Skip to Content

Sinterklaas dobbelspel volwassenen met opdracht en cadeautjes ook geschikt voor kerst

Sinterklaas dobbelspel volwassenen met opdracht en cadeautjes ook geschikt voor kerst

Je kunt natuurlijk op meerdere manieren Sinterklaas vieren. Je kunt voor een vast bedrag allerlei cadeautjes kopen en die in een jute zak verzamelen, je kunt lootjes trekken en dan een cadeau inpakken in wel of geen surprise, het cadeau kan wel of niet samengaan met een geschreven gedicht en je kunt kiezen om er een spel van te maken.

Deze laatste vorm hebben wij al meerdere jaren uitgevoerd. De oudste tiener had dit al eens gespeeld op de scouting en vond het ook een leuk idee voor thuis. Hij legde het goed uit en iedereen was direct enthousiast. Ja dit gaan we ook zo doen!

Dobbelspel spelregels

De spelregels voor de eerste ronde

De eerste ronde is er met name op gericht om de cadeautjes die in het midden liggen te ‘verdelen’. Daar zijn de spelregels dan ook op aangepast.

 1. Een cadeautje doorgeven naar links
 2. Een cadeautje pakken van de stapel
 3. Aanwijzen wie welke cadeautjes moet ruilen (dit levert de leuke samenzweringen op)
 4. Een cadeautje doorgeven naar rechts
 5. Een cadeautje van de stapel aan iemand anders naar keuze geven
 6. Een cadeautje van iemand anders uitkiezen

Doordat je cadeautjes kan doorgeven, kan je cadeautjes van jezelf of waarvan je vermoedt dat er iets inzit wat je niet wil hebben doorspelen en in het spel houden.

We beginnen altijd met dat er 1 opdracht zit met een cadeautje pakken, maar als het te lang duurt (en er teveel cadeautjes zijn) vervangen we een tweede getal met dezelfde opdracht.

We hebben ook wel eens gedaan dat 6 betekende dat je voor iedereen wat moet inschenken of wat lekkers moet pakken. Maar dan zal je zien dat er heel lang geen 6 wordt gegooid en dan een paar keer achter elkaar. Dus die heb ik er uitgelaten.

De spelregels voor de tweede ronde

Bij de tweede ronde gaat het vooral om het uitpakken. Mocht dit te langzaam zijn kan je een afspraak maken dat er ook een tweede worp betekent dat je een cadeautje mag uitpakken.

 1. Een cadeautje doorgeven naar links
 2. Een cadeautje van een ander aan iemand anders geven
 3. De joker inzetten
 4. Een cadeautje doorgeven naar rechts
 5. Een cadeautje ‘stelen’
 6. Een cadeautje uitpakken

Er zijn 2 (of 3) jokers. Daarmee kan je een cadeautje ‘locken’. Dat wil zeggen dat dat cadeautje dus niet meer ‘gestolen’ kan worden of weggegeven. Dit is ideaal als je iets echt graag wilt hebben. Je kan er echter ook iemand anders mee ‘plagen’ en daar een cadeautje locken.

Als alle jokers in het spel zijn en er wordt nog een keer dat aantal ogen gegooid komt er een joker vrij. Die persoon mag zelf aangeven welke joker (bijvoorbeeld van het cadeautje dat jij ook wil hebben) en wat er vervolgens mee gelockt wordt.

Doordat er opdrachten bij zitten waarbij je cadeautjes naar een ander kan spelen kan je gaan ‘samenzweren’. Je partner zal bijvoorbeeld geen ruzie met je willen hebben en het cadeautje dat jij graag wil hebben en bij hem sommeert niet doorgeven. Tenminste …

Spelregels voor de derde ronde van het dobbelspel

Tot slot eindig je met de derde ronde. Daarin worden de cadeautjes definitief verdeeld onder de nieuwe eigenaren.

Als iedereen nog zin heeft kan je nog een ronde doen met de dobbelsteen of anders kan je in goed overleg cadeautjes verdelen. Dit kan gebeuren naar goeddunken of je kan vooraf afspreken hoeveel cadeautjes iedereen minimaal krijgt.

Om het extra spannend te maken kan je afspreken dat voor de laatste ronde begint iedereen de cadeautjes die er voor zijn neus liggen moet doorgeven naar links. Natuurlijk uitgezonderd de cadeautjes waar een joker op zit.

 1. Pak een opdrachtkaart

Opdrachten voor het dobbelspel

Je kunt heel goed zelf (of samen) de opdrachten bedenken voor bij de derde ronde van het dobbelspel. Hieronder staan een aantal suggesties voor de opdrachten. Die kun je zo uitdagend mogelijk maken, maar er blijft altijd de kans dat je het zelf moet gaan doen.

 • Zing een sinterklaas- / kerstliedje.
 • Schenk voor iedereen chocolademelk (of ander drinken) in.
 • Geef de schaal met pepernoten door.
 • Zoek het kleinste cadeautje uit en leg die op je eigen stapel neer.
 • Pak het grootste cadeautje en leg dat bij je eigen stapel.
 • Balanceer net als Sinterklaas over een smalle balk / streep.
 • Verruil met iemand anders fysiek van plaats en neem je cadeautjes mee.
 • Verruil met iemand naar keuze de stapel met cadeautjes.
 • Verdeel al je cadeautjes over de anderen en krijg van iedereen 1 cadeautje terug.
 • Zet de joker in.
 • Ren een rondje om het huis.
 • Verkleed je als Piet.

Wanneer de tijd om is houdt iedereen de cadeautjes die hij/zij voor zich heeft aan het einde van het dobbelspel en die uitpakken.

Dobbelspel cadeau tips

Omdat je met een spel niet vooruit kan kijken wie welk pakje zal uitpakken of uiteindelijk zal krijgen is het verstandig om te zoeken naar enkele algemene presentjes. Iets waar iedereen iets aan heeft.

Een leuk spel voor op het strand of een kaartspel, spullen om in de keuken te bakken, een bakpakket om muffins te maken, iets heel fouts voor in de kerstboom.

Je vindt cadeautjes onder de 10 euro onder andere bij bol.com of voor originele hebbedingetjes onder de 20 euro bij Ditverzinjeniet.

Aan het eind van het spel kan er natuurlijk ook altijd nog onderling geruild worden, maar wie weet heb je iets speciaal gekocht voor iemand waar juist een ander heel blij mee is.

Het aantal cadeautjes en het bedrag is natuurlijk voor iedereen persoonlijk en dit kun je zelf in de hand houden. Je kunt het beperken tot maximaal 3 cadeautjes of een bedrag van x-aantal euro per pakje laten kopen. Dit is maar net wat jullie kunnen en willen uitgeven.

Om het spel ook een duurzaam tintje te geven, kun je ook stellen dat je een aantal pakjes koopt in een winkel en bijvoorbeeld ook een pakje koopt via en tweedehandswinkel, kringloop, rommelmarkt of online website en je kunt ook iets uit huis inpakken.

Er ligt vast wel iets in een la wat je niet meer gebruikt of wat je niet nodig hebt, als het nog nieuw in de verpakking zit kan ook dit prima worden ingepakt.

Linda van Aken