Skip to Content

Sint Swap; Sinterklaas ruilbeurs voor oa speelgoed

Sint Swap; Sinterklaas ruilbeurs voor oa speelgoed

Energieprijzen die de pan uitrijzen, inflatie en de grootste koopkrachtdaling in 40 jaar. Dat voelen we flink in de portemonnee. Tegelijkertijd kampen we met grondstoffentekorten en langere levertijden. En dat terwijl Sinterklaasavond weer bijna voor de deur staat.

De rekensom is voor velen dan ook snel gemaakt: géén nieuwe Sinterklaascadeaus dit jaar. Toch? Niet als het aan Swap Sint (voorheen Recycle Sint) ligt. Een initiatief om het Sinterklaasfeest voordelig, slim en duurzaam te vieren.

Ruilen in plaats van nieuw kopen

Geen poen, maar dit jaar toch een cadeau in je schoen? Swap Sint heeft de oplossing: cadeaus met elkaar ruilen. Op de speelgoedruilmarkten die door het hele land worden georganiseerd. Ook wel ‘Swap-Sinten’ of ‘Recycle-Sinten’ genoemd.

Goed voor de portemonnee én het milieu. Want waarom elk jaar weer nieuw kopen, als je ook kunt ruilen met elkaar?

Op deze manier wil Swap Sint een cultuuromslag creëren in consumentengedrag en zoveel mogelijk speelgoed een tweede leven geven. Want tweedehands speelgoed cadeau geven is net zo goed, of eigenlijk nog beter dan nieuwe.

Waarom nieuw kopen als je ook kunt ruilen?

Zoek speelgoed uit waar niet meer mee gespeeld wordt, en neem deze mee naar de tijdelijke ruilwinkel. Hiervoor neem je een ander stuk speelgoed mee of ontvang je tegoed in de vorm van swaps om later weer te gebruiken in de app van Swip Swap.

Zo maakt Swap Sint jou én een ander blij, en hoeft niemand zonder cadeaus te zitten tijdens Sinterklaas (of Kerst). Want waarom elk jaar weer nieuw kopen, als je ook kunt ruilen met elkaar? Goed voor de portemonnee en het milieu.

Zinloos consumeren = zinloos produceren

Swap Sint’s ruilprincipe draagt bij aan een duurzamere wereld door overconsumptie tegen te gaan. Het motto? Zinloos consumeren, leidt tot zinloos produceren.

Hoe meer er geruild wordt, hoe minder onnodig afval en CO2 door de productie van nieuw speelgoed, verpakkingsmaterialen en transport. En hoe meer duurzaam speelplezier voor ieder kind.

Ouders leren hun kinderen zo van jongs af aan al over circulariteit, en om niet te veel gericht te zijn op bezit. Voor het kind maakt het namelijk geen verschil of het tweedehands is. Zo laat Swap Sint zien dat cadeaus ruilen heel logisch, net zo leuk én ook nog eens veel voordeliger is.

Het ontstaan

Het idee is ontstaan vanuit een manier om het Sinterklaasfeest duurzaam te vieren. Van al het speelgoed in huishoudens wordt 66% niet meer gebruikt, terwijl de speelgoedfabrieken in Spanje overuren draaien. Dat kan anders, dacht Elif Algu, oprichter en bedenker van de Swap Sint.

In 2013 organiseerde zij zelf de eerste ruilmarkt op de bassischool van haar kinderen, waar twintig mensen op afkwamen. Ze schreef alles op waar ze tegenaan liep en maakte een website met een gratis ‘toolkit’, voor wie ook gemakkelijk een ruilmarkt wil organiseren in zijn of haar buurt.

Zo kan iedereen onderdeel worden van de Swap Sint-ruilbeweging. Of dat nu is om geld te besparen, het milieu te sparen of gewoon voor het ruilplezier.

Impact

Inmiddels hebben al meer dan 500 vrijwillige organisatoren zelf een een Swap Sint-ruilmarkt opgezet.

Alleen in 2019 al werden er op meer dan 130 ruilmarkten 44.000 stuks speelgoed verruild, voor een marktwaarde van 1,2 miljoen euro. “Moet je nagaan hoeveel onnodige consumptie en productie dat scheelt”, aldus Algu.

En ook dit jaar, na twee moeilijke jaren door corona, wordt het initiatief breed opgepakt en verschijnen er ruilmarkten door heel Nederland. Zo wil Swap Sint van tweedehands, eerste keus maken. En dat we pas overgaan op kopen, wanneer iets via ruilen écht niet te verkrijgen is.

Swap Sint’s pop-up

Swap Sint, een initiatief om het Sinterklaasfeest voordelig, slim en duurzaam te vieren, komt dit jaar met iets nieuws. In aanloop naar de feestdagen opent de groene Sint de deuren van zijn eigen, gloednieuwe pop-up ruilwinkel in het centrum van Amsterdam.

Van jong tot oud: iedereen is welkom om speelgoed te brengen en deze in te ruilen voor een ander mooi stuk speelgoed.

Milieu Centraal erkent de noodzaak voor bewuster consumeren en ondersteunt de pop-up ruilwinkel. ‘Ons koopgedrag, ook voor Sinterklaas, heeft een hele grote milieu-impact. Voor al het speelgoed dat je nieuw koopt, zijn energie en grondstoffen gebruikt.

Dat is zonde, want er is heel veel mooi en goed tweedehands speelgoed beschikbaar, bijvoorbeeld via lokale speelgoedruilmarkten. Wil je bewuster winkelen en groene cadeaus kopen, maak dan van tweedehands je eerste keus.

Echt heel veel speelgoed is nog lang niet uitgespeeld’. Vertelt Mariska Joustra, expert circulaire economie bij Milieu Centraal.

Ook speelgoed ruilen?

Je vindt Swap Sint met zijn groene mijter in het pand van Equals Amsterdam, op de Raamgracht 8. Swap Sint’s pop-up ruilwinkel is van 23 november tot en met vrijdag 25 november geopend van 10:00 tot 16:00. Kom gezellig langs om te Swap Sinten!

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)