Skip to Content

Geheim van Sinterklaas contract; voorbeelden en tips

Geheim van Sinterklaas contract; voorbeelden en tips

Sinterklaas bestaat niet…helaas komt ooit je kind erachter dat dat zo is. Vaak veel te vroeg naar jouw idee. Want wat is het heerlijk om die gelukkige gezichtjes te zien en de verwondering. Soms komt je kind erachter door klasgenootjes of begint hij uit zichzelf te twijfelen of het allemaal wel klopt.

Ook kan het zo zijn dat jij je genoodzaakt voelt om het sinterklaasgeheim te gaan vertellen als er op school lootjes getrokken gaan worden, bijvoorbeeld. Gaat het om een kind met nog jongere broertjes en zusjes, dan loop je tegen nog een probleem aan: hoe voorkom je dat hij of zij het doorvertelt?

Voorbeeld Sinterklaas contract

Wat het nog iets gewichtiger maakt om het geheim van Sinterklaas te bewaren is als ze een heus contract moeten ondertekenen waarin ze beloven dat ze het er niet met andere kinderen (die nog wel geloven) er over mogen hebben en dat ze zelf dus ook een rol hebben gekregen om mee te spelen in dit verhaal.

Tekst voor contract;

Betreft: Belofte om het geheim van Sinterklaas te bewaren

Ik, [naam van het kind], beloof plechtig om het geheim van Sinterklaas te bewaren. Ik begrijp dat het belangrijk is dat andere kinderen het plezier van het geloven in Sinterklaas kunnen delen, en ik zal geen informatie over de echte identiteit van Sinterklaas, zijn helpers of de manier waarop de cadeaus worden afgeleverd, delen met andere kinderen.

Ik begrijp ook dat als ik deze belofte breek, ik het plezier van andere kinderen kan bederven en dat dit gevolgen kan hebben voor mijn eigen cadeaus. Ik zal mijn best doen om het geheim van Sinterklaas te bewaren en het geheim van andere kinderen te respecteren.

Als ik deze belofte breek, begrijp ik dat ik mijn ouders en de Sint teleurstel en dat ik mogelijk geen cadeautjes meer zal ontvangen. Ik ben bereid om deze verantwoordelijkheid op me te nemen en beloof plechtig om het geheim van Sinterklaas te bewaren.

Handtekening van het kind: _____________

Datum: _____________

Andere voorbeelden van een contract vind je bijvoorbeeld bij Maison Slash en The Millenial Mom

Als het geloof in Sinterklaas wankelt

Vaak gaat er een periode vooraf aan het doorhebben dat Sint niet bestaat. In zo’n periode zal je kind het ene moment volop twijfelen, maar als er dan een cadeautje in zijn schoen zit begint hij toch weer even echt in Sint te geloven.

Er gaan vragen komen. Bereid je hier maar vast op voor: want hoever wil je gaan met liegen tegen je kind?

Wil je koste wat kost voorkomen dat hij merkt dat Sinterklaas niet bestaat of trek je nu een grens en ga je eerlijk zijn? Nu keihard liegen en over een paar dagen moeten zeggen dat hij gelijk heeft dat Sint niet bestaat kan behoorlijk aankomen…

Vertel ik het wel of vertel ik het niet?

Je kind twijfelt en jij weet niet zo goed wat je nu moet doen. Zoals al eerder aangegeven moet je jezelf eigenlijk even afvragen hoe lang je het gerechtvaardigd vindt om te liegen. Het verhaal van Sint vertellen is één ding. Maar als ze gaan twijfelen en jij gaat zeggen dat Sint echt wel bestaat: dat is toch net even meer liegen…

Daarnaast is er nog een puntje. Is je kind hardop aan het twijfelen en sleept het dus zo ook het jonge grut mee? Grijp dan maar in! Zeg hem of haar als de kleintjes er niet bij zijn dat hij/zij gelijk heeft en maak er dus iets moois van zodat hij/zij zich helemaal groot voelt worden!

Zo voorkom je onnodige discussies en kan je kleintje(s) nog lekker blijven geloven in de magie van Sinterklaas.

Het grote geheim verklappen

Je kan ervoor kiezen om dan de knoop door te hakken en je kind in te wijden in het grote geheim rondom Sinterklaas. Je kan daarbij het gewoon tussen neus en lippen door vertellen, maar je kan er ook echt iets moois van maken!

Laat echt merken dat je kind nu zo groot is dat hij dit grote geheim met de volwassenen mag delen. Het ene kind zal dit prachtig vinden, andere kinderen kunnen zich enorm teleurgesteld voelen. Of zelfs boos zijn. En wees eerlijk: eigenlijk is dat ook wel te begrijpen.

Kleine tip: doe dit niet net voor Sinterklaas of pakjesavond. Zo haal je de magie wel heel erg weg. Je zou het kunnen vertellen als alles achter de rug is en hem alvast inwijden voor volgend jaar. Dan is de klap tenminste weg voor de feestelijkheden weer beginnen.

Of doe het ruim voor alles begint… Komt kindlief er opeens mee thuis tijdens de Sintperiode omdat klasgenootjes het hem verteld hebben? Tja, dan ontkom je er natuurlijk niet aan.

Boeken

Vind je het wat lastig om te bedenken hoe je dit nu in goede banen moet leiden? Natuurlijk zijn er ook over dit onderwerp boeken te vinden. Door deze boeken voor te lezen kan je spelenderwijs je kind wegwijs maken in het grote Sinterklaasgeheim.

Een paar voorbeelden zijn:

  • Het grote Sinterklaasgeheim. Dit boek gaat over twee kinderen die piet willen worden en zo ontdekken hoe de vork in de steel zit. Dit boek vind je hier.
  • Sinterklaas voor Grote kinderen. In dit boek komt naar voren wie Sinterklaas écht was, welke wonderen hij verrichtte en waarom hij heilig werd verklaard. Daarnaast zorgt het ervoor dat de waarheid geen koude douche wordt, maar een uitermate zachte landing. Een die het kind recht doet. Sinterklaas voor grote kinderen geeft het sinterklaasfeest een onverwachte, extra dimensie en zal het onthullen van het geheim voor veel ouders gemakkelijk maken. Dit boek vind je hier

Het sinterklaas geheim bewaren!

Je kunt je kind duidelijk maken dat het jammer is als anderen het ook horen. Zeker als het om zijn kleine broertjes of zusjes gaat. Maar ook als de meeste klasgenoten nog geloven.

Leg hem uit dat hij groot is en dus het geheim kan bewaren. Laat hem daarin zichzelf speciaal voelen! Zo kun je voorkomen dat hij het gauw gaat doorvertellen!

Maak ze onderdeel van het geheim

Veel grote broers en zussen vinden het prachtig als ze hun ouders mogen helpen met de sinterklaas zaken als ze eenmaal weten hoe het allemaal in elkaar steekt. Hier maak je natuurlijk gebruik van!

Laat je oudste stiekem een keer pepernoten strooien, terwijl jij met de andere kinderen bezig bent. Of laat hem of haar de schoentjes vullen. Door hem deze privileges te geven, maak je het nog makkelijker om toch maar vooral niks erover te verklappen! Want je groot voelen is iets wat je als kind juist graag wilt!

Lootjes trekken

Op veel scholen wordt er in groep vijf begonnen met lootjes trekken. Is jouw kind nog altijd goedgelovig? Ik ken ouders die het dan nog niet vertelden en het kind wijs maakten dat dit was om Sint te helpen.

Een mooi verhaal inderdaad om het uit te leggen aan de kleintjes waarom grote broer of zus een surprise moet maken!

Maar je kunt je wel afvragen of je dit bij het grote kind zelf moet doen. Hij zal min of meer de enige zijn die dit nog gelooft en moet je dit dan willen?

Ook zullen er misschien in de klas al dingen verteld worden omdat ook leerkrachten er vaak al vanuit gaan dat niemand van de leerlingen nog echt gelooft. Je zou dit dan ook kunnen zien als de leeftijdsgrens.

Uiteraard moet je het helemaal zelf weten, maar richting je kind is het wel zo eerlijk én fijn om zich niet erg voor schut gezet te voelen als de meester of juf iets vertelt en hij net daarvoor nog heilig tegen zijn klasgenoten inging die beweerden dat Sint niet bestaat…

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)