en is sinds 2012 ook een filmserie voor jeugd. Elk seizoen wordt afgesloten met een theatraal popconcert met optredens weggelegd voor de vaste personages maar ook andere bekende artiesten.

In 1997 produceerde men onder leiding van Punt Pittige Pepernoten, een dagelijkse serie van 5 minuten met avonturen rondom personages Wegwijspiet en Chefpiet, dat als een voorloper van De Club van Sinterklaas kan worden beschouwd. Tegenwoordig spelen de volgende Pieten mee; Testpiet, Coole Piet, Piet Fernando, Danspiet, Superpiet, Bakpiet en Kadopiet 1 en 2.

Sinterklaas en zijn pieten maken zich klaar om richting Nederland te vertrekken met de stoomboot. Als Danspiet stiekem een papegaai meeneemt aan boord, gaat het helemaal verkeerd. Deze vrolijke vogel veroorzaakt binnen de kortste keren op alle fronten chaos.

Bakpiet zit met zijn handen in het haar als de chocolade is gesmolten, Coole Piet krijgt last van rode bulten en Danspiet krijgt ruzie met haar beste vriend. Uiteindelijk gaat het zelfs zo mis dat de boot van koers raakt en vastloopt op een eiland. Zal De Club van Sinterklaas nog wel op tijd aankomen voor pakjesavond?

Welke film is leuker?

Tja, smaken verschillen. Welke film de een leuker vindt hoeft de andere minder leuk te vinden. Heb je een zwak voor Robert ten Brink in de rol van Sinterklaas dan is de Grote Sinterklaas film een absolute aanrader, zelfs Martien was hier op zijn plek als assistent.

De Club van Sinterklaas bestaat uit een vast team van acteurs die de kinderen ook (her)kennen. De rode draad van het verhaal is ook altijd wel gelijk; er gaat iets mis en pakjesavond dreigt niet door te gaan. Aan de pieten de taak om dit op te lossen.

Ook werken beide films met roetveegpieten, ook Party Piet Pablo heeft tegenwoordig roetvegen en wordt er in beide films gezongen en gedanst.

Zelf zijn we naar de Grote Sinterklaasfilm geweest, zoonlief wilde graag naar de film (ook al is hij op de hoogte van het Grote Geheim) en mocht zelf kiezen. Hij heeft daar geen moment spijt van gehad.

Linda van Aken